Teatre

Un musical en català i amb creadors locals: la gran aposta del TNC per inaugurar la temporada

'Ànima' explica la història d'una jove il·lustradora al Hollywood dels anys 30

2 min
TNC

BarcelonaEl Teatre Nacional de Catalunya obrirà la programació de la Sala Gran, del 26 de setembre al 27 d'octubre, amb un musical en català, de grans dimensions i amb un equip artístic local. Ànima, en què participen una vintena d'actors i una orquestra de deu músics. És una de les grans apostes de la nova temporada del teatre, que vol potenciar "la creació pròpia i contemporània", segons la seva directora, Carme Portaceli. De fet, serà la primera vegada que un musical inaugurarà la temporada de la Sala Gran. "El nostre patrimoni són els nostres artistes", diu Portaceli, que considera que "aquest musical explica la història de tantes i tantes dones que han hagut d'apartar-se del camí que els havia assignat la societat per poder desenvolupar-se en la professió que volien exercir".

Carme Portaceli parla a l'estrena d''Ànima', el musical de nova creació i en català que obre la temporada del TNC.

L'actriu Paula Malia protagonitzarà l'espectacle interpretant el paper de la Greta, una noia molt talentosa que somia anar a Los Angeles per treballar com a il·lustradora en les pel·lícules d'animació de Hollywood. L'obra està ambientada als Estats Units durant els anys 30 del segle XX, "una època en què les dones no podien accedir a certes feines", segons Gara Roda, que assumeix la direcció escènica del muntatge. "És un homenatge a les nostres àvies, que no es van poder dedicar a cap feina artística, però que gràcies a la seva lluita nosaltres ens hi podem dedicar", afegeix Roda. El repartiment també inclou Diana Roig, Aina Sánchez, Bernat Cot, Toni Viñals, Bernat Mestre, Clara Solé i Berta Peñalver, entre d'altres.

"Aquest musical parla dels somnis i, per a nosaltres, poder ser al TNC també forma part d'un somni que fem realitat", explica la dramaturga Blanca Bardagil, que signa el muntatge juntament amb Oriol Burés, Víctor G. Casademunt i Marc Gómez. Segons Bardagil, els ha interessat construir "una protagonista que no desitja enamorar-se ni ser rescatada per un príncep blau, sinó que viu una història d'amor cap a la seva passió", però sense romantitzar el seu camí vocacional. "A vegades ens creiem aquesta idea tan americana que «si vols, pots» i això és perillós, perquè si no ho aconsegueixes sents que és culpa teva", diu Malia, que explica que "la Greta estava molt enfocada a anar a Los Angeles i ser la millor i, pel camí, troba personatges que li amplien la visió de la vida". "Estrenar al TNC és un somni, evidentment, però pel camí hi ha coses dures que ningú t'explica", afegeix l'actriu, fent un paral·lelisme entre la seva pròpia experiència i la del personatge que interpreta.

Per compondre la música, Adrià Barbosa i Abel Garriga s'han "impregnat del swing que sonava als Estats Units els anys 30", sobretot "de compositors com George Gershwin i Cole Porter, que són icones musicals". Tot i això, Barbosa defineix el resultat final com "un pastitx", que també incorpora "altres estils més contemporanis per remarcar els personatges que estan als marges, que se surten del seu temps". "Pot agradar tant als fans de l'old Broadway com als que prefereixen els musicals més actuals", afegeix el compositor.

stats