El Sant Jordi institucional, més 'low cost' que mai
No hi haurà recepció amb els partits i els actes, que es faran al Palau de la Generalitat, costaran 17.000 euros, mil menys que l'any passat i molt lluny dels 200.000 que van costar fa dos anys
BarcelonaPer segon any consecutiu els actes institucionals de la diada de Sant Jordi es concentraran al Palau de la Generalitat, que no compartirà protagonisme amb el Palau de Pedralbes. Com és habitual, començaran amb la celebració d'una missa oficiada per l'arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach. La novetat d'enguany és que, un cop finalitzada la missa, el Palau de la Generalitat no acollirà la recepció amb els representants de tots els grups polítics. Com que no tots assisteixen a l'acte religiós, aquest Sant Jordi no serà possible veure els líders de les forces parlamentàries junts en la mateixa recepció.
El cost dels actes que se celebraran al Palau de la Generalitat serà de 17.000 euros, mil menys que l'any passat, que cobreixen les despeses mínimes de l'acte litúrgic, la benedicció de roses o la jornada de portes obertes. Fa dos anys, amb José Montilla com a president, els actes institucionals de la diada de Sant Jordi van costar 199.150 euros. L'acte principal va ser la recepció al Palau de Pedralbes, amb més de 3.500 convidats.
El president de la Generalitat, Artur Mas, assistirà a les 9.45h a la benedicció de les parades de roses que diverses entitats socials muntaran al Pati de Carruatges del Palau amb l'objectiu de recaptar fons per finançar activitats solidàries i, després, rebrà la Pubilla i l'Hereu de Catalunya del 2011, així com les Dames i Fadrins de les demarcacions catalanes.
Portes obertes
Sant Jordi també és un dia perquè els catalans visitin les seves institucions. Per això, a partir de les 11.30h del matí i fins les 19h, el Palau de la Generalitat estarà obert als ciutadans en una nova jornada de portes obertes. També estaran oberts al públic, de 10h a 15h l'espai arqueològic de la Domus Romana i les Sitges Medievals del carrer de la Fruita, un centre patrimonial de primer ordre on conviuen vestigis de la Barcino romana i restes d'un casal del Call, el barri jueu de la Barcelona medieval. L'espai, que es podrà visitar gratuïtament, ha estat habilitat pel Govern i el gestiona el Museu d'Història de Barcelona (MUHBA), de l'Ajuntament de Barcelona.
La carillonista Anna Maria Reverté farà dos concerts, a les 12.00 i a les 18.00 hores, de 45 minuts de durada cadascun, des del carilló del Palau. Reverté interpretarà música tradicional popular i d'autors catalans. Entre les peces que tocarà en el primer concert destaquen 'L'emigrant'; la ' Cançó de la Moreneta'; 'Pel teu amor', 'Rosó' i la cançó popular 'Plou i fa sol', arranjades totes elles per al carilló. En la sessió de les 18.00 hores, Reverté interpretarà sardanes com 'Maria de les trenes', 'Les puntaires de Begues' o 'El cavaller enamorat', entre altres.