Doble cop a la SGAE: multa de 2,95 milions d'euros i perill d'escissió
Competència acusa l'entitat d'haver abusat de la seva posició de domini
BarcelonaA la SGAE no deixen de caure-li pals. Si ahir es feia públic que la SGAE havia estat expulsada de la Confederació Internacional de Societat d'Autors i Editors (CISAC), avui s'ha sabut que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha decidit sancionar-la per pràctiques anticompetitives en la gestió i explotació de drets de propietat intel·lectual. L'import de la sanció és de 2,95 milions d'euros.
ARANWS20190531_0037«No es pot salvar la SGAE sense acabar amb el sistema de ‘la roda’»
Segons la CNMC, la SGAE ha abusat de la seva posició de domini a l'imposar "unes condicions estatuàries i contractuals que restringeixen injustificadament la llibertat dels seus socis per decidir si li atribueixen o li retiren en part la gestió dels seus drets". Segons la CNMC, l'abús s'ha produït tant en l'inici de la gestió com durant la vigència del contracte. És a dir, l'autor està obligat a cedir a la SGAE la totalitat dels seus drets i no pot decidir lliurament si tan sols vol cedir-n'hi una part.
D'altra banda, també es denuncia que la SGAE ha abusat de la seva posició dominant en la concessió d'autoritzacions i remuneracions dels drets de reproducció d'obres musicals i audiovisuals. Ho ha fet de la següent manera: amb la venda conjunta d'autoritzacions de reproducció i comunicació pública dels drets que gestiona i també no desglossant les tarifes entre el repertori audiovisual i el musical.
Manifest per la divisió
A més d'aquesta notícia, avui s'ha sabut que diversos autors de teatre, cinema i televisió i intèrprets de dansa com Achero Mañas, Eva Yerbabuena, Alberto Iglesias i Koldo Serra han firmat un manifest en què demanen que es segregui la SGAE en una nova entitat de gestió, així com la dimissió de l'actual presidenta, Pilar Jurado. Els 13 signants, entre els quals hi ha representants de la junta directiva, demanen una convocatòria d'eleccions just després de l'assemblea del 24 de juny en què hi concorrin tots els sectors que no van assistir a l'última i que van tornar a deixar l'entitat en mans de les editorials de televisió. També demanen suport del ministeri i de la CISAC per a una "refundació" de la SGAE que desemboqui en una segregació dels col·legis de gran dret i audiovisuals en una nova entitat de gestió que aglutini dramaturgs, guionistes, directors de cinema i televisió, músics de teatre i cinema i coreògrafs.
És el que defensa Antonio Onetti, que autors de cinema, televisió i teatre volen ser "independents dels músics": "Som diferents i en tot el món estem separats". Afirma que el model actual "no funciona".