MEMÒRIA HISTÒRICA

Tanca l'Espai Memorial Democràtic

Sense seu i sense director, el futur del Memorial es complica. Ahir al migdia els treballadors van haver d'abandonar l'edifici de la Via Laietana, inaugurat fa només onze mesos, per motius de seguretat.

L'Espai Memorial Democràtic inaugurava dijous una exposició, de vida efímera, on s'expliquen els mecanismes de repressió de la Seat.
Sílvia Marimon
26/02/2011
2 min

Barcelona.Seat 1950-1977, l'arquitectura de la repressió del Memorial Democràtic és segurament l'exposició més efímera de la història, almenys fins que no li trobin un nou espai. Dijous, a les set de la tarda, el director general de Relacions Institucionals de la Generalitat, Joan Auladell, la inaugurava. Menys de 24 hores després, en concret ahir cap a les dues del migdia, el mateix Auladell comunicava als treballadors del Memorial Democràtic que havien d'abandonar l'edifici. No hi va haver temps per recollir gaires coses. A les quatre de la tarda a l'Espai Memorial Democràtic (Via Laietana, 69) ja no hi quedava ningú. Les portes es tancaven "temporalment". Es desconeix quan es tornaran a obrir. Si és que es reobren.

Inaugurat el 20 de març de l'any passat, llargament reivindicat i anhelat, i anunciat amb eufòria com a "nou espai obert a tothom, modern i interactiu" pel departament de Governació i Relacions Institucionals, que llavors capitanejava Joan Saura, l'Espai Memorial Democràtic no garanteix les mínimes condicions de seguretat. Segons Governació, un informe dels tècnics de riscos laborals de l'Ajuntament assenyala que "les mesures d'evacuació d'emergència no estan ajustades a la normativa, tampoc la ventilació ni la retolació de la façana". Que l'edifici, propietat de la Generalitat de Catalunya, incompleix la normativa no és una notícia nova. De fet, el 2006, segons Governació, ja hi havia un requeriment de l'Ajuntament que alertava sobre totes aquestes mancances. Els treballadors també havien notat que alguna cosa no rutllava del tot. Sovint la llum saltava, hi havia problemes amb l'evacuació d'aigües i no funcionava la calefacció.

Ara s'obren moltes incògnites. On es podran veure les exposicions permanents del Memorial o la cadira on feien seure els treballadors de la Seat per torturar-los amb descàrregues elèctriques (a la foto) de l'exposició Seat 1950-1977 ? Governació s'ha compromès a buscar un espai alternatiu, però de moment es desconeix quin serà. Als 40 treballadors se'ls trasllada al número 409 de l'Avinguda Diagonal. Allà hi ha despatxos i una sala de reunions. Per tant, on es faran els tallers que s'organitzaven els caps de setmana adreçats als infants? On es faran les projeccions de pel·lícules? I les conferències?

La Generalitat es compromet a reformar l'edifici de la Via Laietana i adaptar-lo a la normativa, però no garanteix que en un futur torni a acollir la seu de l'Espai Memorial Democràtic.

El Memorial continuarà existint, però en quines condicions és una cosa que Governació no vol desvetllar fins al 2 de març, dia en què la vicepresidenta del Govern i titular del departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, ha de comparèixer davant el Parlament de Catalunya. El dilluns a la tarda Ortega donarà explicacions al Consell Assessor i de Participació del Memorial. Sigui com sigui, són temps difícils per al Memorial, que també s'ha quedat orfe. El 27 de gener el seu director, Miquel Caminal, anunciava que el govern de la Generalitat havia aprovat el seu cessament i el de la directora general Maria Jesús Bono. Ho feia amb una carta que encapçalava amb un desig: "Bona sort i llarga vida al Memorial Democràtic."

stats