El festival Temporada Alta celebra 25 anys amb els seus grans còmplices internacionals
La 25a edició del festival de tardor de Catalunya inclourà 100 espectacles, 33 dels quals són estrenes absolutes i 61 d'autoria catalana, amb grans noms internacionals com Krystian Lupa, Peter Brook, Guy Cassiers i Thomas Ostermeier. Entre els autors catalans que hi participaran es podran veure espectacles de Pau Miró, Lluïsa Cunillé i Llàtzer Garcia
GironaEl festival Temporada arriba a la 25a edició, però això no vol dir que els seus responsables facin concessions a l'hora de vantar-se'n gaire: l'espot de presentació dels 100 espectacles que s'hi podran veure ironitza sobre la grandiloqüència –i sobre la marca Espanya i sobre la banalització de la cultura– amb imatges kitsch de complexos turístics i parcs temàtics. "25 anys són una barbaritat", ha bromejat el director del festival, Salvador Sunyer, que també ha recordat com el va engegar de la mà de Josep Domènech i el desaparegut Quim Masó, i l'arrelament del festival en el territori. "La mirada de l'espot parteix de la idea que als països del sud d'Europa la cultura és una cosa inútil i supèrflua i elitista, i això ha anant deixat pòsit en la població", ha criticat Sunyer, que ha definit la cultura "com l'única ànima que té un país, l'únic que el cohesiona, i al nostre país correm el risc de desmuntar-la".
La programació d'enguany té els seus pilars en la programació internacional, com Krystian Lupa, Peter Brook, que torna a l'univers del mític 'Mahabratta'; Thomas Ostermeier, que presenta una versió de 'La gavina', de Txékhov; Oskaras Korsunovas, Alain Platel i Fabrice Murgia. "Quan parlem d'internacional també parlem d'una relació molt estreta amb la resta de l'Estat", diu Sunyer. En aquest sentit es podran veure espectacles d'Israel Galván, Rocío Molina i María Pagés. L'altre pilar és l'autoria catalana, ja que és un objectiu del festival fer de motor del sector. "Un país que crea té futur al món", subratlla Sunyer. Hi haurà degans de l'escena com Lluís Pasqual i Àlex Rigola i també creadors més joves com Clàudia Cedó i Agrupación Señor Serrano.
"El festival ha de trobar els autors que marcaran les línies del futur", afegeix el director, com és el cas del teatre-document de Milo Rau sobre els refugiats del Congo.
El festival també enceta una nova línia d'espectacles que són internacionals però que estan fets per professionals del país: un muntatge de Lupa amb actors catalans, Marta Angelat, Pep Cruz i Mercè Arànega, 'Davant la jubilació'. També, el circ contemporani d''Intarsi', amb artistes italians i catalans.
"La cultura en el nostre país no té el lloc que hauria de tenir i no està prou relacionada amb el món de l'ensenyament", ha reclamat el director. Per això, Carlota Subirós ha concebut un espectacle per a escoles, 'Llavor de foc', que s'oferirà als centres escolars de manera gratuïta.
La programació musical d'enguany inclourà concerts de Rosario Flores, Rufus Wainwright, Jorge Drexler, Manel, i Andrea Motis i Joan Chamorro.
Un quart de segle de recorregut
Al llarg dels 25 anys de trajectòria, el Temporada Alta ha presentat 1.302 espectacles, 446 dels quals són internacionals, de 41 països diferents. En sala, ha rebut 623.076 espectadors. L'espectacle més vist ha estat 'Cerimònia del foc', un espectacle de carrer de la Companyia Carabosse, amb 32.000 espectacles en dues funcions. El director que més l'ha visitat és Peter Brook, que ha vingut en nou ocasions des de l'any 2000. 'Non Solum', el monòleg de Sergi López, és una de les produccions del festival més vistes. "El festival ha crescut de forma orgànica, i en el futur l'hem d'arrelar encara més al territori, perquè així també serà més atractiu per als de fora, i que sigui un interlocutor constant amb els creadors internacionals", ha conclòs Sunyer. El director ha demanat també poder dilatar els tempos a l'hora de treballar amb les administracions per poder fer plans a mitjà termini.
El Canal, el funcionament el 2017
Si es compleixen els plans, el centre d'arts escèniques de Salt El Canal estarà en funcionament el 2017. L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, explica que s'han mantingut converses amb la Diputació de Girona i la Generalitat i s'ha arribat a la conclusió que la millor manera de posar-lo en funcionament és adjudicant-ne la gestió a una empresa.