Teatre

Tres de cada cinc actors catalans viuen sota el llindar de la pobresa

Gairebé la meitat guanyen menys de 6.000 euros a l'any

Un actor assajant dalt l'escenari.
20/02/2024
2 min

BarcelonaTres de cada cinc actors, ballarins, dobladors, directors escènics i artistes audiovisuals catalans (el 63%) viuen sota el llindar de la pobresa, que voreja els 11.840 euros anuals en les llars formades per una sola persona. I això no és tot: a Catalunya, només un de cada quatre (25%) guanya més de 18.000 euros anuals i supera, per tant, el salari mínim interprofessional, que actualment es troba als 15.876 euros anuals. De fet, gairebé la meitat (49%) guanyen menys de 6.000 euros a l'any. Són les conclusions de l'Informe sociolaboral d'actors i ballarins a Espanya 2023 de la Fundación AISGE, en què han participat 3.410 actors, ballarins, dobladors, directors escènics i artistes audiovisuals de tot l'estat espanyol, dels quals uns 700 resideixen a Catalunya.

"No volem sonar alarmistes ni exigir res; senzillament volem prendre el pols a la professió i apuntar que ens falta molt per arribar a una situació satisfactòria", diu el president d'AISGE, Emilio Gutiérrez Caba, que assenyala que "el nombre d'hores treballades i el percentatge de companys que es troben sota el llindar de la pobresa han empitjorat respecte a l'estudi anterior". Les xifres sobre els artistes catalans són lleugerament més favorables que les del conjunt de l'estat espanyol, on gairebé tres de cada quatre actors (72%) viuen sota el llindar de la pobresa i només un 16% dels enquestats superen els 18.000 euros anuals.

Aquestes dades reflecteixen els ingressos derivats directament de l'activitat artística. Ara bé, la meitat d'actors catalans (49%) compaginen els escenaris amb altres feines, que en tres de cada quatre casos no tenen res a veure amb l'art i la cultura. Amb aquests ingressos complementaris, el nombre de professionals escènics que guanyen més de 18.000 euros anuals puja a un 40%, mentre que el percentatge dels que no arriben als 6.000 euros a l'any cau a un 23%.

Les dones del sector cobren 5.000 euros anuals menys que els homes

La precarietat del sector afecta més les dones que els homes. Les artistes cobren una mitjana de 9.908 euros anuals per l'activitat artística, mentre que la mitjana dels homes s'enfila als 15.149 euros anuals. Aquests més de 5.000 euros de diferència no només tenen a veure amb els sous negociats, sinó també amb el volum de feina: els homes del sector treballen una mitjana de 95 dies per any, mentre que en el cas de les dones aquesta xifra es redueix a 76 dies. Si hi sumem les feines complementàries, la diferència és encara més notable: els homes guanyen una mitjana de 22.950 euros anuals, mentre que les dones reben 15.160 euros a l'any.

Si bé l'atur entre els actors catalans no s'allunya gaire de l'atur general de l'estat espanyol –un 13% i un 11,8%, respectivament–, sí que és remarcable que només un de cada tres catalans enquestats (36%) va dedicar més de quatre mesos a activitats artístiques durant l'any passat. La mitjana general de dies treballats per any va ser de 88, però aquesta xifra varia significativament en funció de l'àrea professional: 145 dies treballats en el món de la dansa, 130 en el doblatge, 102 en el teatre, 40 en l'audiovisual i 34 en feines relacionades amb la publicitat.

stats