Equipaments culturals

El futur de l’Antic Teatre, pendent de l'expropiació

El PSC vota a favor de la petició dels comuns per expropiar el local i garantir la continuïtat de l'equipament cultural barceloní

BarcelonaCrit unànime de l’Antic Teatre perquè l’Ajuntament de Barcelona tiri endavant amb l’expropiació de l’edifici. “S’ha d’executar l’operació complint el que es va acordar. No hi ha excuses. Demanem a l’Ajuntament la compra de l’Antic Teatre el 2024”, ha reclamat aquest dimarts la directora de l’Antic, Semolina Tomic. La petició arriba després que el 20 de desembre la Generalitat aprovés, a petició dels comuns, una modificació del Pla General Metropolità perquè l’Antic Teatre fos catalogat com a equipament cultural de proximitat. “Tota la tramitació urbanística està acabada. Ara és el moment d’actuar i procedir a l’expropiació”, ha insistit Tomic.

Cargando
No hay anuncios

Després del compromís dels comuns en la legislatura passada per expropiar l’Antic Teatre i convertir-lo en una Casa de Cultura, amb el canvi de govern al consistori ara la pilota està en mans del PSC. Justament aquest dimarts, durant la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports, els comuns han demanat que s’inclogui l’expropiació de l’Antic Teatre als pressupostos del 2024 i el PSC ha respost que estan pendents dels últims tràmits. "Quan tinguem la notificació, i passades les al·legacions corresponents que ha de fer la Generalitat, podrem procedir a l’expropiació", ha dit el regidor de Cultura, Xavier Marcé. A la comissió, els comuns han demanat "executar l’expropiació del local per garantir l’activitat de l’Antic Teatre tal com es va anunciar el mandat passat". Hi han votat a favor ERC, Junts, els comuns i el PSC.

Tanmateix, Tomic ha posat èmfasi en l’absència del PSC en l’acte d’aquest dimarts a l’Antic Teatre. “Hem convocat a tothom, però aquí no hi ha ningú del PSC. Volem una comunicació fluida amb el govern i transparència, que posin un calendari i s’efectuï ja la compra. Volem compromís amb el projecte i un conveni. Cada dia que passa és un dia perdut”, ha subratllat Tomic.

Cargando
No hay anuncios

Durant el seu pas per l’Ajuntament, els comuns van pressupostar l’expropiació de l’Antic Teatre amb un cost d’un milió d’euros. La intenció era convertir en equipament municipal tant el teatre com el bar i l’espai dels baixos, on volien ubicar una residència artística. El projecte arribava després que les converses amb la propietat de l’Antic Teatre no arribessin a bon port i la propietat els informés que els apujaria el lloguer un 500% un cop acabés el contracte actual, el gener del 2027.

“Hi ha dues raons per convertir l’Antic en un equipament municipal. D’una banda, l’impacte que té en el teixit cultural de base. De l’altra, la seva tasca com a espai cultural de proximitat a través de l’articulació veïnal”, ha explicat Daniel Granados, que va ser delegat de Drets Culturals en el segon mandat d'Ada Colau. Ell va impulsar el projecte de les Cases de Cultura i volia que l’Antic en formés part. “L’objectiu era que fos una baula més d’aquesta xarxa d’equipaments i que es fes un concurs públic per decidir-ne la gestió”, ha afegit Granados.

Cargando
No hay anuncios

Violència masclista i colonialitat

Durant la roda de premsa d’aquest dimarts, l’Antic també ha presentat la programació del 2024. La temporada comptarà amb espectacles de João Lima, Marina Guiu, Estel Boada, Rubén Ramos i Paloma Calle, entre d’altres. Seran muntatges de creació emergent que abordaran temes com la colonialitat, les dissidències de gènere, les violències masclistes i els abusos. L’acte ha acabat amb els assistents reclamant que “l’Antic no es toca”.