La Perla tornarà a l'univers d''Incendis' amb el nou espectacle de Wajdi Mouawad
La Biblioteca de Catalunya recuperarà 'Filumena Marturano' i 'Travy' i estrenaran un espectacle de La Ludwig Band i 'El zoo de vidre'
BarcelonaTots ocells, de Wajdi Mouawad, serà la gran estrena de la temporada a la Biblioteca de Catalunya. L’equip que va aixecar la mítica Incendis, amb Oriol Broggi i Clara Segura al capdavant, tornarà a agafar un dels textos èpics i poètics de l'autor d'origen libanès per posar en escena una de les seves intrincades històries familiars de tres hores i mitja de durada. Una història de guerra, enfrontaments i reconciliacions sobre les diferents generacions d'una família que va salvar-se dels camps de concentració i que acaba enllaçada amb una família àrab. Joan Carreras, Guillem Balart, Màrcia Cisteró, Xavier Boada, Miriam Moukhles i fins a deu actors actuaran en català, àrab, hebreu i alemany. "És l'obra que he llegit que més m'ha frapat. És una obra enorme i amb una vigència terrible. És una obra que parla de tot", diu Carreras. "Jo intento no fer Mouawad, però obres l'obra i no pots", justifica Broggi, que la dirigirà. L'espectacle es veurà a partir del 20 de juny, dins el Festival Grec.
Reposicions d'èxits
Fins llavors, la temporada està farcida de reestrenes d’espectacles que han tingut bona acollida. El primer és Hamlet.01, el monòleg de Shakespeare que ha reescrit Sergi Belbel per a Enric Cambray i que ja va tenir estrena i gira, i ara es podrà veure durant l’octubre. "L’he escrit perquè no entenc l’obra i quan la veig sempre penso que m’agradaria posar pausa i analitzar-la. ¿Com dimonis aconsegueix Shakespeare d’anar al més difícil i aconseguir seduir tota mena de públic? L’obra surt de la ràbia com a dramaturg i de la fascinació de voler entendre el 100% de les rèpliques del text", afirma Belbel.
Després tornarà la Filumena Marturano d’Eduardo de Filippo interpretada per Clara Segura i Enrico Ianniello, que es va veure en postpandèmia el 2021 i estarà en cartell durant dos mesos, del 22 de novembre al 21 de gener. "És una comèdia perfecta i té el punt just de drama. Per molt que hagin passat els anys, ens segueix parlant. Tot el veïnat és a dins la sala, opinant", assegura Segura.
Per la mateixa època, La Perla recuperarà com cada any a la Sala Paral·lel 62 el musical El petit príncep adaptat per Àngel Llàcer i Manu Guix, un hit que celebra la 10a temporada en cartell. La companyia també estrenarà fora de la Biblioteca, al febrer, La trena, l’obra de Clara Segura, Marta Marco, Cristina Genebat i Carlota Olcina que va deixar petit el Teatre Goya. I encara una altra perla que recuperen al febrer, però aquesta sí a la Biblioteca, és Travy, l’obra d’aire circenc de la família Pla Solina que ha enlluernat tothom qui l’ha vist.
Obres de nova creació
El primer espectacle de la temporada és una estrena absoluta i arrenca aquest vespre i fins al 26 d'octubre. És una obra documental sobre els avantpassats de la família Castells, els mítics escenògrafs de Cardedeu. Lluc Castells va decidir reconstruir la història del seu avi després d’haver-ne recuperat el dietari, els dibuixos, les fotos i les cartes enviades durant la Guerra Civil. Pau Vinyals protagonitza l’espectacle, Papers de guerra, mentre els germans Jordi i Josep Castells pinten en directe els escenaris que va trepitjar el pare –els rostolls, les pedres– mentre n'escolten el relat. "Volíem dignificar les vivències que va viure Pepe Castells, que no es podien reproduir a escena, per entendre què va viure ell, la seva història, però també la de tota la nostra societat", diu Rita Molina, coautora del text amb Vinyals. Un acte de memòria familiar ple d’emoció que es transforma en un acte de memòria col·lectiva.
La companyia teatral de La Ludwig Band (anomenada Col·lectiu Pedant a Missa i Repicant) tornarà al març a la Biblioteca de Catalunya després de fer-hi Sant Pere el Farsant per representar Artemi, cambrer abstemi, una mena d’espectacle de teatre musical en vers sobre "la merda preferida de la nostra generació: l’economia submergida, les mentides i el bar", diuen. "Quan ets cambrer estàs currant quan la gent s'ho està passant bé a costa teva, perquè els hi estàs venent la felicitat", diu Lluc Valverde, dramaturg i actor que està "intentant deixar de ser cambrer". I l'altra estrena important serà a l'abril, amb un clàssic, El zoo de vidre de Tennessee Williams, que dirigirà Martina Cabanas i protagonitzarà Laura Conejero.