Demà és el dia D de 'Retorn al futur 2': cinc errors i cinc encerts del que va predir la pel·lícula
Marty McFly viatjava del 1985 al 21 d'octubre del 2015 a la pel·lícula de Robert Zemeckis. Del futur que imaginaven, què van encertar i què no? Dels cotxes voladors als hologrames gegants
BarcelonaDemà és el dia. El dia de comparar les 'prediccions' de Robert Zemeckis a 'Retorn al futur 2' (1989) amb la realitat del 21 d'octubre del 2015. Falten unes hores, però ja ens veiem amb cor de fer el balanç avui.
Després de viatjar del 1985 al 1955 per garantir que els seus pares es coneguessin, Marty McFly (Michael J. Fox) se'n va al 2015 per treure les castanyes del foc als seus futurs fills. Aquest capítol de la trilogia de ciència-ficció de Robert Zemeckis es va endur un Oscar als millors efectes visuals, però... ara que som de debò a la data imaginada al film, què hi ha de cert en el futur que van predir?
5 coses que no han passat
Els cotxes no volen
En Doc inventa una màquina del temps construïda a partir d'un cotxe DeLorean DMC-12 modificat que pot volar. És una fantasia recurrent en la ciència-ficció, des de 'Blade Runner' fins a 'Harry Potter i la cambra secreta', però encara és lluny de ser realitat... o no.
Els monopatins tampoc volen
El monopatí de Marty McFly és un clàssic de la cultura popular des dels anys 80, però tot i que han aparegut nous aparells més sofisticats que els 'skateboards', com el 'segway', i esports surrealistes, com el 'flyboard', no existeix l'aerotaula. Però això podria canviar: una campanya de micromecenatge ha recaptat 500.000 dòlars per fer-la realitat. I ja hi ha el prototip. Als anys 90, Zemeckis va fer cas de la teoria que n'havien prohibit la fabricació, cosa que ha generat gags de tot tipus al llarg dels anys.
Els cotxes no van amb escombraries
Tot just acabem d'aprendre que "encara que siguis de plàstic, si no ets envàs al groc no hi aniràs". A la pel·lícula, en canvi, tenen un reactor d'energia domèstic que permet, gràcies a la màgia de la fusió nuclear, transformar les deixalles en energia neta i barata.
Roba autoassecable?
Quan en Marty surt d'un llac completament vestit, la seva jaqueta activa una opció d'autoassecat. De rèpliques de l'original se'n venen per preus que van de 60 a 100 euros, però cap pot assecar-se ni autoajustar-se. El que més s'hi aproxima són els nous armaris que planxen amb vapor. Tot i així, lluny de la ficció.
Pizza deshidratada
Els astronautes i Kilian Jornet probablement sí que tenen una dieta a base de deshidratats, però l'aparell Black and Decker per hidratar els aliments, com la minipizza de Pizza Hut que es converteix en una ració familiar, no s'ha popularitzat. El que més s'hi acosta és un simple microones.
5 coses que, efectivament, s'han fet realitat
Sabates autoajustables
Nike ha anunciat que les vambes autoajustables que apareixien a la pel·lícula, les Nike Air 2015 Kiks, sortiran a la venda aquest any. De fet, el 2011 ja en va sortir una edició limitada a la venda, però eren molt cares, no baixaven dels 3.500 dòlars –tot i que la recaptació anava per a la fundació contra el Parkinson de Michael J. Fox–. Des del 2009 la marca té els drets per fabricar-les.
Apareixen hologrames
A la pel·lícula, un tauró que sortia d'un cinema saltava sobre Marty McFly. Era un holograma per anunciar 'Tauró 19' –la saga, per sort, es va aturar a 'Tauró 4' el 1987–. Ara bé, els hologrames són una realitat, fins al punt que hi ha cantants-holograma que ofereixen concerts i afinen com si fossin humans. Hatsune Miku és la revolució del Japó.
Les teràpies de rejoveniment
Els avenços tecnològics no es limiten a l'electrònica de consum i el transport, també afecten el terreny de la salut. Els implants biònics i les clíniques de rejoveniment estan a l'ordre del dia, al film. En Doc es treu 30 anys de sobre amb la descamació facial, la reparació capil·lar, la transfusió sanguínia i el trasplantament de còlon i melsa. Avui, la tendència cap als tractaments estètics ha crescut, i és a l'abast de les butxaques més adinerades. També els avenços científics, que han fet possibles els implants biònics.
Ulleres interactives
A la pel·lícula, la família McFly duu ulleres interactives posades fins i tot a l'hora de seure a taula. Avui en dia, les Google Glasses han obert aquest camí i ja estan a la venda als EUA. O també existeixen les Oculus Rift, un invent que Facebook ha pagat car –2.000 milions de dòlars–, i que permet entrar en un món de realitat virtual. Si voleu, quan es venguin a preus raonables, hi podreu fer també fer un viatge en aerotaula!
Predicció del temps amb el rellotge
En Doc Brown és capaç de dir exactament en quin minut pararà de ploure només mirant el rellotge. Potser la meteorologia, el 2015, no ha avançat tant i ens segueix sorprenent, però els rellotges i braçalets digitals intel·ligents com els Fitbit ja són aquí i segurament s'hauran regalat força aquest Nadal. El 2015 serà l'any dels 'smartwatches'.