Quins teatres fan funcions a l'agost?

Dues adaptacions de grans clàssics de Lorca conviuen a la cartellera amb algunes comèdies

'Bodas de sangre' versió Projecte Ingenu
11/08/2021
3 min
Regala aquest article

BarcelonaDimecres que ve farà 85 anys que els franquistes van assassinar el poeta andalús Federico García Lorca. Aquest agost, dues de les seves obres més populars es podran veure al teatre a Barcelona amb dues mirades gairebé antagòniques, un Bodas de sangre versionat i actualitzat per la companyia independent Projecte Ingenu i una canònica La casa de Bernarda Alba de la mà de Faraute Producciones al Teatre Apolo. 

Projecte Ingenu continua la seva particular línia d’obrir en canal els clàssics per portar-los al món contemporani. El clàssic transmuta en Bodas de sangre o el funeral que el poeta no tuvo, una versió de Marc Chornet i Anna Maria Ricart que creua l’obra de Lorca amb altres textos del poeta –com poemes i conferències– per explicar també la seva vida, com si l’autor parlés en primera persona de la seva pròpia història. “Amb l’ascens de la ultradreta és molt important explicar com era i qui el va matar, que ningú oblidi què va passar, perquè hi ha certes connexions per exemple amb l’assassinat de Samuel i el «por rojo y maricón» de Lorca”, explica el director Marc Chornet.

La seva adaptació expressionista dels clàssics ja va aixecar polseguera fa cinc anys amb Yerma. Ells continuen defensant la necessitat de no fer-ne “una lectura folklòrica”: “Com que els versos de Lorca tenen aquest color, ritmes i ressons populars sembla que no el puguem modernitzar. Però és el que han fet els anglesos amb Shakespeare. No li fas pas mal al text, al contrari, l’eleves. Per què no es fa? Perquè Lorca segueix sent molt incòmode i està més bé antic i folklòric, perquè fa menys mal”, opina Chornet. La seva mirada és política i la posada en escena vol ser pictòrica i bigarrada, amb una fotògrafa de casaments que representa la figura de Lorca, projeccions, un bailaor (Jesús Blanco) i música electrònica en directe (Gerard Marsal), a banda dels sis intèrprets encapçalats pel triangle de Xavi Torra, Martí Salvat i Cristina López. L’espectacle es va estrenar a l’abril amb sessions escolars i ara arriba a la capital només dues setmanes, fins al 22 d’agost, al Poliorama.  

'La casa de Bernarda Alba' al Teatre Apolo

Li agafarà el relleu a l’Apolo del 25 d’agost al 2 de setembre una altra de les obres de la Trilogia Rural, La casa de Bernarda Alba, dirigida per José Carlos Plaza i amb actrius com Consuelo Trujillo, Ana Fernández i la catalana Marina Salas. Per al seu director, aquest “drama de mujeres de los pueblos de España” també parla de l’avui: “Incideix en la posició de la dona en la societat, amb els seus sostres de vidre, diferències salarials i indefensió física davant de la violència vingui d’on vingui”. 

Dosis d’humor i frescor

Seguint la tendència dels últims anys –i més en aquest estiu postpandèmic–, la cartellera teatral de Barcelona a l’agost és força magre. Tot i així, a banda de les estrenes dels Lorca, hi ha mitja dotzena de comèdies que o bé acaben temporada o bé són títols que han tingut cert ressò i els teatres repesquen. 

  • Aquesta és l’última setmana que Joan Pera actua al Teatre Condal amb Alguns neixen estrellats, que s’inspira en la comèdia anglesa que protagonitzava Frank Spencer.
  • La setmana que ve, el dia 22, acaba temporada El temps que ‘conta’ al Teatre Gaudí, una obra escrita i dirigida per Virgínia Sànchez que respon una pregunta vital a través del retrobament de dos germans (un d’ells malalt): “Com et plantejaries la vida si sabessis que el teu temps s'esgota?”
  • La sala Versus Glòries reprograma fins al 12 de setembre Angle mort, de Sergi Belbel i Roc Esquius, una comèdia que retrata un acomiadament en una start-up i la competició que genera entre els tres treballadors, que acaba agafant un aire surrealista.
  • El Maldà serà dels primers a iniciar la temporada 2021-22 a partir del 24 d’agost amb El bon policia, una comèdia desconeguda de Santiago Rusiñol del 1905 que han adaptat i interpreten amb un esmolat fregolisme Ricard Farré i Arnau Puig.
  • A més, al Poble Espanyol cada dissabte hi ha el festival de monologuistes RiuEstiu.
  • Estan obertes les sales multiprogramació com la Sala Ón, el Llantiol, el Teatreneu i l’Eixample Teatre.
stats