El 'Titanic', 100 anys després
Diem que una empresa s'enfonsa com el Titanic , perquè el famós transatlàntic ha quedat fixat en el nostre imaginari com el símbol del fracàs de la prepotència. El luxós vaixell va naufragar l'any 1912, quan creuava l'Atlàntic en el seu viatge inaugural. a Nova York. I tot i que la història d'aquest transatlàntic britànic s'ha explicat un munt de vegades, de manera més o menys fidel i en formats diversos, continua generant avui dia un enorme interès i captivant la imaginació dels que l'escolten.
Arreu del món es preparen actes amb motiu del centenari del naufragi més cèlebre de la història, que serà el 15 d'abril del 2012. S'ha organitzat un creuer que farà la mateixa ruta -aquest cop, completa- que va fer el Royal Mail Steamship Titanic , i la visita, tot submergint-se, fins a les restes del vaixell que jeu a les profunditats de l'oceà, que van ser descobertes l'any 1985. D'altra banda, l'oscaritzada pel·lícula Titanic , de James Cameron, del 1997, protagonitzada pels aleshores joveníssims Leonardo DiCaprio i Kate Winslet, es podrà veure una altra vegada en pantalla gran en versió 3D.
Els 'Titanics' de Barcelona
No és casualitat que Barcelona sigui un dels principals escenaris dels actes del centenari del naufragi. La relació d'aquesta ciutat amb el mar ha estat intensa. Precisament el 1912, el mateix any que el Titanic feia el seu primer i únic viatge, avarava al port de Barcelona el vapor de passatgers Infanta Isabel de Borbón , que faria la travessia Barcelona - Buenos Aires: salpava de Barcelona el dia 4 de cada mes i arribava a Buenos Aires el dia 20. Poc temps més tard, un altre vaixell -també de la companyia Transatlántica-, el Reina Victoria Euge nia , s'incorporaria a aquesta ruta. Aquests dos vaixells van permetre a molts catalans realitzar el somni de fer les Amèriques.
"Buscar fortuna és l'objectiu que va empènyer quatre catalans a embarcar-se en el Titanic . Eren emprenedors i es dirigien a Cuba. Tots quatre van aconseguir sobreviure", explica la periodista Sara Masó, autora del llibre La imprudència del Titanic (Editorial La Campana). La història dels catalans del Titanic és pràcticament desconeguda. L'ARA la descobreix en aquestes pàgines gràcies a la col·laboració de les famílies dels descendents i de la productora AV Video, que enguany prepara el documental Els catalans del Titanic .
Un dels actes principals del centenari del naufragi del Titanic a casa nostra serà una exposició al Museu Marítim de Barcelona, que inclourà unes quantes novetats en relació amb quan va exposar-se fa uns anys en aquest mateix espai. La mostra, que s'inaugurarà el mateix 10 d'abril del 2012 a les 12 hores, exactament un segle després que salpés el Titanic , està organitzada per la Fundación Titanic, que també prepara altres activitats amb motiu del centenari de la terrible catàstrofe.
Un sopar sense icebergs
"El 14 d'abril del 2012, a la mateixa hora que va tenir lloc la col·lisió, hi haurà un sopar de gala a Barcelona, en un vaixell o en un hotel, amb el mateix menú i la rèplica de la vaixella que hi havia al menjador de primera classe, Le Parisien", explica Jesús Ferreiro, president de la Fundación Titanic. Després del sopar, a la mateixa hora de l'enfonsament, es farà una acte d'homenatge a les 1.503 víctimes de l'accident i també es recordarà els supervivents, avui ja tots difunts: es deixaran anar 705 globus blancs, cadascun amb un dels noms de les persones supervivents. Hi haurà una concentració d'embarcacions de pesca i d'esbarjo que faran sonar les seves sirenes com a homenatge a les persones mortes al naufragi.
Finalment, també tindrà lloc a Barcelona una concentració de cotxes antics, on hi haurà l'anomenat cotxe del Titanic , que havia de viatjar en el segon viatge del Titanic , dels Estats Units a Europa. Amb motiu del centenari del naufragi, la Fundación Titanic ha reproduït un grapat de productes que anaven al Titanic o que hi estan relacionats, des del vi fins a la vaixella.