Joan Pera s'enfronta a la tirania de l'edat
L'actor protagonitza 'Júnior', la nova comèdia del tàndem format per Joel Joan i Hèctor Claramunt, al Teatre Condal
BarcelonaJoan Pera (Mataró, 1948) defensa que l'edat no existeix. "És una invenció, una il·lusió, una construcció mental", afirma l'actor, que ja ha perdut el compte de les vegades que li han preguntat si no se sent gran a dalt de l'escenari o bé si, amb 74 anys, no es planteja retirar-se. Fa trenta anys que, d'una manera o una altra, Pera és present a la cartellera del Teatre Condal. Hi ha representat espectacles com El fantasma de Canterville (2018), La extraña pareja (2014), Visca els nuvis (2011) i La doble vida d'en John (2010), entre molts altres. Ara burla un cop més el pas del temps i hi torna amb Júnior, una comèdia de Joel Joan i Hèctor Claramunt que s'estrena el 20 de gener.
Després d'El pare de la núvia (2019), el tàndem autoral es torna a unir amb Joan Pera per portar a escena un espectacle còmic ple de girs i embolics. Pera hi interpreta en Magí Folgueroles, un expresident de la Generalitat que es planteja tornar-se a presentar al càrrec. El protagonista té 80 anys i és un home enèrgic, amb ganes de viure, fer un triatló i pujar a l'Aconcagua. No porta gaire bé això de fer-se gran i les coses encara empitjoraran més quan se li aparegui la mort i li proposi un pacte: viure uns mesos dins el cos d'un jove per després decidir si vol morir vell o vol tenir una segona vida de joventut. "Aquesta vegada hem creat una faula que es distancia d'espectacles anteriors com El pare de la núvia, El gran comediant i Escape room. A escena passen coses extraordinàries que ens permeten parlar de l’ànima humana, de com costa fer-se gran i de la dificultat de deixar aquest món quan et toca", assenyala Joel Joan, que també ha dirigit el muntatge.
A través del personatge de Pera, la comèdia fa una picada d'ullet a aquells polítics de més de 70 anys que continuen en actiu. "Passa aquí i als Estats Units. Ens en riem, de com aquesta gent té l’energia d’aguantar a la primera línia de foc de la política. Són vides absolutament boges", subratlla Joan. Mitjançant l'humor, els creadors volen treure ferro de "l'angoixa col·lectiva" de fer-se gran i d'amagar físicament els estralls del pas del temps. "Ara ser jove té un valor molt important, només cal veure les clíniques de cirurgia estètica –apunta Joan–. Ens entestem en dissimular la nostra edat, en operar-nos, en anar al gimnàs. Ser vell és una nosa als ulls dels altres. Això és preocupant per a la societat i per a la salut de la col·lectivitat".
Pírcings i 'influencers'
Amb quatre canvis d'escenografia i nombrosos canvis de vestuari, Júnior busca sorprendre l'espectador al llarg de gairebé dues hores de funció. Al costat de Joan Pera hi ha una companyia de joves intèrprets formada per Francesc Cuéllar, Paula Vives, Marta Codina, Oriol Casals i Clara Giralt, a més de Fina Rius. "Cadascun dels personatges joves defensa una manera d'entendre la vida des de la seva posició", diu Claramunt, i Joel Joan matisa: "Hem intentat no caure en la temptació de deixar els joves com a eixelebrats i cínics". Un dels personatges troncals de l'espectacle és la filla del protagonista, una noia amb qui fa anys que no es parla i no hi té una relació convencional. També apareix a l'obra el secretari de l'expresident, un home que li aguanta les neures i el mal humor des de fa dècades.
El personatge de Pera es troba cada vegada més atabalat per les circumstàncies, a mesura que entra en contacte amb realitats com els influencers, els pírcings i el hip-hop. "La dificultat d'aquest muntatge no es troba en el text, sinó en posar-me l'anella al nas i canviar-me de roba. No sabeu com costa posar-se els pantalons de pressa!", exclama l'actor, que assegura que el ritme de l'obra li ha permès sortir de la zona de confort. "Jo volia una comèdia de tresillo per poder seure, però ja ho veieu", afegeix Pera.