Teatre

Julio Manrique dirigint 'La gavina', Carlos Cuevas i Clàudia Cedó: la nova temporada del Lliure

La Calòrica, David Verdaguer, Josep Maria Mestres, Tiago Rodrigues i Marina Otero, entre els noms que marcaran la programació del teatre

4 min
'La gavina' al Teatre Lliure.

BarcelonaA la presentació de la nova temporada del Teatre Lliure es respirava més expectació que habitualment, perquè, tot i que Julio Manrique va assumir la direcció del teatre el febrer passat, encara no havia tingut l'oportunitat de materialitzar el seu projecte artístic. "Comença una nova etapa del Lliure", ha dit Manrique al principi de la presentació. Abans de revelar els noms que marcaran la programació, ha dedicat un aplaudiment a l'actor i membre fundador del col·lectiu Teatre Lliure, Fermí Reixach, que va morir aquest dimecres. També ha felicitat l'anterior equip de direcció, encapçalat per Juan Carlos Martel, pels resultats "magnífics" de la temporada que ara s'acaba: 87.758 espectadors, 2.992 abonats i un 81% d'ocupació. "Hem preparat una programació contemporània, oberta i compromesa amb els debats del nostre món", ha explicat Manrique, que ha anunciat que a partir del setembre Francesc Casadesús substituirà Ivan Benet com a adjunt a la direcció, perquè Benet vol "dedicar-se a la seva carrera com a actor i director".

La temporada arrencarà el 3 d'octubre a la Sala Fabià Puigserver amb La gavina, d'Anton Txékhov, dirigida pel mateix Manrique a partir d'una adaptació que ha escrit juntament amb Marc Artigau i Cristina Genebat, i amb David Verdaguer, Nil Cardoner, David Selvas, Daniela Brown i Clara de Ramon entre el repartiment. A la Fabià Puigserver també es podrà veure El misantrop de Molière, una producció de La Brutal que s'estrenarà aquest estiu al Festival Grec sota la direcció de David Selvas, i amb Pol López com a protagonista. La Comedia Nacional de Montevideo aterrarà a mitjans de gener a Barcelona per presentar El público, de Federico García Lorca, que ha adaptat Gabriel Calderón i dirigirà Marta Pazos. "Els actors de la Comedia Nacional són deixebles de Margarida Xirgu i que vinguin a actuar davant la plaça que porta el nom de l'actriu em sembla una herència preciosa", diu Manrique.

Josep Maria Mestres –a qui Manrique ha descrit com el seu "mestre"– dirigirà L'herència, una obra de Matthew López que aborda l'homosexualitat a la Nova York actual. Hi participaran Carlos Cuevas, Albert Salazar, Francesc Cuéllar i Lluís Marquès, entre d'altres. Un altre plat fort de la temporada és Cor dels amants, de Tiago Rodrigues, l'actual director del Festival d'Avinyó, que portarà a escena el seu primer text, "una mena de cançó a dues veus sobre l'amor a través del temps", segons Manrique. El protagonitzaran Marta Marco i Joan Carreras, que aquest estiu precisament actuarà al Festival d'Avinyó. Al Lliure de Gràcia, Carlota Subirós estrenarà la peça Olympia i Ahmed Younoussi interpretarà un monòleg sobre la seva pròpia vida, que ha treballat amb Juan Diego Botto i Sergio Peris-Mencheta. A més, el juny del 2025 el teatre recuperarà L'imperatiu categòric, de Victoria Szpunberg, un dels grans èxits d'aquesta última temporada.

La Calòrica, La Veronal i Les Impuxibles

Les companyies catalanes tindran un pes important en la nova programació del Lliure. La Calòrica tancarà la temporada de la Sala Fabià Puigserver amb La brama del cérvol (una experiència única en un marc incomparable), un espectacle sobre "uns urbanites més o menys neuròtics que se'n van a la muntanya a connectar amb ells mateixos", segons Manrique. Les germanes Clara i Adriana Peya, que comparteixen la companyia Les Impuxibles, s'aliaran amb el dramaturg i director Pablo Messiez per explorar les addiccions a la peça Caramel, que es podrà veure al Lliure de Gràcia, on la companyia de dansa La Veronal també presentarà una nova creació, Totentanz - Morgen ist die Frage.

La programació també compta amb propostes internacionals, com The employees, un espectacle sobre la intel·ligència artificial dirigit per l'artista letó Łukasz Twarkowski; Kill me, el nou espectacle de la coreògrafa argentina Marina Otero, i una versió lliure de Hamlet a càrrec de la companyia peruana La Plaza, amb la direcció de Chela de Ferrari, que ja es va poder veure al Festival Grec 2022.

Com ja havia avançat Manrique, una de les novetats del teatre serà Ànima Lliure, un projecte coordinat per Clàudia Cedó que té com a objectiu "treballar amb la diversitat funcional" i "fer pujar als escenaris veus i cossos que no estem acostumats a veure", segons el director. El projecte arrencarà amb Fantàstic Ramon, un espectacle de Cedó en què participaran Elisabet Casanovas i Maria Rodríguez. Un altre projecte que ha engegat Manrique, en col·laboració amb l'Institut del Teatre i la Diputació de Barcelona, és l'IT Teatre Lliure, del qual sortirà "una companyia d'actors joves" que representaran la tragèdia Electra sota la direcció d'Alícia Gorina. Una altra sorpresa de la temporada és que el Lliure ha signat un acord amb el festival Embassa't per incorporar sessions de DJs després de les estrenes de la Sala Fabià Puigserver.

Recuperar l'Espai Lliure

Una de les idees principals del projecte de Manrique és recuperar l'Espai Lliure com "una sala d'exhibició permanent". Ivan Benet dirigirà Una mena d'Alaska de Harold Pinter, i la companyia La Bella Otero, formada per Emma Arquillué i Pablo Macho Otero, continuarà aprofundint en el teatre en vers amb la peça Prosopopeya. També hi actuaran La Ruta 40 amb Xavier Bobés, la Cia. Les Pinyes i Jordi Oriol amb Nao Albet. A més, serà l'espai per recuperar algunes peces ja estrenades, com La nit del peix kiwi, de Josep Julien; El peix daurat, d'Anna Agulló Prieto, i Casting Lear, d'Andrea Jiménez, que a cada funció comptarà amb un actor convidat sorpresa.

Els periodistes Anna Guitart, Andrea Gumes i Queco Novell lideraran els col·loquis postfunció i complementaran l'oferta teatral amb entrevistes a artistes, que quedaran enregistrades a CaixaForum+. A més, els espectadors, asseguts dalt l'escenari, podran reflexionar sobre alguns temes plantejats a les obres de teatre amb les sessions In situ, moderades per Josep Maria Esquirol, Rita Rakosnik, Bonaventura Clotet, Antonio Centeno i Marina Garcés.

Manrique ha recordat la periodista cultural Anna Pérez Pagès, que va morir l'abril passat. "Era una periodista amb una trajectòria indiscutible i una persona molt estimada per tota la professió", segons el director. Per homenatjar-la, el Lliure ha organitzat la taula participativa La lluita no s'apaga: més periodisme cultural, que es farà el 19 de juny, i ha anunciat que el març del 2025 se celebrarà la primera edició del Premi Anna Pérez Pagès al periodisme cultural.

stats