Cultura26/09/2021

La sorprenent història de com la tauleta de Guilgameix ha tornat dels Estats Units a l'Iraq

Descoberta el 1853 al nord del país, va ser robada el 1991, durant la Guerra del Golf

BarcelonaUna de les dotze tauletes d’argila del poema de Guilgameix, que contenen una de les epopeies més antigues de la història de la literatura, ha viatjat gairebé tant com el seu protagonista, el rei d’Uruk, i després de moltes peripècies tornarà al seu lloc d’origen, l’Iraq. 

No va ser fins al 1853 que es va localitzar, al nord d’aquest país de l’Orient Pròxim, el relat més important de la tradició mesopotàmica, fixat entre el 2.500 i el 2.000 a.C., conservat en escriptura cuneïforme i en suport d’argila. Després de dècades exposada en un museu del país, la tauleta va ser robada el 1991, durant la primera Guerra del Golf. Es va localitzar el 2001 al Regne Unit, però es va vendre dos anys després a un empresari nord-americà com a part d’un lot amb altres peces, per les quals va pagar 42.500 euros. 

Cargando
No hay anuncios

Uns traficants d’art la van introduir il·legalment als Estats Units el 2007. La tauleta –de quinze centímetres de llarg i tretze d’ample– va passar llavors a disposició d’una casa de subhastes, que la va vendre per l’exorbitant xifra d’1,365 milions d’euros a Hobby Lobby, una empresa propietat de cristians evangèlics que compta, entre les seves propietats, amb una ambiciosa línia d’artesania. La intenció de Hobby Lobby era exposar la tauleta en un museu sobre la Bíblia que va obrir les portes el 2017 a Washington. Quan les autoritats federals nord-americanes van descobrir que la valuosa tauleta de Guilgameix era custodiada per Hobby Lobby van arribar a un acord amb l’empresa perquè la tornés, juntament amb altres objectes de contraban, a canvi de pagar una multa de 2,5 milions de dòlars.

Un desenllaç èpic

“La història d’avui té final feliç. La tauleta tornarà als seus orígens, i això sí que és un desenllaç èpic”, explicava el fiscal Kenneth Polite, cap d’investigacions criminals del departament de Justícia dels Estats Units, aquest dijous durant la cerimònia d’entrega de l’objecte celebrada a l’Institut Smithsonian, a Washington. Forma part d’un acord entre els Estats Units i l’Iraq perquè el país de l’Orient Pròxim rebi més de 17.000 peces arqueològiques que van travessar les fronteres il·legalment com a part dels saquejos durant les dues guerres del Golf, la del 1991 i la del 2003. El negoci de les màfies del tràfic d’art il·legal mouen anualment uns 10.000 milions d’euros l’any i els diners que s’hi fan tot sovint serveixen per finançar el terrorisme. “Tornar aquesta tauleta a l’Iraq és dipositar-hi un element essencial per a l’ànima de la nació, una de les més antigues del món”, va afegir Audrey Azoulay, directora general de la Unesco.

Cargando
No hay anuncios

La tauleta, que viatjarà dels Estats Units a l’Iraq, és una de les dotze que existeixen on està escrita l’epopeia del rei Guilgameix, cinquè rei de la ciutat d’Uruk que va emprendre un seguit d’aventures a la recerca de la immortalitat. Descobert a mitjans del segle XIX per l’arqueòleg anglès Austen Henry Layard a les restes del que havia estat l’antiga biblioteca d’Assurbanipal, a Nínive, hi apareix per primera vegada el tema del diluvi universal i va inspirar algunes de les històries de la Bíblia hebrea. 

Els lectors catalans interessats en El poema de Guilgameix estan d’enhorabona: Edicions Poncianes ha publicat aquest setembre la versió de l’epopeia que va escenificar La Perla 29 al Festival Grec el 2018, versionada per Jeroni Rubió Rodon. Hi ha una traducció anterior del text, a càrrec de Lluís Feliu i Adelina Millet, feta a partir dels manuscrits en llengua accàdia, apareguda a Publicacions de l’Abadia de Montserrat el 2007.