Festival Grec 2024

El Festival Grec 2024 serà XXL i l'amfiteatre grec es dedicarà només al talent local

Francesc Casadesús tanca la seva etapa a la direcció amb una allau de 81 espectacles i 40 dies de festival

Els artistes que actuaran al Festival Grec, amb Sílvia Pérez Cruz al capdavant.
11/04/2024
4 min

BarcelonaFrancesc Casadesús s'acomiadarà del Festival Grec amb un dels cartells més ambiciosos que s'han viscut d'aquesta cita barcelonina. No només perquè seran 40 nits de teatre, des del 26 de juny fins al 4 d'agost, sinó també perquè ha programat fins a 81 espectacles i 50 activitats paral·leles, en més de 50 espais diferents. Un Grec XXL, inabastable, amb 156.968 entrades a la venda, però amb el mateix pressupost que els darrers anys, 3,5 milions d'euros.

Després de plantejar les set temporades anteriors com uns viatges a altres continents, per portar a Barcelona el més destacat de la creació escènica internacional, en aquesta edició el festival se centra en els artistes de l'escena local que ara porten la marca Barcelona al món. Un cop d'autoestima. Per això Casadesús, per primera vegada en els 48 anys d'història del festival, ha reservat l'escenari més solemne, l'amfiteatre grec, exclusivament per a la creació catalana, sense renunciar a convidar les grans estrelles internacionals que els espectadors han anat seguint gràcies al Grec (i el Temporada Alta), “els artistes amics”, en deia Casadesús. És hora de treure partit de les aliances teixides en tot aquest temps.

“Militar per Barcelona”, ha defensat l’alcalde, Jaume Collboni, que ha demanat confiar en la potència de les arts escèniques locals. Ha ressaltat la fita de tenir un festival “d’alt nivell”, “genuïnament barceloní”, que aposta per “nous formats” i que s’expandeix per tota la ciutat, cosa que ha agraït a Casadesús, que esgota el seu mandat enguany. El nom del pròxim director del Grec, que s'escull via concurs, se sabrà abans que comenci l'edició 2024. Collboni també ha dit, des de l’escenari del Teatre Grec, que el 6% del pressupost municipal es dedicarà a cultura (un 6,6% més que en l'anterior, fins als 230 milions d’euros) i ha anunciat una Regata Cultural vinculada a la Copa Amèrica.

El repartiment de 'Tirant lo Blanc'.
'The second woman' passarà pel Grec.

Una inauguració musical

També és infreqüent que el Grec s'inauguri amb música de casa: seran tres concerts diferents de Sílvia Pérez Cruz presentant el seu últim disc, Toda la vida, un día, al costat d'artistes còmplices, com Natalia Lafourcade, Rocío Molina, Andrés Corchero, Pepe Habichuela, Carles Dénia, Judit Neddermann i Salvador Sobral. Molts d'aquests artistes amics es quedaran a actuar al Grec altres dies.

El Teatre Grec, més català que mai

El Grec serà espai de més nits memorables. Una versió expandida de Sonoma de La Veronal, que només s’havia vist en pandèmia, i ara amb Maria Arnal en directe. El nou espectacle del circ artístic de Baró d’Evel, que tancarà el festival. Els greatest hits de Dagoll Dagom per celebrar el seu aniversari i comiat. El misantrop, dirigit per David Selvas, amb Pol López. I un clàssic per celebrar l'Any Guimerà que vindrà d'Almagro, Canciones de amor y piratas a càrrec de Lluís Homar. Hi actuaran també Pau Vallvé, Antònia Font, Rita Payés, El Pot Petit i s'hi farà l'espectacle Barcelona mestissa unint músics com Alizzz, Anna Ferrer, Dani Macaco, Queralt Lahoz, Nakany Kanté, Kiki Morente i Momi Maiga, entre d’altres.

Les grans estrelles internacionals

El vincle amb el Festival d'Avinyó, el gran referent escènic d'Europa, és més evident que mai, amb un repertori d'estrelles internacionals que vindran a Barcelona abans o després d'estrenar a França. És el cas d'Angélica Liddell, que inaugurarà Avinyó amb una coproducció amb el Grec que s’inspira en el cerimonial de l’enterrament de Joan Pau II i el d'Ingmar Bergman. O de l'argentina Lola Arias i del polonès Krzysztof Warlikowski, encara poc conegut aquí però que Casadesús qualifica de “somni” que vingui. També hi haurà el Hamlet de la brasilera Christiane Jatahy; el xilè Guillermo Calderón amb una obra sobre Pinochet; Jan Lauwers amb tres nits amb les comèdies i tragèdies de Shakespeare; el circ de Johann le Guillerm, i referents de la dansa com William Forsythe, Hofesh Shechter i Guy Nader i Maria Campos.

Espectacles singulars

Casadesús ha posat l'accent en aconseguir la paritat i en convidar directores, com les australianes Nat Randall i Anna Brackon, que a The second woman presenten un espectacle de 24 hores durant les quals es repeteix 100 vegades l’escena del trencament d’una parella. Una actriu actuarà 24 hores i hi haurà 100 parelles locals que li faran la rèplica.

Hi haurà altres propostes singulars, sobretot parelles insòlites i obres dedicades a l'escena híbrida. És el cas del tàndem Israel Galván i Marlene Monteiro Freitas, dos genis del panorama internacional; el Niño de Elche i tota l’avantguarda madrilenya fent Lorca sota la direcció de Carlos Marquerie; Kae Tempest i Clara Aguilar en una proposta conjunta; i la cantant jamaicana Marcia Griffith juntament amb el talent local de Les Testarudes. També noms ja coneguts com El Conde de Torrefiel, José y sus Hermanas, Cris Blanco i Azkona-Toloza. I un cicle de tres espectacles de Xavi Bobés.

Igualment, hi haurà obres en formats alternatius als museus. Candela Capital convertirà la Sala Oval del MNAC en una discoteca amb tres intervencions basades en La taronja mecànica de Stanley Kubrick. I a la plaça Margarida Xirgu s’hi faran els espectacles familiars i activitats insòlites com un concurs de paelles a càrrec de Sol Picó, que interpretarà El combat del segle.

Produccions catalanes i teatres de ciutat

Molts dels teatres de la ciutat s'ompliran amb obres del Grec. Com la versió de Tirant lo Blanc dirigida per Joan Arqué o Tots ocells, de Wadji Mouawad, dirigida per Oriol Broggi. Sílvia Munt dirigirà Les mans de Llàtzer Garcia; l'autora resident a la Beckett, Daniela Feixas, estrenarà Malamort; i Aina Tur, Sis hectàrees d’oliveres. El Grec coprodueix 36 dels muntatges que exhibeix. També es podrà veure Alberto San Juan fent repàs de la història d’Espanya i del mite de Don Joan a Macho grita. I Lolita protagonitzant Poncia, el personatge de La casa de Bernarda Alba.

El cartell d’enguany és obra de Sílvia Delagneau. En la presentació del Grec, l’alcalde Jaume Collboni ha recordat dues persones desaparegudes recentment i vinculades al Grec, el crític i cofundador del festival Joan Anton Benach i la periodista Anna Pérez Pagès.

stats