ESCENES
Teatre12/10/2017

5 raons per no perdre’t el festival Escena Poblenou

Ja va per l’edició número 16 i porta camí de ser tan tradicional com l’orxata d’El Tío Che, però la seva programació no té res de clàssica; innovadora i compromesa, conquereix els carrers del nou barri ‘cool’

Belén Ginart
i Belén Ginart

Aleshores el Poblenou no era ni de lluny el barri efervescent de la Barcelona postindustrial on tothom vol viure. No era aquella rambla a tocar de mar on els turistes devoren una paella a les sis de la tarda i els nadius van a deixar-se veure de tornada de la platja. En realitat era un barri de grans naus en desús, l’Eldorado dels artistes àvids d’espai a bon preu. Eren aquells els anys en què Ada Vilaró i Sergi Estebanell van decidir crear un festival d’arts escèniques sensible a les noves formes de creació. Setze edicions més tard, Vilaró resisteix en la direcció d’Escena Poblenou, un esdeveniment cultural fidel als orígens i ben consolidat. Enguany presenten 17 espectacles amb un programa sobrat de raons per endinsar-s’hi.

Perquè això també és cosa teva

D’acord, no ens poden acusar precisament d’inacció perquè quan es tracta de sortir al carrer i protestar/demanar alguna cosa els omplim de gom a gom. Però Rebota y rebota y en tu cara explota no va de grans iniciatives, sinó d’accions petites. Agnès Mateus i Quim Tarrida denuncien la passivitat, la indiferència, el gest culpable de mirar cap a un altre costat. L’espectacle, presentat ja al TNT, arriba a Barcelona amb la voluntat de causar més d’un mal d’estómac, com ja feia Mateus al seu anterior, inquietant i necessari Hostiando a M.

Cargando
No hay anuncios

Perquè sí que hi són, les dones

El masclisme teòric està clarament denigrat. Però que les pràctiques androcentristes no decauen és tan clar com que a casa de García Albiol la roba bruta es guarda dins una urna. Només això explica per què les dones, un 51% de la població, manen tan poc. O potser pensàveu que la desproporció a la cartellera entre directores i directors, autores i autors, obeïa a la manca de talent femení? Per això el festival té un projecte anomenat Escena + Dones. Enguany s’hi presenta una instal·lació-espectacle de Mònica Muntaner, a més d’incloure sessions públiques de debat sobre aquest desequilibri. La programació inclou Aüc. El so de les esquerdes, on Les Impuxibles i Carla Rovira criden contra la violència de gènere.

Cargando
No hay anuncios

Perquè amb la panxa plena es pensa millor

Des de l’avantguarda, Escena Poblenou és també molt tradicional: va als orígens del teatre, a la trobada a la plaça pública, al fet de compartir i viure en comunitat. Per això els debats públics, per això l’aposta per nous creadors al Projecte Embrions i per això també espectacles com Extraños mares arden, una col·laboració entre l’artista xilè Txalo Toloza i la coreògrafa navarresa Laida Azkona que, a més de la versió espectacle, n’ofereix una en forma de dinar popular en què, entre mos i mos, uns performers reconstrueixen la història del capitalisme a Llatinoamèrica.

Cargando
No hay anuncios

Perquè és cultura accessible

L’aposta pels espectacles gratuïts i la política de preus populars és una de les constants del festival. L’import més alt que pagareu per una entrada són 10 euros, tot i que la majoria de les localitats són a 7 euros (sempre que aprofiteu els descomptes per venda anticipada a www.escenapoblenou.com ). A més, by the face tindreu l’ocasió de veure espectacles tan cobejats com Espera, d’EIA, una companyia premiada amb el Ciutat de Barcelona de circ. Una proposta i un grup amb moltes convergències amb la filosofia del festival: es tracat d’un espectacle participatiu d’un grup molt arrelat al territori.

Cargando
No hay anuncios

Perquè els carrers seran sempre nostres

Les arts en viu tenen la gràcia i l’estigma de les propostes efímeres: meravelloses per úniques i evanescents. Les arts de carrer, durant tant de temps tractades com la germana petita a mig coure, són especialment vulnerables a aquest efecte. Per això té tant de valor un llibre que en reconstrueix la memòria, El carrer és nostre (Raig Verd), dels periodistes culturals Aída Pallarés i Manuel Pérez i Muñoz, que es presentarà durant el festival.

Cargando
No hay anuncios

+ Detalls

Escena Poblenou

Diversos espais del Poblenou

Cargando
No hay anuncios

Del 19 al 22 d'octubre