Premis teatrals

L'actriu Àgata Roca, premi Margarida Xirgu 2024

La intèrpret ha estat reconeguda pel seu paper a "L'imperatiu categòric"

2 min
Àgata Roca fotografiada a l'escenari del nou espectacle de la companyia.

BarcelonaL'actriu Àgata Roca ha estat la guanyadora del 50è Premi de Teatre Memorial Margarida Xirgu, que distingeix la millor actriu de la temporada teatral barcelonina. La intèrpret ha aconseguit el reconeixement pel paper a L'imperatiu categòric, obra de Victoria Szpunberg que va estar programada al Teatre Lliure de Gràcia i que tornarà a la cartellera a finals de la temporada vinent.

El jurat ha considerat que Roca és "la demostració pràctica que les actrius guanyen en matisos i expertesa amb els anys". Alhora subscriu les paraules de la crítica que va escriure Oriol Puig Taulé: "Àgata Roca, més britànica que mai, és l'actriu ideal per mostrar la seva intel·ligència accentuant una paraula o fent el gest més subtil". A L'imperatiu categòric, Roca interpreta a Clara G, una dona que ha fet sempre el que havia de fer: és pacífica, estudiosa i obedient. Tot canvia quan arriba a la menopausa, es divorcia, sobreviu amb un contracte precari com a professora universitària i l'estan a punt de fer fora del pis on viu perquè han venut l'edifici a un fons voltor. En una entrevista a l'ARA, l'actriu reconeixia que aquest paper havia estat "un regal":  "Ja no em podré queixar que no s'escriuen papers xulos per a actrius madures", va dir l'actriu.

El premi en honor a l'actriu i directora de Molins de Rei s'ha atorgat anualment i de forma ininterrompuda des de l'any 1973. És un dels més longeus de l'estat en l'àmbit de les arts escèniques, només superat pels Premis Nacionals de Teatre atorgats pel Ministeri de Cultura. Impulsat des del món del teatre amateur, el guardó ha distingit artistes com Núria Espert, Anna Lizaran, Mercè Arànega, Clara Segura o Emma Vilarasau. La guanyadora del Premi Margarida Xirgu 2023 va ser l'actriu Mont Plans. El 22 de juliol , Roca rebrà el premi al Romea, el teatre de la Xirgu, acompanyada d’actrius premiades en anys anteriors per celebrar els 50 anys del premi, que convoca Núvol i la Federació de Grups de Teatre Amateur de Catalunya, amb l’Ajuntament de Molins de Rei, la Fundació Romea i el suport de Lexus.

stats