Tarantino defensa la pirateria a la Xina per combatre la censura
El director ha dit que recolza la descàrrega il·legal de 'Los odiosos ocho' davant la censura que va patir 'Django desencadenado'
BarcelonaEn una entrevista per a ABC Austràlia, el director Quentin Tarantino ha dit que recolza la descàrrega il·legal de la seva última pel·lícula 'Los odiosos ocho' a la Xina com a resposta a la censura que va patir el seu film anterior, 'Django desencadenado', al país asiàtic. El director ha dit que no té cap problema amb el fet que els espectadors vegin la seva pel·lícula de forma il·legal sempre que visquin a la Xina, i ha assegurat que, en comparació amb la censura, la pirateria és la millor solució: "Si el govern pretén censurar-me, prefereixo que la gent vegi la pel·lícula sencera".
El 2013, 'Django desencadenado' va ser elegida com una de les poques pel·lícules estrangeres amb permís d'estrena al país asiàtic, ja que el Govern xinès únicament permet estrenar a les seves sales 34 pel·lícules estrangeres per any. Aquesta mesura es justifica com a forma de protegir el producte nacional, ja que la Xina és el segon mercat mundial cinematogràfic després dels Estats Units. Tot i així, la majoria de produccions internacionals han de passar un control previ abans de projectar-se a la Xina perquè el Govern també veta aquelles que no considera adequades per l'audiència.
Precedents censurats
Els propis 'blockbusters' americans modifiquen les seves trames per poder passar la censura xinesa i estrenar-se al país. Un exemple és el que va passar amb 'Guerra Mundial Z', en què es va modificar la història original del llibre, que situava l'origen del virus zombi a la Xina, perquè no fos prohibida. I per a la pel·lícula 'Iron Man 3' es va fer un propi muntatge especial, on es mostraven escenes inèdites i exclusives amb actors locals. En el cas de 'Django desencadenado', Tarantino va haver de supervisar un curt del metratge per eliminar les escenes més violentes de la pel·lícula, sense que això pogués afectar en excés l'argument original.
A la première al teatre Santilux Megabox de Pequín, la projecció del film va començar amb normalitat però, al cap d'uns minuts, la pel·lícula va ser detinguda per "problemes tècnics", segons la versió oficial. Però, al cap de poc, les autoritats governamentals van prohibir el film i van obligar a les sales a reemborsar el preu de les entrades als espectadors, ja que l'estrena quedava posposada indefinidament. Després de passar per les mans dels censors, la nova versió xinesa de 'Django desencadenado' es va estrenar en el 10,3% de les sales xineses (estava previst en el 17%), però es van eliminar i modificar moltes escenes, el que va provocar una forta pirateria del film.
Què es prohibeix?
Les mesures de censura xineses, que s'acullen a una suposada "defensa de la moral", també s'apliquen a les plataformes de contingut online. L'Administració Estatal de Premsa, Publicacions, Ràdio, Cinema i Televisió prohibeix tota producció que inclogui contingut sexual, com per exemple nus, infidelitats, prostitució, violacions, masturbacions... També obliga a retirar qualsevol escena de violència, com ara assassinats, segrestos, drogues, ludopatia... Inclús censura produccions on apareguin fenòmens paranormals. La normativa xinesa prohibeix l'emissió de gairebé totes les pel·lícules i sèries nord-americanes a les plataformes web, de manera que l'ús dels usuaris està limitat a produccions pròpies que compleixin els requisits que estableix el Govern.
A la Xina s'han prohibit sèries com 'The good wife', 'The big bang theory', 'Shameless', 'Empire' o 'Agent Carter'. També, com ja era d'esperar, la pel·lícula '50 sombras de Grey' tampoc es va poder veure als cinemes de la Xina per les seves escenes amb alt contingut sexual, ni als d'Indonèsia, Malàisia i Kènia. Inclús la versió en 3D de 'Titanic' va ser censurada, ja que l'escena en la qual Rose (Kate Winslet) posa nua mentre és retratada per Jack (Leonardo Di Caprio) va ser eliminada.