Salvador Macip, nou premi Carlemany
El metge i escriptor Salvador Macip va rebre ahir a Andorra el Premi Carlemany de foment de la lectura per Hipnofòbia. El guardó reconeix la força i l'atreviment d'una novel·la de ciència-ficció.
BARCELONA.Un dels propòsits de Salvador Macip (Blanes, 1970) és demostrar que la literatura no necessita dur l'etiqueta juvenil per agradar als joves lectors. Rebre el Premi Carlemany per al foment de la lectura li dóna la raó. Han sigut nou joves de 14 a 16 anys de tres escoles andorranes els que han decidit el resultat final d'aquest premi convocat pel Govern d'Andorra, la Fundació Enciclopèdia Catalana i les editorials Proa i Columna.
En el cas de Macip, el mèrit és doble perquè, en temps de vampirs i històries romàntiques, l'escriptor i metge blanenc hi ha presentat Hipnofòbia , una novel·la de ciència-ficció que obre interrogants ètics sobre el bé i el mal. "La idea de la novel·la va sorgir el 1998, després de llegir un article científic sobre un experiment amb ratolins -explica Macip-. Els que no dormien es tornaven més llestos". A Hipnofòbia , són els humans els que poden adquirir poders mentals si no dormen. A partir d'aquest enunciat, el llibre planteja, segons Macip, "els dilemes ètics i morals que tenen els protagonites": un metge, el doctor Metclaf, i un militar, el general Sandcliff. "Què faríem si tinguéssim el poder de manipular la ment?", pregunta.
Pel que fa a l'estil, Macip explica que Hipnofòbia es fa ressò dels recursos narratius de la ficció audiovisual. "Avui la ficció s'absorbeix mitjançant la televisió, el cinema i internet, i això ho incorporo a la literatura. Es tracta de no entretenir-se en descripcions i eliminar les restes del romanticisme literari perquè el públic més jove s'interessi per la lectura", diu l'autor, que ha estructurat Hipnofòbia a partir dels punts de vista de quatre narradors diferents.
Macip és doctor en genètica molecular i des del 1998 es dedica a la recerca oncològica. Fa anys que combina la divulgació científica amb la ficció literària. El 2005 va guanyar el premi Vall d'Albaida amb la novel·la Mugrons de titani (Bromera), escrita a quatre mans amb Sebastià Roig, amb qui també va signar Ullals (La Galera, 2011), que va rebre el premi Joaquim Ruyra. Hipnofòbia la publicarà Proa al març.
Un premi refundat
Macip és el primer guanyador de la nova etapa del premi Carlemany, que canvia de format, de jurat i de dotació econòmica: passa de 42.000 a 10.000 euros. Josep Lluch, editor de Proa, explica que "la refundació del premi és una bona opció" i que "s'ha fet amb voluntat de servei". Tot i que el jurat està format per estudiants de 14 a 16 anys, Lluch recorda que "no es tracta d'un premi de literatura juvenil".