El cònsol espanyol a Sant Petersburg homenatja la División Azul

Juan Antonio Martínez-Cattáneo va fer depositar unes flors en motiu del 72è aniversari de la batalla de Krasny Bor

Setge de Leningrad
2 min

"Juan Antonio Martínez Cattáneo, cónsul español en San Petersburgo nos indicó que no faltarían unas rosas en los campos de Krasny Bor el 10 de febrero, y fiel a su palabra así cumplieron varios españoles. Honor a los Caídos". Així agraïa la Hermandad de la División Azul, a la seva pàgina de Facebook, com publica Vilaweb, l'homenatge que va fer el cònsol espanyol als combatents espanyols que van lluitar durant el setge de Leningrad (actualment Sant Petersburg). A la batalla de Krasny Bor van morir 5.000 espanyols de la División Azul que es van enfrontar a l'exèrcit soviètic. Hitler va dir dels soldats que li havia enviat Franco: “Extraordinàriament durs per a les privacions i ferotgement disciplinats”. La División Azul es nodria principalment de militars professionals però també de voluntaris, molts d'ells falangistes o aventurers, i alguns excombatents republicans forçats per un règim repressor.

El setge de Leningrad va durar 900 dies, del 8 de setembre de 1941 fins al 27 de gener de 1944. El mariscal Wilhelm Ritter von Leeb volia conquerir ràpidament la ciutat, però els soviètics van construir una intricada defensa. Hilter va decidir assetjar la ciutat i deixar que la població morís de fam i de fred. Famílies senceres van morir i les condicions, les temperatures podien arribar als 40 graus sota zero, durant aquells 900 dies van ser terribles. Les autoritats van reconèixer 600.000 morts, però alguns altres estudis apunten que van superar el milió. A 'El sitio de Leningrado, 1941-1944' (Crítica), l'historiador britànic Michael Jones reviu el setge amb el testimoni de supervivents i els seus diaris. Dóna detalls terribles sobre les dimensions de la tragèdia. Segons Jones, la Unió Soviètica va voler amagar molta documentació sobre aquest episodi. Els arxius de la policia secreta revelen que més de 1.400 persones van ser arrestades per canibalisme i més de 300 executades. Hitler volia matar literalment tota la població, inclosos nens i avis, de fam.

En aquestes condicions extremes, molts dels ciutadans de Sant Petersburg també van demostrar fins a quin punt pot arribar la generositat de l'ésser humà o la capacitat de lluita. Durant el setge es va interpretar 'La sèptima simonia” de Xostakóvitx, després que llancessin la partitura des d'una avió. Els músics, molt dèbils, van interpretar-la. És tan sols un exemple de l'esperit indòmit dels resistents.

stats