The Horniman, el primer museu anglès a tornar art espoliat a Nigèria
Són 72 obres d'art, entre les quals alguns dels Bronzes del Benín
BarcelonaThe Horniman serà el primer museu britànic a retornar art espoliat a Nigèria. La decisió de patrons i equip gestor i directiu del museu ha sigut unànime: es tornaran 72 peces d'art, entre les quals destaquen alguns dels Bronzes del Benín. Serà la primera institució britànica amb finançament públic que torna el que les forces militars britàniques es van endur en una operació de càstig, després que setmanes abans soldats britànics fossin massacrats el 1897.
Els Bronzes del Benín és una col·lecció de més de mil peces que no tan sols són art sinó que també expliquen part de la història d’aquesta regió de l’Àfrica i que provenen del palau reial de l'antic regne del Benín. Abasten molts segles d’història, des del segle XIII fins al 1897. Es calcula que totes les obres d'art que van ser espoliades en aquell moment estan repartides entre 165 museus i col·leccions privades arreu del món. El Museu Britànic de Londres té unes 900 obres d'art del Benín. És, de fet, una de les col·leccions més importants del món.
En declaracions a The Guardian, Eve Salomon, responsable de The Horniman, ha assegurat que el més apropiat és tornar aquestes obres d'art: "Van ser arrabassades per la força i les consultes que hem fet ens donen suport. És una responsabilitat moral tornar-les a Nigèria". El govern nigerià les va reclamar al gener per exhibir-les al Museu Edo d'Art de l'Àfrica Occidental, que ha d'obrir el 2025.
El novembre passat el govern francès va retornar a Nigèria 26 obres d’art que inclouen, entre altres, les portes del Palau d’Abomey, trons reials i escultures de guerrers.
El debat sobre si els museus han de retornar les peces que van aconseguir en plena època colonial fa anys que és obert. L'han defensat durant dècades artistes, activistes i polítics africans, però el discurs, fins fa ben poc, era que les col·leccions eren públiques i per a públic de tot el món. Sovint, els museus també argumentaven que la decisió no depenia d'ells sinó dels seus governs. Dan Hicks, professor d’arqueologia contemporània de la Universitat d’Oxford i autor d'un llibre sobre els Bronzes del Benín (The Brutish museums. The Benin Bronzes, colonial violence and cultural restitution), denuncia l’espoli de les obres d’art que l'exèrcit britànic es va emportar en una operació de càstig.
Hicks batalla des de fa temps perquè es retorni el material espoliat i treballa en el que es coneix com a Nigeria Benin Dialogue Group, un equip format per directors de museus i experts d’Europa i representants del govern i dels museus del Benín i de Nigèria. Una de les fites ha sigut crear el Legacy Restoration Trust (LRT), que té, entre altres objectius, obtenir finançament per obrir el Museu Edo d'Art de l'Àfrica Occidental.