De l’èpica xinesa als robots: la nova temporada del TNC
Rusiñol, Marta Buchaca i Sergio Blanco encapçalen el programa
BarcelonaEl Teatre Nacional de Catalunya (TNC) ja té tots els ingredients per engegar la nova temporada, que treballarà amb un pressupost prorrogat de 7,8 milions d’euros i inclourà 27 espectacles (tres més que el curs anterior) i 377 representacions. La nova programació es guiarà pels conceptes de dogma i llibertat, i portarà al teatre obres que parlen de temes com l’anarquisme, la prostitució i els límits de la creativitat.
Epicentre Rusiñol
Una comèdia obre temporada i Sergio Blanco fa triplet
Santiago Rusiñol serà un dels grans eixos del nou curs del TNC. La comèdia Els Jocs Florals de Canprosa, dirigida per Jordi Prat i Coll, inaugurarà la temporada. “És una paròdia dels Jocs Florals que es va estrenar el 1902 i que va provocar un gran escàndol. A Rusiñol el van acusar d’anticatalanista i l’espectacle va ser prohibit pels aldarulls que causava”, explica el director artístic del TNC, Xavier Albertí. De Rusiñol també arribarà l’adaptació teatral de La niña gorda, que serà un monòleg protagonitzat per Jordi Oriol i dirigit pel mateix Albertí.
Més enllà d’aquest epicentre, el dramaturg uruguaià Sergio Blanco serà un dels grans protagonistes de la temporada amb tres espectacles. Tebas Land, premiada amb l’Award Off West End de Londres el 2017, arribarà al TNC en una producció encapçalada per Natalia Menéndez. Sergi Belbel dirigirà Elisabet Casanovas a Kassandra, en què el mite de Cassandra es fusiona amb la transsexualitat i les migracions. A més, el mateix Blanco interpretarà Cartografía de una desaparición, l’obra on plasma la seva visió sobre la figura i les creacions de Joan Brossa.
Els noms catalans
Violència masclista, robots i terrorisme entre les propostes
La presència de la dramatúrgia catalana contemporània al nou curs es desdoblarà en quatre muntatges. Marta Buchaca abordarà els maltractaments de gènere amb Només una vegada i Marc Artigau explorarà el vincle entre relacions de parella i robòtica a Alba, amb la qual va guanyar el premi Quim Masó.
Una altra de les propostes de casa és Orsini d’Aleix Aguilà i dirigida per Xicu Masó. L’obra imagina un atemptat en un teatre per reflexionar sobre la relació entre violència i societat. A més, Helena Tornero portarà a escena El futur, un muntatge que capgira els rols de gènere i que forma part d’un nou projecte del TNC per impulsar teatre per a joves. Dins aquesta iniciativa es reposarà Amanda T i es representarà Youth#4 de Didier Ruiz.
El ventall de clàssics
De Shakespeare a Brecht passant per Duras i Calderón de la Barca
Un dels espectacles estrella de la nova programació és La bona persona de Sezuan de Bertolt Brecht. Considerat un dels muntatges més emblemàtics del teatre èpic, l’espectacle estarà dirigit per Oriol Broggi i protagonitzat per Clara Segura.
De Shakespeare pujarà a escena la comèdia Afanys d’amor perduts i de Calderón de la Barca arribarà El gran mercado del mundo que conduirà Albertí. Així mateix, el Centro Dramático Nacional portarà El jardín de los cerezos de Txékhov amb Carmen Machi al capdavant i Ernesto Caballero a la direcció. La temporada també inclou El dolor de Marguerite Duras, que comptarà amb Ariadna Gil al repartiment i Lurdes Barba a la direcció.
Dansa i música
Una estrena de Cesc Gelabert i un homenatge a Carles Santos
La dansa tindrà un espai destacat el pròxim curs del TNC. Roberto Olivan portarà al teatre Cuculand Souvenir, una reflexió sobre l’efecte de les noves tecnologies que fusiona ball i circ, i Cesc Gelabert presentarà el seu últim treball, Nom, basat en improvisacions. Malpelo també farà una incursió al TNC amb Bach Project, en què ballarins i músics dialogaran amb les Variacions Goldberg.
La música de Carles Santos tornarà a sonar al TNC amb Se’ns n’ha anat el Santos al cel, un espectacle d’homenatge ideat per Jordi Oriol. En un registre diferent, la companyia Cor de Teatre portarà Troia, una veritable odissea!, un espectacle polifònic i teatral a partir de la Ilíada i l’ Odissea.