'Siempre tendremos 20 años', de Jaime Martín, premi a la millor obra al Còmic Barcelona
La terrassenca Aroha Travé guanya el guardó a l'autora revelació
BarcelonaJaime Martín (l'Hospitalet de Llobregat, 1966) s'ha endut un dels premis principals del Còmic Barcelona (l'antic Saló del Còmic de Barcelona) amb Siempre tendremos 20 años. El còmic, editat per Norma, ha guanyat en la categoria de millor obra d'autor espanyol. El guardó serveix també per reconèixer una trajectòria molt sòlida que va començar amb Sangre de barrio (1990), amb el qual va guanyar el premi a l'autor revelació al Saló. Martín, que ha assolit una maduresa creativa envejable, tanca amb Siempre tendremos 20 años una trilogia familiar que abraça diferents generacions, des de la Guerra Civil fins al present. "Dedico el premi a totes les persones que llegeixen tebeos, que parlen sobre tebeos...", ha dit Martín en un acte telemàtic que s'ha pogut seguir pel canal de YouTube del Còmic Barcelona, amb un petit desgavell a causa de la mala sincronització de l'àudio.
El premi a l'autora revelació ha sigut per a Aroha Travé (Terrassa, 1985), que continua rebent elogis per l'esperit destraler i underground de les històries de Carne de cañón (La Cúpula). L'any passat Travé ja va ser reconeguda com a millor autora emergent per l'Associació de Crítics i Divulgadors de Còmic d'Espanya, l'ACDCómic.
El Còmic Barcelona també ha premiat Ventiladores Clyde, de Seth (Salamandra Graphic), com a millor obra estrangera publicada a Espanya, una categoria en què estaven nominats grans còmics com La soledad del dibujante, d'Adrian Tomine; Un tributo a la tierra, de Joe Sacco; Sabrina, de Nick Drnaso, i Matadero Cinco, l'adaptació queAlbert Monteys i Ryan North han fet de la novel·la de Kurt Vonnegut. En la categoria de millor còmic infantil i juvenil el guanyador ha sigut Astro Ratón y Bombillita: Retorno a una tierra desconocida, de Fermín Solís (Bang Ediciones-Mamut). El guardó al millor fanzín ha sigut per a Us, de Sara Soler. I el premi de la votació popular, per a Lezo. Última batalla, d’Ángel Miranda, Guillermo Mogorrón, Ramón Vega i Miguel Ángel Abad (Espadas del Fin del Mundo).
Finalment, el Còmic Barcelona ha atorgat el gran premi a l'historiador Antonio Martín (Sevilla, 1939), un dels grans teòrics i divulgadors de la historieta, amb un amplíssim currículum com a tècnic editorial, editor i director editorial, a més de creador del Grup d'Estudis de les Literatures Populars i de la Imatge juntament amb Jaume Perich, Antonio Lara, Alfons Figueras i Romà Gubern.