Equipaments
Cultura21/12/2021

El Teatre Principal deixa de ser un zombi cultural a la Rambla

L'equipament barceloní acollirà sis sales per a art i teatre immersius de gran format

BarcelonaComença una nova etapa per al Teatre Principal de Barcelona, un dels edificis més icònics de la Rambla, després d'estar en desús durant anys: els promotors del teatre i l'Ajuntament de Barcelona han acordat un pla urbanístic per remodelar integralment l'edifici, que té més d'11.000 metres quadrats de sostre, per ubicar-hi sis sales per a exposicions i obres de teatre immersives de gran format. La Comissió de Govern d’aquest dimecres donarà el vistiplau a un conveni i aprovarà inicialment un Pla Especial Integral i de Millora Urbana (PEIMU) per fer que la cultura torni al Teatre Principal i es converteixi així en un espai dinamitzador de la vida de barri; és a dir, perquè deixi de ser un zombi cultural a la part baixa de la Rambla. "El Teatre Principal, encara que es va cremar diverses vegades, va ser el primer teatre cobert no només de Barcelona, sinó de tot Espanya, i era un deure trobar una solució", ha afirmat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, aquest dimarts durant una visita a l'equipament.

Segons l'Ajuntament, el Teatre Principal serà "la primera instal·lació d’aquest tipus a Europa, de manera que entrarà en els circuits artístics internacionals i donarà suport a artistes locals i internacionals que creen en aquest format". Les obres que es representaran desenvoluparan la seva acció de manera dinàmica amb el públic al centre, i no en un espai físic estàtic, i ja s'estan creant a Londres i Nova York. Tal com ja s'havia anunciat fa un parell d'anys, el grup Inversiones Hoteleras Atir, dirigit per José María Trénor (propietari de la cadena d'hotels Praktik), s'encarregarà del nou equipament i hi destinarà al voltant de 25 milions d’euros per recuperar l'edifici.

Cargando
No hay anuncios

La recuperació del Teatre Principal, que és propietat de la família Balañá, començarà al llarg del 2022 i se suma a la transformació de la Rambla. Les obres, que duraran uns dos anys, mantindran la façana i el caràcter patrimonial de l'edifici, però s'hi farà una intervenció important. Els diferents espais del futur Teatre Principal es corresponen amb les joies patrimonials que hi ha a l'interior: el Principal, que ha patit moltes modificacions; el Teatre Latino, que és com una corrala; la Cúpula Venus, que va acollir actuacions d'artistes com Pepe Rubianes i Christa Leem, i el Jai Alai, un frontó d'exhibició històric. També hi haurà l'Espai Rambles i l'Espai Lancaster-Petit Frontó, i tot plegat tindrà una capacitat total de 2.520 persones. Les sales estaran comunicades per un espai interior que a la vegada serà un passatge obert que unirà la Rambla amb la placeta d’Anna Murià.

Cargando
No hay anuncios

"El més singular de l'edifici és que en aquest conjunt hi ha aquestes altres peces que són molt diferents entre elles, i totes tenen un caràcter especial", diu l'arquitecte Enric Batlle, el responsable del projecte juntament amb el seu soci Joan Roig (BiR). Així que la feina de l'estudi es concentrarà sobretot en fer neteja a l'espai intersticial que hi ha entre elles i que havia acollit espais de tota mena per ubicar-hi serveis i instal·lacions com ascensors, lavabos, una botiga i un bar. "Cada peça tindrà vida pròpia al llarg del dia, i el nostre projecte els dota de coherència interna, conservant el patrimoni de l'edifici –explica Batlle–. No tocarem les peces, perquè els promotors prefereixen que es deixin com estan i que no perdin la pàtina de vell". Entre els elements patrimonials que es recuperaran hi ha els tres finestrals d’accés al balcó principal a la Rambla de la façana de 1847. "Creiem que el projecte serà de gran consens i serà un èxit pel barri i per la ciutat", ha afegit Colau.

El Principal està format per dues parcel·les, i una part d’una d’elles actualment té un ús esportiu. Per poder donar l’ús d’equipament cultural i recreatiu a tot el conjunt, cal compensar aquest ús d’equipament esportiu en un altre emplaçament. L’acord amb els promotors preveu intercanviar la qualificació d’ús esportiu del Teatre Principal per la d’ús d’equipament que tenen unes pistes esportives municipals del número 11 del passeig Marítim de la Barceloneta, al conjunt escolar la Maquinista del mateix districte de Ciutat Vella. Per equilibrar la diferència de valor entre les dues qualificacions, els promotors del Principal faran una aportació d’uns 547.000 euros a l’Ajuntament, que els destinarà a la millora dels equipaments culturals del barri del Raval.

Cargando
No hay anuncios

El Teatre Principal es va inaugurar al segle XVII i des d'aleshores ha sigut testimoni de la vida barcelonina, fins al punt que la seva façana va fer canviar el traçat de la Rambla al segle XVIII. Com recorden des de l'Ajuntament de Barcelona, en el seu interior s’estrenaven òperes, concerts, balls i exhibicions de frontó i pilota basca, però també s'hi celebraven actes de gran repercussió social i econòmica, com l’acte de concurs de creditors de les primeres línies fèrries d’Espanya, reunions del POUM durant la Guerra Civil i espectacles de suport a les forces combatents. Fins i tot va ser seu de l’Ateneu Barcelonès.