Juan Carlos Martel serà el nou director del Teatre Lliure

Un deixeble de Lluís Pasqual el relleva en la direcció després que dimitís al setembre

Juan Carlos Martel serà el nou director del Teatre Lliure
Laura Serra
18/01/2019
3 min

BarcelonaEl Teatre Lliure ja té nou director. El concurs públic europeu obert al novembre s’ha resolt amb celeritat i ahir el Patronat va anunciar el nom del relleu de Lluís Pasqual, que va dimitir l’1 de setembre. Serà Juan Carlos Martel (Barcelona, 1976), un director que coneix bé la casa perquè ha sigut habitual en la programació del teatre, és membre de la direcció artística des del 2015 i ha estat estret col·laborador de Pasqual. No només li ha fet d’ajudant de direcció en diversos muntatges al llarg de la darrera dècada ('Celebració', 'Els feréstecs', 'Dona no reeducable', 'A teatro con Eduardo') sinó que també va firmar el manifest de suport a Pasqual quan va esclatar la crisi al Lliure la temporada passada.

Això, a priori, faria intuir que s’ha optat per un nom continuista. Juan Carlos Martel assegura a l’ARA que no serà així, que hi haurà “molts canvis”, i garanteix que el seu projecte és “integrador, obert i divers”. Martel no vol donar més pistes perquè espera detallar el programa els propers dies i ocupar la direcció del Lliure com més aviat millor, probablement a principis de febrer. D’aquesta manera, podria cohabitar el que queda de temporada amb l’actual direcció interina formada per Aurora Rosales i Clara Rodríguez, que van assumir el càrrec transitòriament, i per tant Martel tindria mig any per preparar la seva primera temporada, que serà la 2019-20. Martel tindrà un contracte de quatre anys prorrogable a quatre anys més. Cobrarà 96.000 euros i, si dirigeix algun espectacle, tindrà un topall salarial de 121.000 euros.

Finalment, la profecia enverinada que va augurar Lluís Pasqual abans de marxar, afirmant que les xarxes havien decidit que havia de ser substituït per una dona que fos jove, no s’ha complert. Al marge de l’evident relleu generacional, caldrà veure quin equip acompanya Martel i quines línies desplega. De moment s’ha anunciat “la incorporació de noves generacions de creadors”. Segons ha pogut saber l’ARA, la comissió que ha avaluat els projectes –formada pel president de la Fundació Lliure, Ramon Gomis; el patró Guillem-Jordi Graells i els professionals del sector Marta Angelat, Francesc Casadesús, Magda Puyo i Claire Verlet– ha valorat que Martel hi contempla idees noves i atrevides tant a nivell artístic com organitzatiu; que implica canvis però alhora la recuperació dels valors inicials del Lliure traslladats al segle XXI. Oficialment s’ha anunciat com el projecte “més complet i adequat” per a la nova etapa. La comissió va elevar només dos noms dels onze candidats que es van presentar a la junta de govern, que al seu torn ahir va fer una proposta al Patronat, acceptada per majoria.

Juan Carlos Martel és un nom poc conegut pel gran públic però respectat dins la professió. El seu teatre no és ni radical ni patrimonial; sobretot ha apostat per l’autoria contemporània. Des del 2005 ha dirigit una vintena d’obres. Va començar la carrera a la Sala Beckett i en sales alternatives dirigint. Amb l’arribada de Pasqual al Lliure va començar a dirigir a la casa muntatges de mitjà format, com 'Revolta de bruixes', 'L’inframón', 'L’espera', 'Moby Dick' i 'Sis personatges'. També ha fet d’ajudant de direcció de Carme Portaceli, Calixto Bieito i Toni Casares. El darrer espectacle que ha dirigit és 'La Ilíada', amb Eduard Farelo, vist al Temporada Alta i a la Biblioteca de Catalunya.

stats