MÚSICA
Cultura16/07/2019

El jutge no atura el muntatge del Sónar

No dicta mesures cautelars contra Fira de Barcelona per no posar en risc el festival

Ara
i Ara

BarcelonaEl jutge Santi Vidal ha desestimat la petició de mesures cautelars sol·licitades pels treballadors d'UTE Rigging, l'empresa habitual de muntatge dels escenaris de la Fira de Barcelona, que implicarien la paralització del muntatge del festival Sónar, precisament per evitar danys al festival. "Exercir legítimament el dret a vaga d'uns quants no pot mai posar en perill la viabilitat del lloc de treball de molts altres treballadors, que també mereixen la tutela dels tribunals de justícia", diu el magistrat. Aquest dimarts a les 11 els directors del Sónar han convocat una roda de premsa.

Cargando
No hay anuncios

La Fira de Barcelona, com que té els seus muntadors de vaga, ha contractat una altra empresa de fora de la ciutat. Els muntadors habituals consideren que això vulnera el seu dret de vaga. Però, segons el jutge, això no justifica "l'adopció d'una mesura prohibitiva de contractació amb tercers" perquè "conduiria inevitablament a la paralització de les obres d'instal·lació de l'escenari, llums, equip de so, etc... inherents al festival Sónar".

El jutge creu que "cal cercar solucions legals que permetin celebrar el festival sense atacar el dret de vaga dels empleats de l'adjudicatària inicial" però alhora opina que establir mesures cautelars seria "un ús desproporcionat en l'exercici d'aquest dret fonamental" perquè es generarien "perjudicis irreparables i molt elevats" per a moltes empreses i persones "que tenen en la seva agenda la participació en un esdeveniment d'aquesta magnitud des de fa molt mesos, i que, sens dubte, influiria negativament en el compte de resultats".

Cargando
No hay anuncios

Els muntadors d'escenaris (en vaga perquè Fira de Barcelona no es vol asseure a la taula negociadora per pactar un nou conveni) asseguraven ahir que podien "salvar" el Sónar en 36 hores. Però el jutge no obligarà la Fira a seure a negociar. De moment.

Tant Generalitat com Ajuntament havien demanat que el festival se celebrés amb normalitat.

Cargando
No hay anuncios

Els muntadors esperaven negociar amb la fira

Cargando
No hay anuncios

Els muntadors van convocar vaga el 5 de juliol. Deu dies després asseguraven: "Tenim un equip de seixanta persones esperant per salvar el Sónar", deia Isaac Flix sobre el conflicte dels 'riggers' –especialistes de muntatge d'estructures aèries d'escenaris– amb Fira de Barcelona pocs dies abans de començar el Sónar. Els treballadors asseguraven dilluns que, "si hi ha acord, el festival es podrà celebrar" perquè, tot i que hi ha part dels escenaris muntats, a la zona aèria encara queda molta feina per fer. La pretensió dels 'riggers' és que el popular festival, que se celebra de dijous a dissabte, tingui lloc sempre que "els convenis laborals dels treballadors es compleixin", ha explicat Quim Espanyol, advocat del Col·lectiu Ronda.

Els treballadors han denunciat que Fira de Barcelona està "vulnerant el seu dret de vaga", perquè és la primera vegada en més d'una dècada que contracten una empresa que no és UTE Rigging, la seva. Aquesta contractació ha arribat en el moment en què els seus treballadors estaven en vaga: "La Fira és l'únic client d'UTE Rigging i UTE Rigging és l'única empresa que fa aquestes feines a la Fira", han explicat els treballadors, que han vist com 'riggers' "vinguts de fora" feien la seva feina.

Cargando
No hay anuncios

Per a Quim Espanyol els treballadors en vaga sempre "treballen per a Fira de Barcelona i s'integren dins la seva estructura productiva". També han volgut destacar la posició del Sónar, a qui exculpen "totalment" de qualsevol responsabilitat. "Nosaltres estem asseguts a la taula, falta que vinguin els interlocutors", ha assegurat el portaveu dels treballadors.