Mercè Aránega: "Hem obert la porta de casa als feixistes i ara els tenim amb un plat a taula"

L'actriu protagonitza 'Instruccions per fer-se feixista', un monòleg carregat de crítica política i social a La Villarroel

Un moment de l'espectacle
2 min

BarcelonaFa més de tres anys que el director Miquel Gorriz, el dramaturg Sergi Pompermayer i l'actriu Mercè Aránega van començar a treballar en l'adaptació a l'escenari de l'assaig Instruccions per fer-se feixista (Empúries / Seix Barral, 2019), de la italiana Michela Murgia. "El desembre del 2019 estàvem horroritzats. Imagineu-vos com estem ara", diu Gorriz. L'espectacle transforma el text de Murgia en una stand-up conduïda per Aránega. Va passar pel Festival Temporada Alta de Girona i ara es pot veure a La Villarroel de Barcelona dins del festival Grec. Es tracta, segons Gorriz, d'un "monòleg de sàtira social" que relata la transformació d'una dona en feixista i n'analitza els engranatges. "Ella diu: «L'enhorabona, tots podeu ser feixistes. Sigueu feliços, seguiu aquesta moda, és molt còmode»", apunta Pompermayer.

A través del relat de la protagonista, l'obra busca que els espectadors identifiquin alguns comportaments i pensaments feixistes, i fins i tot s'hi puguin emmirallar. "Apel·la al cervell més primitiu, a les pors més bàsiques individuals o col·lectives. Són la porta per on entra el feixisme, no hi ha res que te'n salvi", destaca Pompermayer. Gorriz ho equipara amb una vacuna que aporta els anticossos necessaris per detectar el feixisme quan un mateix l'assumeix i l'exerceix. "Hem creat un artefacte que és una comèdia que funciona, però que no fa gens de gràcia. Explica quin és el mecanisme del feixisme perquè si coneixem com funciona poder desactivar-lo", assenyala el director, que convida a veure l'obra "a tothom que tingui dubtes sobre a qui votar" en les pròximes eleccions espanyoles.

"Quan sortim ja plorarem"

L'humor travessa tot el text de Murgia, i la companyia l'ha mantingut. "Es diu cada bestiesa! És un humor contra les dones, els immigrants, els homosexuals, que fa vergonya de riure. Però millor que el públic rigui, que quan sortim ja plorarem", destaca Aránega. Instruccions per fer-se feixista és el quart monòleg que fa i, segons explica, el més complicat de tots. "Jo no soc una monologuista que s'escriu els textos i després els porta a l'escenari, soc una intèrpret. Però aquí no hi ha un personatge. L'única manera de fer que el text fos creïble era que fos jo qui l'estigués dient. M'adreço als espectadors, faig pujar una persona a l'escenari. Tot això no ho havia fet mai", diu l'actriu.

A base de bromes, de reflexions i del feixistòmetre –que calcularà el grau de feixisme de cada espectador–, el muntatge vol ser "una eina eficaç per ensenyar com un demòcrata pot convertir-se fàcilment en un feixista de cap a peus", afirma Gorriz. Des del seu punt de vista, un dels "errors" és "creure que el feixisme forma part del passat i que no tornarà". Aránega afegeix que "un dels problemes és que se'ls ha donat poca importància, no se n'ha parlat" i reivindica que s'hi posi el focus. "Els hem obert la porta de casa i ara els tenim amb un plat a taula –subratlla l'actriu–. Se'ls ha de desactivar d'alguna manera. L’error és no haver-los assenyalat abans". L'espectacle serà a La Villarroel fins al 13 d'agost i, de cara a la tardor, té previst fer gira. "Esperem que no ens afecti l'onada de cancel·lacions culturals", diuen amb optimisme des de la companyia.

stats