EQUIPAMENTS
Cultura25/03/2011

Terrassa estrena el renovat Teatre Principal

La instal·lació, que compta amb 4.530 metres quadrats i 630 butaques, obre les seves portes amb l'objectiu de tornar a esdevenir un referent i millorar l'oferta d'espectacles. Aquesta remodelació arriba després de més de quatre anys d'obres que han tingut un cost d'onze milions d'euros

Redacció
i Redacció

TerrassaTerrassa va inaugurar ahir a la nit el seu nou Teatre Pincipal, un dels edificis modernistes més emblemàtics de la ciutat. El nou equipament combina la funcionalitat dels teatres moderns amb nombrosos elements arquitectònics i decoratius de l'edifici original com els ornaments del sostre, els capitells de les antigues columnes o la façana original que s'ha restaurat. L'acte inaugural, presentat per l'actor terrassenc Pep Ferrer, i dirigit pel director del Teatre Principal, el també terrassenc Pep Pla, ha comptat amb un tast de l'obra L'hora en que res no sabíem els uns dels altres, de Peter Handke, amb més de 40 actors interpretant una seixantena de personatges, i que ha finalitzat amb l'entrada en escena de diferents grups de cultura popular i tradicional de la ciutat.

El nou teatre pujarà el teló el 14 d'abril amb el muntatge Una vella, coneguda olor, de Josep Maria Benet i Jornet, dirigida per Sergi Belbel. Aquest espectacle marcarà l'inici d'una nova etapa en què el Principal acollirà espectacles diversos i per a tots els públics, des d'òpera de petit i mitjà format fins espectacles infantils. Precisament, el passat 14 de gener l'Ajuntament de Terrassa i la Fundació Gran Teatre del Liceu van signar un conveni que farà possible portar alguns dels espectacles de la programació Petit Liceu.

Cargando
No hay anuncios

La sala principal del teatre compta amb 623 butaques repartides entre la platea i l'amfiteatre. Les dues primeres files de les butaques de platea poden retirar-se i l'escenari pot avançar-se dos metres sobre la sala, més enllà de la boca d'escena. D'aquesta manera es pot aconseguir un escenari amb millor profunditat o bé utilitzar la part anterior per a acollir activitats com conferències o actes similars a teló tancat. A més, també és possible baixar la platea per sota del nivell habitual per crear un fossat apte per una trentena de músics que permetrà que l'equipament pugui acollir espectacle musicals. A banda de la sala principal, el teatre compta amb un espai per a activitats alternatives que s'anomena la Sala de la Cúpula, que es troba a la part superior de l'edifici i que té capacitat per 100 espectadors.

En la recuperació del Principal s'han invertit onze milions d'euros: "En una situació de crisi com l'actual les ciutats han de fer un esforç per cercar fórmules que els permeti potenciar la seva capacitat cultural", aha explicat director General de Cooperació Cultural de la Generalitat de Catalunya, Norbert Tomàs, que ha assenyalat "les grans polítiques culturals no funcionen si els municipis no hi participen".

Cargando
No hay anuncios

Segons ha explicat l'alcalde de Terrassa, Pere Navarro, l'objectiu del projecte era adaptar un edifici modernista a les necessitats del segle XXI: "Hem fet un edifici modern i funcional", ha explicat el batlle que ha destacat la importància d'apostar per la cultura perquè la ciutat "no només és la suma d'activitats econòmiques, també significa guanyar qualitat de vida, una idea de ciutat integral on s'impulsi la cultura", ha dit. En aquest sentit s'ha expressat el president de la Diputació de Barcelona, Antoni Fogué, que ha indicat que "avui s'està fent un exercici de justícia perquè l'ajuntament retorna a la ciutat el teatre amb unes condicions idònies per ser un dels millors centres dedicats a les arts escèniques i amb unes instal·lacions d'última tecnologia".

El Teatre Principal és un edifici modernista que enguany celebra el seu centenari. El van projectar Enric Catà i Francesc Guàrdia com a remodelació integral d'un edifici de 1857. El 1968 els propietaris el van reconvertir en cinema i a principis del segle XXI va tancar i va quedar abandonat. Posteriorment, l'any 2005 l'Ajuntament el va comprar per recuperar-lo.