Sallent recordarà el músic Jordi Fàbregas amb un "comiat alegre i popular"

Quim Moya presentarà una obra creada en memòria del fundador del festival Tradicionàrius, mort al gener

La vídua de Jordi Fàbregas, Lola Capdevila, al costat del seu fill Pol Fàbregas i l'alcalde de Sallent, Oriol Ribalta
Ara
20/04/2021
3 min

BarcelonaSallent celebra aquest diumenge un homenatge al músic Jordi Fàbregas, mort al gener. L'Ajuntament i les entitats culturals han preparat un acte en memòria del fundador del Festival Tradicionàrius, durant el qual es descobrirà una placa que el recorda. D'altra banda, la sala gran de l'espai cultural Fàbrica Vella serà rebatejada amb el seu nom i l'artista Quim Moya presentarà una obra inspirada en la seva figura. Tal com informa l'ACN, serà un "comiat alegre", que Sallent encara tenia pendent degut a la situació sanitària i que inclou una mostra de cant i ball amb més de cent músics i ballarins. La seva vídua, Lola Capdevila, ha expressat aquest dimarts l'agraïment a tots els implicats per contribuir d'aquesta manera a fer que Fàbregas no marxi del tot.

Lola Capdevila i el seu fill Pol Fàbregas han assistit a la roda de premsa de presentació de l'homenatge a Jordi Fàbregas, que s'ha celebrat a la seu del Centre Artesà Tradicionàrius (CAT), seu del festival que va fundar el músic i la seva "casa" a Barcelona. El dia en què Fàbregas hauria complert 70 anys, i tres mesos després del seu traspàs, Capdevila ha dit que sent que el músic "no ens ha deixat" del tot. Això és "gràcies als amics, les entitats, les autoritats, els músics, el poble i tota la gent que farà seguir sonant la seva música", ha valorat. Així ha agraït l'organització d'aquest "primer" homenatge al seu marit –s'espera que en vinguin més, probablement al mateix CAT i amb un format encara per decidir–. La coordinadora de l'acte, Rut Matamala, n'ha parlat com "un comiat que Sallent no ha pogut fer" degut a la crisi sanitària, i ha assegurat que en circumstàncies normals "l'enterrament del Jordi hauria estat increïble i tothom hi hauria volgut ser". Serà, no obstant això, un adeu "alegre, com ell l'hauria volgut". "Ens hem cuidat que hi hagi emoció però també molta alegria de saber que, si ell hi fos, estaria content", ha afegit Matamala.

Doble vessant

L'homenatge té dos vessants, un més institucional i un en forma de mostra de cultura popular, d'arrel, coincidint amb la Setmana Cultural a la ciutat del Bages. En la primera part, a l'Espai Cultural Fàbrica Vella, es rebatejarà la sala gran de l'equipament amb el nom de Jordi Fàbregas i es descobrirà una placa commemorativa en el seu honor. Allà mateix es farà la presentació de la pintura encarregada a l'artista sallentí Quim Moya, un quadre de gran format que expressa "la llum" que Fàbregas va aportar a la cultura i la tradició.

La segona part de l'acte, a la Torre del Gas, serà una mostra de cultura popular on participaran 147 persones, entre músics i figurants-ballarins (esbarts, bastoners, les Bruixes de Sallent, geganters i cantaires, entre d'altres). La majoria de les intervencions tenen relació directa amb Fàbregas perquè o són entitats del seu municipi o bé el músic havia contribuït a musicar o reescriure les peces que s'escoltaran.

El "retorn" d'un llegat

L'alcalde de Sallent, Oriol Ribalta, també ha assenyalat que el municipi "va plorar" la mort de Fàbregas, "un sallentí que va portar la reputació cultural de Sallent arreu del país". Per això, ha dit, i agraint els seus "anys de sacrificis en la seva tasca de revalorització de la música popular", Sallent fa ara un "retorn" al seu llegat no sols amb l'homenatge de diumenge sinó amb una programació cultural estable que hi doni continuïtat. "Des que vam conèixer la notícia de la seva mort vam veure la necessitat de fer alguna cosa. Volíem que la seva obra no caigués en l'oblit; ell és un personatge molt estimat a la seva vila, que ell també estimava", ha afegit el regidor de Cultura, Diego Miranda.

stats