El teatre tornarà als carrers de Fira Tàrrega en quatre grans espais perimetrats
Hi haurà més espectacles que el 2019 per respectar compromisos previs a la pandèmia i recollir les novetats d'enguany
BarcelonaDesprés d'haver d'anul·lar per la pandèmia la de l'any passat, Fira Tàrrega sí que podrà celebrar, amb precaucions, l'edició d'enguany i de passada el 40è aniversari del 9 al 12 de setembre. "La pandèmia no està guanyada", com reconeix l'alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijoan. La gran dificultat ha sigut poder acotar i registrar les dades del públic dels espectacles de carrer, i per això enguany tota la programació de carrer es podrà veure en quatre recintes tancats, anomenats “ciutats perimetrades” i totes les entrades seran de pagament, amb preus d’entre 2 i 5 euros, per evitar l’absentisme d’entre el 20 i el 25%, que van detectar amb les reserves gratuïtes. Es posaran a la venda 25.000 entrades, mentre que en edicions anteriors hi va arribar a haver 150.000 espectadors en una ciutat d'uns 18.000 habitants. Com diu la directora artística de Fira Tàrrega, Anna Giribet, aquesta solució provisional és, malgrat tot, “l’antítesi de l’esperit del carrer per a la sorpresa i la improvisació”. Per això hi haurà dos espectacles que sí que jugaran amb l’imprevist: la companyia Deskonektar i el clown portuguès Rui Paixão tindran carta blanca per aparèixer en qualsevol moment i en qualsevol espai per sorprendre els espectadors.
La programació d’aquests espais perimetrats estarà dividida en quatre franges horàries: matí, tarda, vespre i nit. I en aquesta edició la clàssica zona d’acampada només estarà operativa per a autocaravanes, amb reserva prèvia i control d’accés, i no hi haurà la programació musical amb DJ que acostumava a haver-hi al final de cada jornada a l’Espai Reguer. Malgrat tot, Fira Tàrrega tindrà un espectacle de gran format, Euforia, de la companyia de dansa vertical Sacude. Es va poder veure a la Quinzena de la Dansa, i esta protagonitzat per set ballarins que ballen penjats d’un contenidor elevat.
Concert en banyador
Com a l’edició del 2019, no hi haurà espectacle inaugural, sinó que la desena d’espectacles diversos del dijous 9 de setembre està pensada com una inauguració. Aquesta edició de Fira Tàrrega inclourà 50 espectacles, vuit més que el 2019, perquè hi havia propostes compromeses del 2020, i perquè Anna Giribet no ha volgut deixar passar de llarg les novetats i hi haurà 18 estrenes; a més, ha programat 23 propostes del programa de suport a la creació de la fira de l’edició de l’any passat i de la d’enguany. Les disciplines dominants són les arts de carrer, amb un 69% dels espectacles, i el teatre. De les 50 companyies, 35 són catalanes, 10 de la resta de l’Estat i 5 d'intermacionals, una de les quals, la responsable de Water music, s’estrenarà a Tàrrega. Es tracta d’un concert sobre el fons marí del compositor francès Pierre Sauvageot que s’haurà de seguir en banyador i dins d'una piscina. Una altra de les novetats serà el naixement d'un nou espai poètic, La Paraula, on actuaran artistes com els Barba Corsini i Ikram Boulum.
Dins les línies programàtiques d’Anna Giribet, alguns dels espectacles abordaran qüestions socials com les migracions, “l’espai públic digital i els missatges d’odi i la intel·ligència”, com diu la mateixa directora. També “la diversitat dels cossos”, especialment la intersexualitat; i el treball industrial repetitiu. I mentre que alguns espectacles apel·laran a “la calma i l’assossec”, uns altres ho faran a l’humor. Entre les propostes d’arts de carrer hi ha l’espectacle de circ sueco-català Gregaris, de la companyia Soon Circus. Els protagonistes són dos esportistes que competeixen en clau d’humor. També hi haurà la crítica al patriarcat que Vero Cendoya i Mar Gómez fan a Aloha from Hawaii: interpreten dues dones que busquen un bany de multituds vestides d’Elvis Presley. Al Sismògraf d’Olot l’espectacle es va poder veure amb una limusina i a Tàrrega la canviaran per un tractor.
Pel que fa a les migracions, es podrà Migrare, de la companyia valenciana Maduixa, amb quatre dones en trànsit que ballen damunt xanques, així com el nou espectacle de la companyia Kamchàtka, Alter. L’espectacle que presentarà Àngel Duran, titulat Papillon, abordarà la recerca de la llibertat, les identitats i la veracitat de les imatges projectades a les xarxes socials, dins una gran gàbia il·luminada amb llums de neó. També promet ser sorprenent l’espectacle de dansa contemporània Abacus, de la irlandesa Laura Murphy, on nou dones manipulen 18 galledes per evocar el sorolls i la rutina de la feina a les fàbriques. El pressupost de Fira Tàrrega serà d'1,16 milions d'euros, la meitat dels quals es destinaran als artistes.