Novetat editorial

"Freud s'hauria apassionat per les transformacions actuals de la família"

La historiadora i assagista Elisabeth Roudinesco publica una de les biografies més ambicioses del pare de la psicoanàlisi, "Freud. En su tiempo y en el nuestro"

Sigmund Freud / WIKIPEDIA
Efe
15/09/2015
3 min

MadridL'assagista francesa Elisabeth Roudinesco ha escrit una monumental i molt premiada biografia de Freud, que arriba ara en castellà, però no amb l'ànim de respondre als que detesten el pare de la psicoanàlisi o als que el col·loquen en un pedestal, sinó amb l'objectiu de "pensar històricament la seva vida i obra". 'Freud. En su tiempo y en el nuestro' (Debate) busca donar una visió equilibrada d'una figura que va dur a terme "una revolució simbòlica, va introduir una nova manera de pensar el subjecte i va inventar una forma nova d'entendre l'inconscient", explica l'alumna de Deleuze, Foucault o Todorov.

Autora també d'una immensa biografia de Lacan, Roudinesco (París, 1944) considera que avui els psicoanalistes són majoritàriament molt conservadors, en temes com per exemple l'homosexualitat. "Freud va mostrar –afirma– que era més liberal que els psicoanalistes que fan funcionar els mateixos conceptes de Freud com a normes. Freud, per exemple, s'hauria apassionat per les transformacions actuals de la família. Va ser un conservador il·lustrat que va pensar en la realitat del seu temps".

Cal pensar la realitat

"Quan alguns psicoanalistes diuen que la parella homosexual és contrària al complex d'Èdip, jo dic que això és un deliri. Considero que el complex d'Èdip no funciona, no és un bon concepte; sí que ho és la idea d'Èdip; sí que ho és portar les nostres històries quotidianes a la tragèdia dels grans mites que ens parlen, però aplicar mare i pare, això no funciona", assevera Roudinesco, professora a l'Escola Normal Superior de París.

"No s'aplica un concepte per impedir la realitat, cal pensar la realitat", matisa Roudinesco. Cap autor havia anat a consultar els arxius del psiquiatre a Washington abans del 2010. Amb nou material documental i amb la correspondència del professor austríac, ara accessible, aquesta autora ha construït una biografia que es llegeix com una apassionant novel·la històrica. "Aquest no és un llibre polèmic, planteja una nova forma de veure la història. No he escrit sobre la psicoanàlisi, és un llibre sobre Freud", recalca l'escriptora, per a qui un dels gestos més extraordinaris que va tenir Freud és "fer de nosaltres herois de llegenda".

I afegeix un exemple: "A principis del segle XX i a finals del XIX es curaven els malalts neuròtics una mica com avui, amb prescripcions corporals, banys, hidroteràpia, hipnosi i no se'ls concedia la paraula, i Freud aporta que, en lloc de referir-se als símptomes d'anar a l'hospital, la teràpia sigui a través de la paraula".

Marcat per les dues guerres mundials

Els orígens del psiquiatre, el judaisme, la seva família, les dones, els gossos, els seus objectes, la família, les guerres, la medicina, la religió, la seva actitud davant Hitler, els seus pacients, la relació amb els seus deixebles, Europa, Anglaterra o Amèrica, són alguns dels temes d'aquesta biografia. "Freud no es pot separar del seu context: les dues guerres mundials. Ell era europeu abans del 1914 i es troba amb un imperi que ho perd tot amb la caiguda dels imperis i el naixement de les democràcies occidentals enfrontades al feixisme. Ell no va voler veure l'arribada del feixisme perquè li era insuportable. Van ser cinc anys horribles. Estava malalt de càncer i no volia ni imaginar-ho, creia que Àustria resistiria. Va ser un conservador il·lustrat", afegeix.

Roudinesco creu que avui la psicoanàlisi hauria de canviar coses: "En primer lloc, cal rellegir Freud, tenir una mirada crítica sobre si mateix i canviar les maneres de formació dels terapeutes. No n'hi ha prou amb els estudis de psicologia, cal estudiar psicoanàlisi, psiquiatria, biologia, filosofia i literatura", conclou l'autora.

stats