Homenatge a les Tretze Roses, "lluitadores i un exemple per als joves d'avui"

Fa 78 anys van ser afusellades darrere la tàpia d'un cementiri pel règim franquista

Homenatge a les 13 Roses al cementiri d'Almudena
Agències/Ara
05/08/2017
2 min

BarcelonaEls seus noms eren Ana López Gallego, Victoria Muñoz García, Martina Barroso García, Virtudes González García, Luisa Rodríguez de la Fuente, Elena Gil Olaya, Dionisia Manzanero Sala, Joaquina López Laffite, Carmen Barrero Aguado, Pilar Bueno Ibáñez, Blanca Brisac Vázquez, Adelina García Casillas i Julia Conesa Conesa. Eren modistes, pianistes, mestresses de casa... Totes, menys Brisac, militaven a les Joventuts Socialistes Unificades (JSU). La meitat eren menors d'edat (aleshores el límit era els 21 anys) quan van ser afusellades darrere la tàpia d'un cementiri madrileny pel règim franquista.

"Mare, mareta, vaig a reunir-me amb la meva germana i amb el pare a l'altre món, però no oblidis que moro com una persona honrada. Adeu, estimada mare, adeu per sempre. La teva filla que ja no et podrà fer més petons ni abraçar-te. No em ploris. Que el meu nom no s'esborri de la història", escrivia Conesa, que aleshores només tenia 19 anys. Era la nit del 4 d'agost del 1939.

La "vergonya" de l'oblit

Avui, 5 d'agost, se les ha recordat al mateix lloc on van ser assassinades, al cementiri de l'Almudena. Recordades com "lluitadores i un exemple per als joves d'avui", el portaveu del Partit Comunista d'Espanya (PCE), José Luís Centella, ha destacat que aquests actes serveixen per recordar "tots els que van morir en aquesta dictadura". "Aquest tipus d'actes també serveixen per demanar que es digui la veritat sobre els qui van ser còmplices del franquisme", ha dit Centella. El portaveu del PCE ha lamentat com s'ha tractat a l'estat espanyol la memòria històrica: "El Valle de los Caídos és una vergonya, les coses en matèria de reparació històrica s'han fet força malament". La portaveu de les Joventuts Comunistes Unificades ha destacat el llegat de les Tretze Roses perquè "representaven tot allò que el franquisme va voler destruir". "És una vergonya que el poble no recordi tot el que va succeir el 1939", ha dit Francesca Martín, supervivent de la Guerra Civil.

stats