Cultura21/10/2016

Salvador Alemany, nou president del Patronat del Liceu

Les quatre administracions del teatre acorden per consens el substitut de Joaquim Molins. "El Liceu ha de pretendre jugar a la Champions", afirma el president d'Abertis

Laura Serra
i Laura Serra

BarcelonaEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha nomenat el president d'Abertis Salvador Alemany president del Patronat de la Fundació del Gran Teatre del Liceu, després de la dimissió de Joaquim Molins dilluns passat. Molins va deixar el càrrec per motius de salut i passarà a ser vocal del Patronat.

Les quatre administracions (Generalitat, Diputació de Barcelona, ministeri de Cultura i Ajuntament de Barcelona) i els patrons del teatre han acordat aquest divendres el nom del successor per consens en una reunió a la Generalitat, cosa que han considerat "important", i han donat les gràcies a Alemany, que fins ara era president del Consell de Mecenatge al Patronat del Liceu, càrrec en el qual serà substituït properament.

Cargando
No hay anuncios

Un dels principals reptes que es marca el nou president és "la reconstrucció del relat" del teatre, que a causa de la crisi econòmica i la davallada de les contribucions públiques ha passat un període delicat, "una etapa que podem superar amb el reequilibri dels comptes i el compromís de les administracions", ha dit Alemany. La institució ha xifrat en 4 milions d'euros anuals el dèficit estructural del Liceu, ja que a partir d'aquest any que ve s'han de retornar pagues extres, crèdits bancaris i executar inversions per a la reforma de l'edifici. El gerent del teatre, Roger Guasch, posa d'exemple la reforma de part de la caixa escènica que es farà l'estiu que ve i que costarà 1 milió d'euros. Les administracions han acordat aportar entre totes els 4 milions anuals necessaris al llarg del període 2017-2020, data a partir de la qual es podria anar rebaixant l'ajuda pública perquè s'haurien d'haver trobat noves vies de finançament.

A aquest objectiu respon l'elecció d'Alemany. "Espero ser útil a nivell crematístic a la institució", admetia l'empresari, que també reconeixia que no és melòman, però el seu entorn l'ha empès a fer un pas endavant per defensar un teatre que considera "únic per la seva història i la importància que té per a la ciutat i el país, i del qual s'han de sentir orgullosos". L'increment de les aportacions privades, a través d'espònsors i mecenes, serà al seu full de ruta, mirant a Madrid –on hi ha la competència del Teatro Real, amb un pressupost molt més important que el Liceu–, però també al món. "A Madrid hi ha camp per córrer. I crec que hi pot haver empreses interessades a projectar-se a través d'una institució de prestigi. Però el Liceu ha de pretendre jugar la Champions de l'òpera i, per tant, la referència ha de ser no només Madrid, sinó els teatres del món. Durant molt temps el Liceu ha estat el teatre més important al sud d'Europa", ha afirmat.

Cargando
No hay anuncios

La consideració d'esdeveniment excepcional d'interès públic que el govern espanyol ha atorgat a la celebració del 20è aniversari de la reobertura del teatre i el bicentenari de la creació de la societat d'accionistes permetrà que la institució gaudeixi dels màxims beneficis fiscals. "La bonificació fiscal pot ser la palanca per fer acostar un nou ventall d'empreses i persones", diu Alemany, que es posa "a disposició" de les administracions per aconseguir una llei de mecenatge "possible i efectiva".

Des del nomenament de Molins, el març del 2013, a causa de la modificació dels estatuts del teatre, la presidència recau en un representant de la societat civil per deixar de ser rotativa entre les administracions. Salvador Alemany ha recordat que ell va néixer al Raval, i passava sovint per davant del Liceu i del Teatre Romea, que "trobava a prop de casa però lluny a nivell social, conceptual i econòmic. En canvi, avui el Liceu no és així. Ha facilitat l'accés a tots els estaments socials". Alemany ha defensat que "el Liceu és excel·lent a nivell artístic, institucional i social i ha de fer el discurs de l'excel·lència. No és incompatible l'excel·lència amb l'accessibilitat", ha afirmat.