Teatre

99 espectacles per a la nova edició del Temporada Alta

El festival gironí reuneix artistes internacionals de primer nivell, com Ostermeier, Milo Rau o Angélica Liddell, i grans noms del panorama català com Mario Gas, La Veronal, Nao Albet i Marcel Borràs

Imatge de l'espectacle 'Face T(W)O' que inaugurarà oficialment el festival Temporada Alta el 6 d'octubre
3 min

GironaL'extensíssima programació de la 32a edició del Temporada Alta tornarà a impulsar un any més la tardor teatral a les comarques gironines. Durant onze setmanes, 99 espectacles d'arts escèniques, repartits en 160 representacions, amb quasi 40 estrenes en cartell, es representaran als escenaris de 9 poblacions gironines, amb Salt i Girona com a principal epicentre.

Tal com va avançar el festival fa setmanes, la temporada arrancarà amb un doble programa especial per a l'ocasió: el 30 de setembre Antònia Font clourà la seva gira amb un concert al Palau Firal de Girona i, l'endemà, diumenge 1 d'octubre, El Pot Petit organitzarà tot un dia d'activitats per a tota la família al mateix espai. Llavors, el 6 d'octubre, començarà el primer cap de setmana oficial del festival farcit d'espectacles, inaugurat per l'obra Face T(W)O, resultant del projecte europeu col·laboratiu People Power Partnership (PPP), que va néixer el 2021 a Girona i inclou 32 joves ballarins, vuit dels quals catalans, de quatre països.

Molta presència de companyies internacionals

El decàleg d'artistes de renom internacional, amb més pes a la programació d'enguany després de dues edicions marcades per la pandèmia, és un dels reclams principals de la programació. Fins a Girona i Salt viatjaran artistes com Thomas Ostermeier, Milo Rau, Cristina Morganti, la companyia anglesa Complicité, el circ d'Irque & Fien, o el jove director lituà Jokübas Brazys, entre d'altres. També es podrà veure l'estrena absoluta de la nova peça d'Angélica Liddell, Vudú (3318) Blixen, que durarà sis hores i promet emocions fortes, així com els nous espectacles dels creadors iberoamericans Sergio Boris, Mariano Pensotti i Marina Otero. "Crec que és la millor programació internacional que hem tingut a la història del festival", diu Salvador Sunyer, director del festival, en la roda de premsa de presentació del programa.

Imatge del nou espectacle 'Vudú (3318) Blixen', d'Angélica Lidell, que s'estrenarà al Temporada Alta.

Suport al teatre català

A banda de la programació d'espectacles internacionals, la creació catalana —i especialment la gironina— també es veu representada amb més de 60 obres, moltes de les quals amb la participació del festival en la producció. Són muntatges que després de la seva estrena a Salt i Girona faran gira i temporada pels teatres catalans, com Casares - Camus: Una història d’amor, dirigit per Mario Gas; una lectura de textos clàssics a càrrec de Míriam Iscla i Pol López; Els Ossos de l’Irlandès, de Teatre Nu; La materia. De la leona a la invencible, d’Olga Pericet i Daniel Abreu, o nous projectes de Las chicas del Barro, La Veronal, Cabosanroque, Las Huecas, Cascai Teatre, Jordi Oriol, Nao Albet i Marcel Borràs, Ada Vilaró, Sergi Buka o Albert Pla, entre d'altres.

La proposta musical té una presència important a la programació d'enguany, començant pel concert inaugural del grup mallorquí Antònia Font, que donarà pas a les actuacions de la cantautora Sophie Auster, Els Amics de les Arts, Pau Vallvé, Rosario o el DJ Vitalic. En l'apartat musical també s'inscriu la performance dels músics Molforts, autors habituals de les bandes sonores d'Albert Serra, que actuaran juntament amb l'actriu Ingrid Caven. El curt del festival, que firma Serra, es basa en imatges d'aquesta mateixa proposta.

Imatge de la roda de premsa de presentació de la programació de la 32a edició del festival Temporada Alta

Programació a les escoles i per a joves

Així mateix, el Temporada Alta continua amb el projecte pedagògic A Tempo per a centres educatius, i fa un pas més en l'objectiu d'apropar les arts escèniques a les noves generacions, oferint monòlegs els dijous a La Mercè amb noms com El Soterrani, Ana Polo, Marc Sarrats o Judit Martín. "La voluntat de lligar amb la comunitat educativa i el jovent és un element imprescindible perquè les arts escèniques siguin protagonistes en el present i el futur", destaca l'alcalde gironí, Lluc Salellas.

Finalment, el tradicional Torneig de Dramatúrgia Catalana serà un any més un fix cada dilluns a La Planeta i el festival tornarà a estendre's fins a Barcelona, amb The Goldberg Variations, BWV 988, de la companyia Rosas, al Mercat de les Flors, i el remuntatge de La Douleur, de Patrice Chéreau i Thierry Thieû Niang, amb Dominique Blanc, al Teatre Romea.

stats