Cultura23/04/2018

Un Sant Jordi reivindicatiu i massiu

"A Barcelona mai hi haurà colors prohibits", diu Ada Colau

S.m./j.n./x.s./x.c./a.r./n.j./l.s.
i S.m./j.n./x.s./x.c./a.r./n.j./l.s.

BarcelonaSant Jordi és el dia dels llibres, de les roses i, aquest any, també de la protesta i de la reivindicació. La rambla de Catalunya i, per primera vegada, el carrer Consell de Cent, s'han omplert de parades de llibres, roses (vermelles i grogues) i de rostres somrients. Hi havia també una gran quantitat de llaços grocs i alguns autors que han optat per vestir-se de groc, com Xavier Sala i Martín: "Vaig amb americana groga en senyal de protesta per tot el que està passant però porto una corbata amb smileys perquè al final ens anirà bé", diu Sala i Martín. La cuinera Carme Ruscalleda també anava amb jaqueta groga i Montserrat Tura duia una rosa groga a la solapa. "Després del què va passar al camp de futbol m'he decidit a comprar-me una rosa groga. L'estat equivoca i la nostra política només pot ser reactiva, amb accions com aquesta", assegura Tura que presenta el llibre 'República pagesa' (Pòrtic), premi d’assaig Carles Rahola,

La jornada ha començat al Palau de la Virreina, on l'Ajuntament de Barcelona ha organitzat un esmorzar amb tots els escriptors que han agafat forces per a una jornada llarga, intensa i reivindicativa. "No és un Sant Jordi qualsevol", ha dit l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. "Vivim un moment d'excepcionalitat política, amb un govern de la Generalitat intervingut pel 155, amb persones a la presó per motius polítics. Avui penso especialment en Jordi Cuixat, que hauria de ser aquí disfrutant de Sant Jordi, perquè és el president d'Òmnium Cultural, estima apassionadament la llengua i la cultura, i és un gran defensor de la pau", ha afegit Colau. L'alcaldessa de Barcelona ha defensat la llibertat i el dret de discrepar: "A Barcelona mai hi haurà colors prohibits", ha dit.

Cargando
No hay anuncios

Són molts els escriptors que acumulen llargues cues de lectors delerosos d'endur-se una firma a la 'zona zero' de la diada, l'eix de la rambla de Catalunya a Barcelona. El sector del llibre espera que la jornada sigui "espectacular".

Cargando
No hay anuncios

Els més matiners han sigut els premiats d'aquest any: Antoni Bassas (premi Josep Pla), Martí Gironell (premi Ramon Llull) i Joan-Lluís Lluís (premi Sant Jordi), que han esmorzat junts. A Bassas l'ha emocionat sobretot el fet que a Jordi Turull els seus companys també empresonats li hagin regalat 'Bon dia, són les vuit!', del qual ja s'ha publicat la tercera edició amb 35.000 exemplars venuts.

Cargando
No hay anuncios

A la parada de l'ARA, quan passaven pocs minuts de les deu del matí ja hi havia cua per aconseguir la firma de Bassas, que ha hagut de canviar el carregador de tinta de la ploma. Una de les seves admiradores li ha dit: "Gràcies per existir".

Cargando
No hay anuncios

Entre els escriptors que debuten aquest Sant Jordi hi ha l'argentí César Aira, que publica 'El gran misterio' i 'Prins', que són el títol 100 i 101 de la seva extensíssima obra. "De moment sobrevisc prou bé", ha dit. Un dels nous talents que està generant més expectativa és el poeta d'origen guineà César Brandon, que va guanyar la tercera edició de Got Talent España. Brandon ni tan sols s'asseu perquè "vol ser més a prop de la gent". 'Dies que duraran anys', del fotoperiodista Jordi Borràs, s'ha convertit en un autèntic fenomen. De fet, aquest matí, abans que Borràs s'assegués per poder firmar en una de les parades, els seus llibres ja s'havien exhaurit.

Cargando
No hay anuncios

L'irreverent Quim Monzó, que enguany ha rebut el 50è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, no parava de firmar amb una vistosa camisa florejada i sense perdre el seu sentit de l'humor: "El sector editorial ha aconseguit que la gent que no llegeix un 'puto' llibre en tot l'any almenys se'n compri". Un dels regals més insòlits és el que ha rebut l'escriptor Juan Tallón: li han donat un lot d'ampolles i galetes.

Cargando
No hay anuncios

Sant Jordi és un dels únics dies de l'any en què lectors i escriptors intercanvien comentaris. I n'hi ha de molt sincers. Com el que ha fet l'Eugènia, que s'ha apropat al dibuixant valencià Manuel Bartual, ha llegit la falca del llibre i ha dit: "És el teu primer llibre? Tranquil, a veure si l'any que ve en treus un altre i et dones a conèixer".

Cargando
No hay anuncios

Les escriptores arrasen

Aquest Sant Jordi triomfen les escriptores. La diada està farcida de novetats d'autores i algunes s'enfronten a jornades maratonianes. Leticia Dolera, que firma exemplars de 'Morder la manzana. La revolución será feminista o no será’, acumula una cua llarguíssima a El Corte Inglés, i Lola Vendetta, l’alter ego de Raquel Riba Rossy, és la que més firma a Laie del CCCB, amb 'Qué pacha, mamá' . La Roser Capdevila signa llibres sense parar. "Se m'ha rebentat el dit de tan firmar", diu. Tot i això, està eufòrica. "He arribat 10 minuts abans de l'hora i ja hi havia cua! Tot això és preciós", afirma. Una altra autora que no deixa d'estampar la seva firma és Cristina Fallaràs: "L'any passat la gent no estava alegre, estava rabiosa. És un canvi immens. S'ha evidenciat que l'estat espanyol és una porqueria, tot això es comença a notar al carrer", diu la periodista i escriptora.

Cargando
No hay anuncios

L’Off Sant Jordi de l’Antic Teatre ha començat amb una trobada d’escriptores i col·lectius feministes amb Bel Olid, Júlia Bertran, Maria Guasch, Irene Solà, Lucía Lijtmaer, Sebastià Portell i Mireia Calafell, entre d’altres.

Concerts reivindicatius

“Bon dia a tothom, especialment als Jordis que estan tancats en un lloc infame. Esperem que un dia acabi aquest malson”, diu el músic Joan Pons, d’El Petit de Cal Eril, abans de començar el concert a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm, on actuen Els Amics de les Arts, Judith Neddermann, Els Catarres, La Pegatina i Santi Balmes (Love of Lesbian), entre molts altres.

Si el 2017 es van vendre 1,6 milions de llibres i es van facturar 21,8 milions d'euros (cosa que suposa un increment del 4% respecte a l'any anterior), aquest 2018 esperen repetir la tendència alcista. La gran novetat pel que fa a la mobilitat serà a l'Eixample: es tanca al trànsit i es col·loquen parades al Consell de Cent entre el passeig de Gràcia i Balmes. D'aquesta manera es volen evitar les aglomeracions que cada any fan intransitable el carrer.

Aquest any la rosa groga rivalitza,més que mai, amb les clàssiques de color vermell, de les quals s'espera que se'n venguin fins a 7 milions. Tant les roses grogues com vermelles s'estan venent per sis euros. Els majoristes creuen que de grogues se'n vendran 700.000 a causa de la campanya d'Òmnium Cultural.