Música

“La rumba ha sigut, és i serà la música de Barcelona”

El festival Grec se suma a les celebracions olímpiques amb l’espectacle ‘Rumberos, pugin a l’escenari!’ al Teatre Grec

01. Sicus Carbonell, Ester Nadal i Albert Puig, els responsables de l’espectacle Rumberos, pugin a l’escenari!02. Maruja Garrido.  03. Joan Garriga, de La Troba Kung-Fú.
Marta Terrasa / X.c.
24/07/2017
6 min

Barcelona“Atletes, baixin de l’escenari”, demanava Constantino Romero per megafonia en plena cerimònia de clausura dels Jocs Olímpics del 92. Era el 9 d’agost i la música de Peret, Los Manolos i Los Amaya s’enganxava al cos com els xandalls de polièster dels atletes anglesos. Barcelona era una festa i la rumba n’era l’estrella principal amb pantalons acampanats, patilles frondoses i americanes de volants.

25 anys després d’aquella nit en què ningú no es va voler perdre ni una cançó, ni cap ventilador, Barcelona demana als rumbers que pugin a l’escenari en un espectacle que tindrà lloc aquesta nit al festival Grec. Rumberos, pugin a l’escenari! és més que un superconcert de bandes i artistes com Gertrudis, Peret Reyes, Los Amaya i La Pegatina. És un xou cohesionat que, partint d’una anècdota real, barreja música i teatre.

Barcelona 92, l’excusa

Francesc Casadesús, director del festival Grec, assegura que no es tracta de la típica festa nostàlgica. “Hem reunit gent molt diferent sobre l’escenari que demostren que la rumba està molt viva”, diu. I això els permet “mirar al futur”. Casadesús s’afanya a afegir que, “al final, els Jocs Olímpics són l’excusa per fer aquest concert”, però que l’important “és la música”.

La directora escènica de l’espectacle, Ester Nadal, assegura que “fa 25 anys que va acabar aquell concert” (el de clausura dels Jocs) i que aquest espectacle “n’és la ressaca”. L’obra s’inicia amb l’anècdota protagonitzada pel corredor de marató Pyambuu Tuul, que va tardar gairebé quatre hores a completar els 42 km de la cursa. Quan va arribar, la meitat de la paradeta ja s’havia desmuntat. La resta dels atletes, voluntaris i públic en general estaven de celebració. Tuul va ser l’últim atleta, l’últim batec que mantenia viu l’encefalograma dels Jocs Olímpics. Rumberos, pugin a l’escenari! s’inicia amb aquesta història, adaptada a la realitat del 2017. “Una jove jutge, contractada per una ETT, espera que el corredor de marató no arribi mai, perquè, quan ho faci, la seva feina s’haurà acabat”, explica la directora escènica. Nadal comparteix també algunes picades d’ullet que s’han fet de cara a rememorar els Jocs Olímpics. Una és el nom de la protagonista, Petra, que va néixer el març del 93, “concebuda quan la fletxa va entrar al peveter olímpic”, confessa Nadal. És una obra feta “amb molta lleugeresa” però que amaga una forta crítica. “Com tractem els joves en la seva incorporació al mercat laboral?”, es demana la directora. A part d’aquesta reflexió, Casadesús n’hi afegeix una altra: “Ara només es fan els homenatges als guanyadors. I la majoria representem els altres ; els que no arribem, els que no tenim medalla. La rumba va d’això, de l’esperit popular, de la celebració”.

Jocs rumbers

“Serà un concert molt atlètic!”, diu Albert Puig, director artístic de Rumberos, pugin a l’escenari! Puig confirma la baixa del príncep de la rumba, Chacho, a causa d’una molèstia a l’esquena. En el seu lloc hi actuarà Moncho, que, tot i ser conegut pels boleros, “també ha fet rumba catalana”.

Dotze artistes posaran la banda sonora a Rumberos, pugin a l’escenari!, una tria que, segons Puig, no ha sigut fàcil: “Hem tingut molta cura en la programació, intentant que hi siguin tots els grans mestres, tots els que queden vius, però també els joves”. L’edat i les malalties no perdonen, per això aquesta nit tocaran “el 50% dels Amaya”, perquè Delfín Amaya està malalt, explica Puig. El contrapunt optimista és el relleu generacional que té la rumba catalana avui en dia, i una bona prova és l’espectacle d’aquesta nit. “Al concert hi ha una gran barreja generacional amb convidats com Joan Garriga o La Pegatina”, diu Puig. Però si pensem en rumba catalana hi ha una figura que sens dubte ens ve al cap: Peret. El rei de la rumba, que ens va deixar l’agost del 2014, hi serà molt present a través del repertori de Sabor de Gràcia, encarregats de fer un medley amb els seus èxits. Albert Puig cita altres grans noms de l’escena que es trobaran a faltar, com el Pescaílla o el Gato Pérez, i pronostica que serà un concert d’aquells de perdre la veu. “La rumba catalana té grans hits, tot i no haver sonat a la ràdio. Com a molt, el públic pot no saber-se’n una o dues”, pronostica Puig. Davant la possibilitat de portar aquest espectacle de gira, diu que seria “un somni”, però que és “molt complicat” per l’edat i la salut dels músics. És per això que, segons Casadesús, director del Grec, “el concert és excepcional perquè no es tornarà a repetir”.

