Teatre

El Teatre Gaudí acull 'Fang a les costelles', ambientada a la Primera Guerra Mundial

El col·lectiu Veus Humanes trasllada al teatre una obra basada la història de quatre soldats morts a les trinxeres

Imatge de l'obra 'Fang a les costelles' / TEATRE GAUDÍ
Efe
11/05/2015
2 min

BarcelonaLa discussió entre tres soldats morts de la Primera Guerra Mundial és el punt de partida de 'Fang a les costelles', l'obra que el col·lectiu teatral Veus Humanes presenta al Teatre Gaudí de Barcelona del 14 al 31 de maig. Escrita per Gerard Vàzquez i codirigida juntament amb Ramon Hernàndez, l'obra mostra l'experiència a la guerra d'aquests soldats i la vida que tenien abans del conflicte bèl·lic.

Els actors Ramon Canals, Carles Pulido i Eduard Doncos interpreten dos obrers i un químic. A través d'ells, ha explicat el director, es mostra "la ideologia de l'època". L'obra està inspirada en un fet real que va ocórrer el 7 de novembre del 1920, quan es van desenterrar les restes de quatre soldats morts a la guerra i es van traslladar a una capella militar de Saint-Pol-sud-Ternoise, a França, amb la finalitat de fer una tomba commemorativa i crear la primera tomba de soldats desconeguts de la tradició moderna. Els actors traslladen a la ficció l'espera per ser novament enterrats.

"La Primera Guerra Mundial és la guerra del fang, dels forats i les trinxeres", ha dit Vàzquez per explicar el títol de l'obra, i ha afegit que les costelles representen la mort dels soldats, les restes dels quals van ser repatriats dos anys després del final del conflicte. La visió del dramaturg sobre aquest gran conflicte és que es podria haver evitat de forma diplomàtica, una reflexió que es veu reflectida a l'obra.

'Fang a les costelles' és el segon projecte programat per Veus Humanes amb motiu del Centenari de la Primera Guerra Mundial. El primer va ser l'espectacle de ràdio-teatre en viu 'Si us preguntin per què vam morir', que es va estrenar a Barcelona a finals de 2014, basat en poemes escrits per combatents de tots els bàndols.

stats