Zombis, humor i bocins de cervell al Teatre Condal
'La noche de los muertos vivientes. Live!' és una experiència teatral immersiva que deixarà triar al públic com vol acabar l'espectacle
BarcelonaUn zombi es passeja per la platea del Teatre Condal amb els intestins fora i remullant de sang les primeres files. Els espectadors més atrevits ja van previnguts amb un impermeable, perquè les butaques de la zona splash corren el risc de quedar impregnades de fluids i bocins de cervell. És l'experiència de La noche de los muertos vivientes. Live!, que es representa al teatre del Paral·lel des d'aquest divendres fins al 5 de novembre. Es tracta d'una producció dirigida per Roger Julià, amb vuit actors a l'escenari i algunes col·laboracions i que recrea la pel·lícula homònima de George A. Romero del 1968. És una estrena absoluta a l'estat espanyol que s'ha fet amb el vistiplau dels hereus del mestre del gènere de terror i que busca la interacció amb el públic des del primer minut. La interpreten Nesa Vidaurrázaga, Jordi Soriano, Míriam Tortosa, Malcolm McCarthy, Alèxia Pascual, Mercè Martínez, Víctor G. Casademunt i el mateix Julià.
El projecte va sorgir el 2017 de la mà del director artístic del Condal, Daniel Anglès, que va descobrir a Londres una iniciativa teatral sobre la pel·lícula. Focus va coproduir-lo a la capital anglesa i ara, sis anys després, el porta a Barcelona amb una versió que inclou alguns canvis. El principal és el paper del públic, actiu tota l'estona. La primera part del muntatge reprodueix la pel·lícula, que segueix el destí d'un grup de supervivents d'una invasió zombi amb "les escenes mítiques", però "des d'un punt de vista de comèdia", explica Julià. El segon tram de la peça deixa el destí dels personatges a les mans dels espectadors. "Tota pel·lícula de terror desperta la sensació que els protagonistes haurien sobreviscut si haguessin pres bones decisions. Aquí el públic votarà què vol que facin els personatges i podrà veure fins a cinc finals diferents", assenyala Anglès. "Però tots els portaran a una mort agònica", afegeix Julià.
Aquestes morts, a més, no seran plàcides. La companyia ha transformat el teatre per incorporar quinze pistoles que disparen sang, fluids i bocins de cervell als espectadors, que també podran accedir a un túnel del terror de l'espectacle –depenent del preu que vulguin pagar per l'entrada–. També s'han incorporat nombrosos altaveus –ara el teatre en té més de 50– perquè els sons apareguin des de diferents espais de la sala. "Estem creant un gènere nou, aplicant efectes i elements que es fan al cinema, però a les arts en viu", destaca el director. Per aconseguir aquesta experiència immersiva, han comptat amb un equip tècnic que s'ha encarregat de dissenyar túnels del terror i escape rooms del gènere. Sobre la decisió de fer l'espectacle en castellà, Anglès ha argumentat que "és una qüestió clau del joc: la majoria de gent ha vist la pel·lícula en castellà i la paròdia que en fem té a veure amb els doblatges de l’època". Val a dir que TV3 ja va emetre La nit dels morts vivents doblada al català el 1990.