Teatre

Temporada Alta presenta la programació més ambiciosa de la seva història

En la 33a edició conviuen grans noms de l'escena internacional, com Isabelle Huppert, Romeo Castellucci, Toni Servillo o Tiago Rodrigues, amb artistes catalans com Oriol Pla, Guillem Clua, Carme Elías o Emma Vilarasau

'Bérénice', amb Isabelle Huppert i direcció de Romeo Castellucci
3 min

GironaCom cada any, coincidint amb la fi de les vacances i el començament del nou curs teatral, el festival Temporada Alta torna a omplir els escenaris de les comarques gironines de propostes d’arts escèniques d’altíssim nivell. En aquesta 33a edició, la cita tardorenca de Girona i Salt creix més que mai i, durant onze setmanes, del 12 de setembre al 8 de desembre, programa fins a 110 espectacles, la xifra més alta de la seva història.

L’escena internacional, que enguany es consolida amb quatre coproduccions amb teatres europeus i manté el vincle amb Llatinoamèrica, torna a ser el principal reclam del cartell. “Volem parlar de tu a tu amb els millors festivals del món i participar d’una geografia teatral de la qual Catalunya en comença a formar part”, ha explicat Salvador Sunyer, director del Temporada Alta, en la roda de premsa de presentació del programa. 

Grans noms internacionals: Huppert, Castellucci, Servillo o Tiago Rodrigues

Entre les col·laboracions del festival amb programadors estrangers destaca, sobretot, la representació, única a Catalunya, de Bérénice, l’adaptació lliure del clàssic de Racine a càrrec de l’irreverent director Romeo Castellucci, que protagonitzarà Isabelle Huppert. També sobresurt l’espectacle experimental Paisatges compartits, de la companyia Rimini Protokoll, que proposa una jornada enmig de la natura, a Celrà, amb set creadors contemporanis, entre els quals El Conde de Torrefiel com a representant català.

Les altres coproduccions europees del certamen són Sublime error, de la companyia belga de Jan Lauwers, i Totentanz. Morgen ist die Frage, de La Veronal. Pel que fa als representants de l’escena iberoamericana, tornen grans noms com Sergio Blanco i Marina Otero, i debuten artistes com el col·lectiu Bonobo, amb Temi, i l’argentí Guillermo Cacace, que dirigeix una versió de La gavina de Txékhov. Altres propostes internacionals sense la participació del festival gironí que es veuran en primícia a l'Estat són Tre modi per non morire, amb direcció i interpretació de l’actor Toni Servillo, habitual de les pel·lícules de Sorrentino; l’espectacle de dansa africana Hatched ensemble de la ballarina Mamela Nyamza; l’obra del circ contemporani 3D, de la companyia francesa H.M.G.; i Dans la mesure de l’impossible, de Tiago Rodrigues, director del Festival d’Avinyó. 

L'espectacle 'Tre modi per non morire', de Toni Servillo.
Oriol Pla estrenarà 'Gola'.

Teatre català

Més enllà de l’aposta ferma pels creadors estrangers de renom, l’escena catalana torna a ocupar el gruix més important de la programació amb 66 espectacles, 11 dels quals d’estrena, coproduccions del festival, que més endavant faran temporada a Barcelona. “Volem ser un festival amb mirada àmplia sobre l’escena del nostre país i posar-la de costat amb l’escena internacional, per tenir una visió d’on som i on és el món, perquè no siguem un parèntesi sinó una part d’aquest món”, ha manifestat Sunyer. 

Entre les estrenes, ressalten, per exemple, l’obra de terror Allà lluny hi ha una caseta, de Jordi Casanoves; la revisió d’Un matrimoni a Boston, de Josep Maria Mestres, ara amb Emma Vilarasau, Marta Marco i Emma Arquillué; Mort d’un comediant, de Guillem Clua; Pura passió, que adapta la novel·la d’Annie Ernaux; i Gola, d’Oriol Pla. Pla, juntament amb l’actor Pol López, és també el protagonista del curt de presentació del festival, que enguany torna a dirigir Salvador Sunyer i Vidal, en blanc i negre, ambientat a alta mar.

Lectures, música i humor

Finalment, després de la bona acollida de l’any passat, repeteixen els cicles d’humor els dijous, així com les lectures de textos filosòfics, amb Walden, de Thoreau, amb la veu de Carlos Cuevas, o Cartes d’amor, amb Carme Elias i Ramon Madaula. També hi haurà espai per a la música, amb apostes originals com Jukebox o la reposició de la Carmina Burana de La Fura dels Baus; i per al cinema, que permetrà gaudir de l’estrena a casa nostra de la nova pel·lícula d’Albert Serra, Tardes de soledad

Evidentment, continua també el Torneig de Dramatúrgia, una de les cites més esperades pel públic gironí, que enguany arriba a la catorzena edició, i l’aposta A Tempo, que apropa les arts escèniques als instituts i escoles de les comarques gironines.

stats