Teatre

Rècord històric del teatre català amb 2,84 milions d'espectadors

Les sales de Barcelona tanquen el seu millor any i recapten 86 milions d'euros

Barcelona"El millor any de teatre de la història". Amb aquest lema, els teatres de Barcelona han escenificat aquest dilluns la recuperació definitiva de la pandèmia anunciant un rècord absolut d’espectadors i recaptació: han tancat el 2023 amb 2.845.015 espectadors i 86.079.885 milions d'euros de taquilla. Les sales de Barcelona (de les quals té registre la patronal del teatre Adetca) han assolit un 60,43% d'ocupació, una altra dada històrica. La xifra supera per un 1,02% el públic i un 31,02% la recaptació del 2011, l’any que es va batre l'anterior rècord. Llavors es van assolir 2.816.283 espectadors, però va venir la crisi, l'increment de l'IVA, el Procés, la pandèmia i la inflació, i la fita dels 3 milions d'espectadors va quedar com un horitzó llunyà. Han passat 12 anys.

Tot i que habitualment les xifres d'audiència de teatre no es fan públiques al gener, sinó cada inici de temporada, al setembre, Adetca ha volgut aprofitar el bon moment per reunir en una mateixa taula (que és, de fet, l'escenografia d'Amèrica a La Villarroel) la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; el regidor de Cultura de Barcelona, Xavier Marcé, i l'actual secretari d'Estat de Cultura, que fins fa uns mesos era regidor de Cultura de Barcelona, Jordi Martí.

Cargando
No hay anuncios

"Estem exultants", deia la presidenta d'Adetca, Isabel Vidal, que al setembre ja va anunciar els bons resultats de la temporada 2022-2023. "La campanya de Nadal ha estat francament bona, hem fet una remuntada espectacular", ha dit. Vidal ha agraït el suport de les administracions i el fet que el pressupost de Cultura s'acosti al llargament reivindicat 2%: "Estem demostrant que eren diners necessaris", ha dit.

Més pressupost i un pla específic

Natàlia Garriga ha recollit el guant i ha xifrat l'increment del pressupost de cultura de la Generalitat un 1,5%: s'ha passat de 298 milions a 466 milions el 2023, amb l'objectiu d'arribar al 2% al final de la legislatura. Garriga ha dit que "la inversió pública al sector teatral privat ha passat dels 8 milions d'euros del 2021 als 23 milions del 2023: l'increment és del 180%", ha explicat. També ha precisat que s'ha invertit 1 milió per a la rehabilitació de teatres, a més de l'increment de l'aportació tant a grans infraestructures com a auditoris més petits (als quals ha pujat un 45% la seva dotació). També s'han donat un 15% més de beques als dramaturgs via Institució de les Lletres Catalanes. Garriga ha explicat que aquest any s'ha desenvolupat el primer Pla d'Impuls al Teatre, amb 22 mesures per al 2023-26, una de les quals és el projecte Cap Butaca Buida. El pròxim 16 de març es vol aconseguir un rècord mundial en una jornada amb totes les platees plenes. Un altre dels reptes del sector és obtenir dades de tot el territori català i millorar les gires pel país.

Cargando
No hay anuncios

"Estic segur que el 2024 s'aconseguirà superar la miraculosa ratlla mítica dels 3 milions d'espectadors, de la qual no baixarem mai més", ha pronosticat Xavier Marcé, que ha celebrat l'èxit de les sales petites (que han aconseguit 305.413 espectadors). Marcé ha recordat la singularitat del teatre català per fer públiques les seves audiències conjuntament el sector públic i el privat. També ha recordat algunes mancances: "Ens queda un 40% de platea per omplir, i ens falten molts públics. Hi ha molt de talent que busca sala", ha apuntat, així com la necessitat d'obrir la programació internacional.

Menys precarietat i més inversió

Jordi Martí ha coincidit en assenyalar que la cohesió de l'ecosistema que en gran part s'ha dirigit des d'Adetca, sense dividir per teatre públic/privat, teatre comercial/independent, ha donat fruits. "Potser hi ha competència o enveges, però el sector de la cultura ha de treballar des de la cooperació per arribar a més gent", ha dit Martí. Des de l'Estat, Martí s'ha compromès a treballar per regular l'Estatut de l'Artista per reduir la precarietat dels treballadors (aquest dimarts mateix torna a treballar la comissió). Ha afirmat que cal garantir la pluralitat en la creació: "Hem hagut d'aixecar el veto contra la censura, a Espanya hi ha tornat a ser", ha advertit, davant els núvols de l'extrema dreta a tot Europa. "La censura no ha de tenir cabuda en cap país democràtic i estic segur que el sector escènic català el tindrem al costat", ha dit Martí. En tercer lloc, ha apostat que s'aprovarà la llei de mecenatge i es treballarà per modificar l'impost de societats perquè reverteixi en noves produccions.

Cargando
No hay anuncios

Per a Isabel Vidal, el secret de l'èxit és que "la cartellera de Barcelona dona confiança a l'espectador, que troba categoria, varietat i qualitat als escenaris". "Generar un rècord no es fa amb un o dos espectacles de la cartellera, sinó que la suma del sistema provoca el rècord", ha afegit. Els auguris en el món del teatre són bons. L'any 2024 ja ha començat amb un 4% per sobre del 2023, i el sector s'ha convocat el 16 de març per omplir al 100% totes les platees. "El teatre està de moda", ha sentenciat Vidal.

Els espectacles més vistos el 2023

  1. Mago Pop
  2. Improshow, de Planeta Impro
  3. The Producers, d'Àngel Llàcer i Manu Guix
  4. L'alegria que passa, de Dagoll Dagom
  5. Fitzroy, de Jordi Galceran