06/08/2016

Jordi Savall portarà Ramon Llull a Terra de Trobadors

Barcelona“La riquesa d’un poble no depèn del seu patrimoni sinó de la seva capacitat de valorar-lo”, sentencia el músic Jordi Savall. I no parla ni de pedres ni de polèmiques, sinó de cultura viva, del Festival Terra de Trobadors, una cita multidisciplinària que des de fa 26 anys se celebra a Castelló d’Empúries per recuperar i recrear històricament l’esplendor de l’Edat Mitjana, quan la capital del comtat d’Empúries era el centre neuràlgic de trobadors i joglars i també dels seus mecenes. “L’enemic més profund de l’ésser humà és la falsedat i la ignorància, que faciliten els fanatismes i violències sense fi”, continua Savall, que remarca la importància que va tenir la cultura catalana en aquell temps i com cal recuperar-la.

El llegat del filòsof: el diàleg intercultural

Els segles XIII i XIV també són els de Ramon Llull, que aquest any és el fil conductor del festival empordanès. Per això s’ha convidat el mestre Savall a la Basílica de Santa Maria, on interpretarà amb els solistes de la Capella Reial de Catalunya i els instrumentistes d’Hespèrion XXI Temps de conquestes, de diàleg i desconhort, que abans només ha fet a Poblet, Barcelona, Palma i Fontfreda. El concert repassa la vida de Llull i els seus viatges a partir de textos recitats per Jordi Boixaderas i Sílvia Bel i música cristiana, àrab i jueva però també peces trobadoresques i populars. “Difondre el llegat de Llull és molt important perquè és un exemple que cal convèncer els que no pensen com tu, no per la força, sinó a través del diàleg intercultural, a partir del raonament i el respecte”. Savall troba que la música és la via perfecte per divulgar-lo, perquè “l’art està una dimensió per sobre de les creences”.

Cargando
No hay anuncios

Terra de Trobadors se celebrarà del 8 a l’11 de setembre. El mercat medieval, amb la seva pròpia moneda i 70 parades, és el gran atractiu popular de la festa, que l’any passat va atreure 46.000 persones i que busca el màxim rigor històric. També hi haurà justes, exhibicions de falconeria, batalles campals i assalts a les muralles, espectacles de carrer, concerts -destaquen els del Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries-, conferències i exposicions sobre diversos aspectes de l’Edat Mitjana.