Mercè Aránega alerta sobre la trampa del feixisme
El festival Temporada Alta estrena el monòleg que adapta el llibre 'Instruccions per fer-se feixista' de Michela Murgia
Barcelona"Una democràcia que no sap gestionar la discrepància és incompleta", deia l'escriptora sarda Michela Murgia. I una democràcia incompleta és com una porta oberta a les ventades del totalitarisme. Murgia ho va denunciar a l'assaig Instruccions per fer-se feixista, que Empúries va publicar traduït al català el 2019. Tres anys després, i amb l'extrema dreta guanyant espai a tot Europa, el festival Temporada Alta n'estrena una adaptació aquest dissabte al Teatre de Salt. El text, adaptat per Sergi Pompermayer i dirigit per Miquel Gorriz, pren la forma d'un monòleg satíric interpretat per l'actriu Mercè Aránega. "Damunt l'escenari, soc una barreja de Meloni, Macarena Olona i Le Pen", diu Aránega, que es passa tota l'estona adreçant-se directament al públic i dient-ne de "l'alçada d'un campanar". Tal com explica Pompermayer i recull l'ACN, el monòleg interpel·la l'espectador sobre "la naturalesa de la bèstia. "Hem creat un artefacte que és una comèdia que funciona, però que no fa gens de gràcia", diu Gorriz.
Pompermayer admet que només llegir-se el llibre va adonar-se que Murgia es desmarcava del pamflet complaent perquè, precisament, "explicava el feixisme des d'un punt de vista en què tots podem caure". "El feixisme no és l'altre. Tu també pots ser feixista, portar el feixisme dintre, i les instruccions que ens dona ella per fer-nos feixistes són, precisament, per intentar no caure dins la xarxa del feixisme", afegeix Gorriz.
"A l'hora de tractar el tema, Murgia es col·loca en un lloc provocador i poc habitual, perquè assumeix aquest mateix discurs", concreta Gorriz. Segons el director, això és el que permet que el text no tan sols aconsegueixi "posar en evidència el feixisme com a mètode que pot esdevenir ideologia", sinó també "mostrar les febleses de la democràcia".
La posada en escena de la 'stand-up'
Per traslladar el llibre als escenaris, Pompermayer ha optat pel monòleg satíric. L'escenografia beu de la stand -p nord-americana, la qual cosa permet que Aránega pugui desenvolupar una "comèdia amarga i àcida i refregar-nos per la cara coses molt dures del dia a dia". "Una persona que creiem que és als antípodes del feixisme, un dia que es deixa portar per la ràbia fa un comentari que la duu a les portes del feixisme. A partir d'aquí, ens explica el seu viatge cap al feixisme, com l'acull i de quina manera li permet mirar la vida d'una manera més fàcil que no pas sent demòcrata", diu Pompermayer.
A través de la ironia i la comèdia, l'obra vol portar l'espectador "al terreny del dubte i la sospita". "No hi ha bons ni dolents, sinó que és més complicat, perquè Murgia explica que un dels objectius del feixisme és treure rendibilitat de la por de la gent, i això ho hem de saber", diu Gorriz. "Si ens toquen la feina i allò que ens fa estar còmodes i algú et diu que t'ho arreglarà, t'hi apuntaràs? Faràs el que faci falta?", conclou el director.
Després de l'estrena al Teatre de Salt, l'obra es podrà veure al Festival Grec de Barcelona i a la sala Villarroel. I a partir de la tardor, farà gira per uns quants escenaris més.