El síndic reclama una "investigació exhaustiva" sobre l'Institut del Teatre i apunta més casos

Ribó veu "evident" que hi ha hagut "abús i assetjament" i demana que el centre sigui proactiu per buscar més víctimes i atengui les del passat

Els estudiants de l'IT i altres centres d'arts escèniques protestant pels carrers de Barcelona aquest passat febrer
3 min
8
Regala aquest article

BarcelonaEl síndic de greuges, Rafael Ribó, ha sigut molt contundent a l'hora de valorar els assetjaments sexuals i abusos de poder a l'Institut del Teatre (IT) que va destapar l'ARA al febrer: "És evident que s’han produït situacions d’abús de poder, assetjament sexual i fins i tot abús sexual”. De fet, ha explicat que l'Institut del Teatre ha de "promoure una investigació exhaustiva" perquè els fets són "més amplis del que s’ha presentat fins ara" i ha recomanat que el centre investigui els casos dels exalumnes que van presentar denúncies i que el protocol actual no permet investigar. "Caldria donar-hi un abast més ampli, incloure-hi l'alumnat anterior i les responsabilitats atribuïbles als professionals", ha conclòs Ribó, que considera que hi ha hagut "mancances" del centre a l'hora de "protegir" els alumnes.

En aquest sentit, l'adjunta al síndic, Maria Jesús Larios, ha demanat que l'Institut tingui una actitud "proactiva" a l'hora d'investigar tots els possibles casos que hi ha hagut al llarg de dècades al centre, anant a buscar les possibles víctimes que no han fet el pas de posar-se en contacte amb l'Institut durant els últims mesos. “No té sentit que les persones que no són a la institució no entrin en la investigació", ha dit Larios, que ha posat un exemple per definir com podria actuar la institució: "L'administració té la llista de tots els alumnes".

Ribó ha posat el focus en la institució, però també en alguns docents que tenien coneixement de les situacions que es donaven i no van fer res per aturar-les: "Durant anys hi havia una situació de coneixement i fins i tot alguns casos es van produir en públic, i van ser comunicats pels alumnes als docents". Així doncs, tot i que una part del claustre tenia coneixement d'aquestes situacions "que vulneraven els drets de l'alumnat de manera continuada en el temps", alguns professors "no van actuar d'acord amb el dret que tenen els alumnes de ser protegits", ha explicat el síndic, que també ha reconegut que no "es va actuar d'ofici amb la diligència deguda" i que aquest incompliment de la protecció dels estudiants pot "constituir violència institucional". El deure de l'administració quan hi ha indicis d'assetjament o abusos sexuals "no pot quedar supeditat a l'existència de denúncies formals", ha afegit Ribó.

Reparació moral i econòmica

Larios ha insistit que s'ha de buscar la manera de recuperar la "confiança" amb la institució i que això passa per poder reparar el mal als alumnes que van patir l'assetjament i els abusos: "El que recomanem és una reparació. Pot ser econòmica o moral, implica reconeixement dels fets, demanar perdó i atenció psicològica".

El síndic ha traslladat tant al Consorci d'Educació de Barcelona com a la Diputació de Barcelona –de qui depèn l'Institut del Teatre– una sèrie de recomanacions per millorar la resposta a les situacions denunciades. El Consorci veu amb bons ulls els punts del síndic i ha respost que els assumeix plenament, mentre que la Diputació encara no s'hi ha pronunciat. La roda de premsa de Ribó ha causat sorpresa a l'IT. Fonts del centre asseguren que la majoria de recomanacions que ha fet públiques coincideixen amb les que va esmentar la comissió que va investigar els fets quan va lliurar l'informe sobre les denúncies rebudes, i moltes d'aquestes consideracions "ja s'estan implementant". De fet, la direcció de l'IT, que dirigeix provisionalment Núria Plana, demanarà una reunió d'urgència amb Ribó per exposar la feina feta per donar resposta a la situació que va esclatar al febrer.

A la compareixença, Ribó també s'ha referit al cas d'abusos sexuals de l'Aula de Teatre de Lleida, que també va destapar l'ARA fa un any. En aquest cas, segons el síndic, l'Ajuntament de Lleida i el centre sí que han intentat donar resposta a les necessitats dels alumnes que van patir els abusos.

Sense candidats a dirigir l'Escola Superior d'Art Dramàtic

El cas d'assetjament i abús de poder a l'Institut del Teatre va comportar la dimissió de Magda Puyo com a directora i es va nomenar provisionalment Núria Plana per ocupar el càrrec. Al procés de selecció de la nova direcció s'hi van presentar quatre candidatures, tres de les quals han passat els requisits fixats. En canvi, en un dels centres que formen l'Institut del Teatre, l'Escola Superior d'Art Dramàtic (ESAD), no s'hi ha presentat ningú i ha quedat vacant. La direcció actual s'acaba el 31 d'agost i ha renunciat a la pròrroga i no s'ha presentat ningú al procés de selecció. Ara s'haurà de nomenar una persona de manera extraordinària per ocupar el càrrec. Al Conservatori Superior de Dansa s'hi ha presentat una candidatura, mentre que els altres dos centres –Conservatori Professional de Dansa i Escola Superior Tècnica de les Arts Escèniques– mantindran la direcció que tenen actualment.

stats