La direcció musical de Rumberos, pugin a l’escenari! és de Sicus Carbonell, motor i ànima de Sabor de Gràcia, que confessa que l’any 92 mirava els Jocs “a la tele” i que ara és tot “un honor formar part d’aquesta celebració”. Sicus avança alguns detalls més sobre el repertori, que s’espera que duri al voltant de dues hores, i que bàsicament consisteix en “arranjaments nous de cançons conegudes i versions com la de Què volen aquesta gent ”. Per a l’ocasió, Sabor de Gràcia pujarà a l’escenari amb dues ballarines i onze músics, entre els habituals i sang fresca, representada per joves músics. De fet, el mateix Sicus compartirà escenari per primera vegada amb el seu fill. “El meu fill de 16 anys ja toca rumba, i l’altre, de 25, també, i ho fan amb gent que en té més de 70... Aquestes generacions tan diferents ens demostren que la rumba ha sigut, és i serà la música de Barcelona”, assegura Sicus Carbonell.

SABOR DE GRÀCIA

LA BANDA DEL CONCERT

Sabor de Gràcia, la formació liderada per Sicus Carbonell, serà la banda que acompanyarà els cantants. També homenatjarà Peret.

LOS AMAYA

EL PODER D’UNA TORNADA

Responsables d’èxits rumbers de la magnitud de Caramelos i Vete, Los Amaya estaran representats al Teatre Grec per José i el seu fill.

Les estrelles de la rumba al Teatre Grec

MARUJA GARRIDO

LA RUMBA DE ‘TABLAO’

Maruja Garrido, musa de Dalí i rumbera de tablao de l’escola del Pescaílla, no faltarà a la festa del Teatre Grec. Segueix sent una força torrencial.

JOAN GARRIGA

EL TROBADOR RUMBER

Primer amb Dusminguet i després amb La Troba Kung-Fú, és un expert agermanant ritmes i injectant rumba a peces populars com La cançó del lladre.

GERTRUDIS

LA FESTA DE LA SAMARRETA

Representant de l’esclat mestís, el trio Gertrudis va saber involucrar la rumba catalana en l’esperit de revetlla del segle XXI amb la cançó Samarreta.

MANEL JOSEPH

LA PLATERIA RECORDANT EL GATO

El concert, lògicament, també inclourà un homenatge al Gato Pérez a càrrec de Manel Joseph, el cantant de l’Orquestra Plateria.

MONCHO

EL REI DEL BOLERO

Tot i que està retirat dels escenaris, Moncho ha acceptat fer una aparició al Teatre Grec per cantar un medley d’homenatge al Pescaílla.

LA PEGATINA

MONTCADA, MESTISSA I RUMBERA

La rumba és un dels ritmes que alimenten el còctel mestís del grup de Montcada i Reixac, que a l’espectacle d’avui interpretaran El gat rumberu.

PERET REYES

L’ARREL MÉS CLÀSSICA I PROFUNDA

Fillol de Peret i germà de Ramonet, Peret Reyes és una de les estrelles de la rumba d’arrel, testimoni i protagonistes de tota aquesta història.

RUMBA TRES

L’ALEGRIA RUMBERA

José Sardaña i els germans Pedro i Juan Capdevila van representar l’expansió pop de la rumba als anys 70. Del Bon Pastor al món.

JOHNNY TARRADELLAS

LA GLÒRIA DEL CARRER DE LA CERA

Còmplice de Peret Reyes a Chipén i glòria del carrer de la Cera, Johnny Tarradellas és un dels indispensables quan toca parlar de rumba.

YUMITUS

L’ESTRELLA DE GRÀCIA

Yumitus del Pichón, d’Estrellas de Gràcia, és hereu de la rumba salsera del Gato Pérez i pare de la nissaga que continuen Arrels de Gràcia.

...I LOS MANOLOS A LA PLAÇA CATALUNYA

L’espectacle Rumberos, pugin a l’escenari!, que es fa avui al Teatre Grec a les 22 h, coincideix amb la celebració del 25è aniversari dels Jocs Olímpics de Barcelona. Però no és l’única coincidència, perquè mentre les estrelles de la rumba estiguin fent de les seves a Montjuïc, Los Manolos estaran participant en la festa popular que l’Ajuntament ha organitzat a la plaça Catalunya. Fins i tot quan té un protagonisme destacat, i a més justificat per la conjuntura històrica, la rumba sembla maltractada.

Los Manolos, que aquest any han tornat a la carretera, i amb disc nou, tancaran a les 22 h la jornada de celebració a la plaça Catalunya un quart de segle després de protagonitzar el moment més recordat de la cloenda dels Jocs Olímpics, quan Constantino Romero va instar els atletes a abandonar l’escenari on el grup d’Hostafrancs i Peret estaven cantant Gitana hechicera.

L’activitat a la ciutat per commemorar els Jocs començarà al Palauet Albéniz amb un acte institucional presidit per l’alcaldessa, Ada Colau, per homenatjar els atletes de Barcelona 92. Des d’allà sortirà la primera rellevista de la torxa olímpica, Elisabeth Maragall, camí de l’Estadi Olímpic i després cap a la plaça Catalunya, on a més de Los Manolos també actuaran Los Mambo Jambo (20.30 h), just abans de l’arriba de l’últim rellevista, Juan Antonio San Epifanio, Epi, que passarà el foc a l’arquer i medallista paralímpic Antonio Rebollo, rememorant així la imatge que va fer història el 1992. I tot seguit, la festa rumbera amb Els Manolos retornats.

stats