Localitzen restes de dinosaures al Pallars Jussà
Els ossos fòssils, els més grans trobats fins ara al Pirineu, són de fa entre 65 i 70 milions d'anys i pertanyen a dinosaures herbívors
Pallars JussàPere Galceran, propietari de la formatgeria Villavella, i el seu fill conegut com Lo Pere Xic, dos veïns de Basturs, al Pallars Jussà, devien quedar-se amb la boca oberta quan, tot pasturant el ramat, van veure com afloraven uns ossos fòssils d'extraordinàries dimensions. Les dos tíbies i un fèmur són les més grans trobades al Pirineu i, segons els investigadors, pertanyen a dinosaures herbívors del grup dels hadrosaures, coneguts com a dinosaures amb bec d'ànec. El Museu de la Conca Dellà i l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont han començat els treballs d'excavació al jaciment al municipi d'Isona i Conca Dellà. Segons els investigadors, serà un dels jaciments de dinosaures més destacats.
Aquest jaciment, com tots els que es troben a la Conca, conserva restes dels darrers dinosaures que van viure a Europa, fa entre 70 i 65 milions d'anys. Precisament és en aquesta època quan una catàstrofe planetària, tal vegada la caiguda d'un meteorit que va provocar canvis mediambientals brutals, va provocar l'extinció de gairebé totes les espècies de dinosaures. Les excavacions que han començat aquest dilluns s'allargaran fins al 13 de juliol, i s'emmarquen en el projecte de recerca sobre els dinosaures del Pirineu català que encapçala l'investigador de l'ICP Àngel Galobart, i que compta amb la col·laboració -des de fa més d'una dècada- dels paleontòlegs del Museu de la Conca Dellà.