L'Institut del Teatre tanca tots els expedients d'assetjament i abús
La institució inaugura una nova etapa amb un projecte per garantir que les aules "són espais segurs per a alumnes i professors"
BarcelonaGairebé dos anys després de les denúncies d'assetjament sexual i abús de poder a l'Institut del Teatre (IT), la institució dona per tancada aquella etapa. El reportatge de l'ARA –amb una vintena de testimonis que denunciaven vexacions i maltractament psicològic per part d'alguns docents– va derivar en la sortida de l'aleshores directora, Magda Puyo, i la renúncia en bloc de l'equip directiu de l'Escola Superior d'Art Dramàtic. Arran del reportatge els estudiants van manifestar-se davant de l'Institut del Teatre, es va activar la comissió de prevenció i investigació d'assetjaments sexuals i es van presentar 16 instàncies a la institució educativa, que ara ha tancat tots els expedients. "Hem arribat fins al final en el marc legal en què estem", diu la directora de l'Institut del Teatre, Sílvia Ferrando. Les acusacions a 13 exprofessors de l'IT van ser traslladades a la Fiscalia, que va arxivar-les al·legant que "l’exercici de l’acció penal" no està justificat i posant de manifest que molts fets estan "prescrits".
En dos dels casos de docents en actiu, l'IT va actuar després de les conclusions de la comissió de prevenció i investigació d'assetjaments sexuals. Un dels docents acusat d'indicis d'assetjament sexual va ser acomiadat al·legant "una falta administrativa continuada de caràcter molt greu". En un altre cas, la comissió va detectar "males praxis i conductes invasives" d'un docent, que va ser suspès de sou i feina durant dos mesos. Ara ja torna a treballar a la institució. "N'estem fent seguiment. S'ha fet formació, estem en converses amb l'alumnat i hem evitat que torni a tenir a classe les persones que en van patir les conductes", assenyala Ferrando, que subratlla: "L'Institut del Teatre està net d'assetjament".
Entre les mesures adoptades per l'Institut del Teatre arran de les denúncies, Ferrando destaca el Projecte Benestar, que es posarà en marxa a la primavera. Aquesta proposta treballa per garantir que "les aules són espais segurs tant per a l'alumnat com per als professors", segons la directora. L'Institut del Teatre "vol ser líder en les arts en viu" sobre aquesta qüestió sense caure "en el puritanisme ni la censura". Ferrando afegeix que "amb tot el procés es va passar de la vergonya a poder parlar de certs temes" i que "ara s'emmarquen de manera diferent les persones vulnerades".
Un nou Museu de les Arts Escèniques
Un altre dels projectes de futur de l'Institut del Teatre és el nou Museu de les Arts Escèniques (MAE), que incorporaria els fons i el patrimoni cedits a la institució. "Volem que sigui un centre de R+D de les arts en viu i alhora salvaguarda de la memòria. Està pensat com un gran transatlàntic de la cultura", assenyala Ferrando. Actualment el MAE es troba dins de l'Institut del Teatre, però el centre voldria fer-lo créixer en un altre edifici i està en converses amb la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona per aconseguir-ho. Fa una dècada que l'IT reclama aquest nou equipament, que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona.