Les llibreries reobriran després d'un mes crític

Al gener les vendes han caigut un 40% a causa del tancament i del confinament municipal

Una clienta a la llibreria Laie

BarcelonaEntre l’eufòria i la cautela, els llibreters han rebut aquest dijous la notícia que esperaven des de fa més de quatre setmanes. A partir de dilluns, les llibreries passen a ser considerades com a comerços de primera necessitat i podran reobrir amb normalitat. La Generalitat posa fi així a les restriccions del 5 de gener, que prohibien l’obertura de les llibreries de més de 400 metres quadrats i que obligaven les petites a tancar el cap de setmana per evitar contagis de coronavirus. Ara totes les llibreries podran obrir, segons el Gremi, tant les que són botigues independents com les que són en galeries i centres comercials (si bé els centres comercials mantenen les restriccions actuals, poden obrir els espais dedicats a productes essencials, com alimentació, higiene, neteja, informàtica i, ara també, llibres). El secretari general del departament de Salut, Marc Ramentol, ha dit que les llibreries “surten del calaix del petit comerç” i passen a ser considerades “establiments essencials”.

“Aquest últim mes ha sigut molt dur. No enteníem que no poguéssim obrir quan al setembre el Govern va considerar la cultura, i en especial els llibres, com a bé essencial”, explica la presidenta del Gremi de Llibreters, Maria Carme Ferrer. Fins ara eren l'únic àmbit cultural que quedava afectat per les mesures imposades al gener pel fet de ser comerços (mentre que teatres, auditoris i cinemes estan oberts, si bé amb les restriccions d'aforament i del toc de queda). Els llibreters no entenien per què no es tenia en compte el seu paper com a equipaments culturals, més enllà de la venda de llibres. “Teníem tota l’agenda del gener plena d’actes, de dilluns a dissabte. Les presentacions són el que ens permet sobreviure, sobretot els primers mesos de l’any”, afirma la llibretera d’Ona, Montserrat Úbeda. La llibreria del carrer Pau Claris de Barcelona –que fa mil metres quadrats– ha estat tancada tot el mes, com també ha passat amb altres establiments de grans dimensions com la Casa del Llibre, l'Abacus i l'Altaïr. “Estic molt contenta que per fi ens deixin obrir. Serà una vàlvula d’oxigen. Però alhora crec que tot el comerç hauria de ser essencial i que s’hauria de permetre l’obertura dels altres establiments amb els espais acotats”, diu Úbeda.

Des de la Cambra del Llibre també celebren el canvi de criteri pel que fa a les llibreries. “Era incoherent amb la declaració de la Generalitat del mes de setembre. Per això reclamàvem mesures més quirúrgiques, que no s’actués pel broc gros”, explica el president de la Cambra del Llibre, Patrici Tixis.

Una caiguda del 40% de les vendes

Després de recollir els fruits de la campanya de Nadal i de tancar el 2020 amb caigudes molt limitades –per sota del 10%–, el tancament d’aquest gener va impactar en les llibreries just quan començaven a remuntar. El Gremi xifra que la primera setmana de mes es va perdre cap a un 11% de la facturació respecte al mateix període l’any anterior; un 30% la segona setmana; un 40% la tercera, i un 38% la quarta. En total, al gener les vendes han caigut un 39,17%, amb un descens en tots els gèneres i idiomes. "Abans de les restriccions de gener s'havia donat una gran tendència favorable a la lectura i a la compra de llibres. Això demostrava l'essencialitat del fet de llegir, que necessitem més llibres i que volem llegir més. Tot i així, s'ha donat un contrasentit: des de l'administració es va declarar la cultura bé essencial i aquest gener les llibreries van patir restriccions, quan en situacions de restricció anteriors s'havien pogut mantenir obertes", subratlla el director editorial del Grup 62, Emili Rosales. La tornada a la normalitat de les llibreries és "una molt bona notícia", diu, sobretot perquè "a partir del febrer s'accelera el ritme de publicació de llibres de cara a Sant Jordi".

Un home a la llibreria Documenta, en una imatge d'arxiu.

El confinament perimetral, que prohibia sortir del municipi i que a partir de dilluns s’amplia a tota la comarca, era un altre dels factors vinculats a la disminució de les vendes, perquè els ciutadans de poblacions sense llibreries no podien desplaçar-se per comprar llibres. El Gremi de Llibreters calcula que el confinament municipal ha suposat prop del 20% de la pèrdua total de la facturació del mes de gener. "No és el mateix un confinament municipal a Barcelona que a la Garrotxa", destaca Irene Bonet, de la llibreria Drac d'Olot. En el seu cas, com que venen premsa, no han hagut de tancar l'establiment durant el cap de setmana, però només podien atendre des de la porta. "Ha significat que la gent no podia entrar a mirar i a triar. S'ha notat molt, en especial els caps de setmana, perquè venia molta gent dels pobles del voltant d'Olot i de les segones residències", indica Bonet.

Les vendes per internet no són la solució

Moltes llibreries han intentat compensar les pèrdues mitjançant la venda a través de la pàgina web, tot i que aquesta opció encara és minoritària. “Cada dia es ven més per internet, però a les llibreries petites aquesta via no arriba ni al 50%”, explica la presidenta del Gremi de Llibreters. Una de les conseqüències del tancament, afegeix, ha sigut que ha propiciat les vendes per Amazon. “Tancar les llibreries posa en safata el seu creixement, perquè la gent no deixa de comprar llibres. Si no ho pot fer d’una manera, ho fa d’una altra”, apunta Ferrer. Per això els llibreters reclamaven que se’ls valorés el paper de prescriptors i la importància de la presencialitat en el seu ofici. “Els clients volen entrar a la llibreria i tafanejar. Vivim de la gent, de la part humana, i això és insubstituïble”, reivindica la llibretera d’Ona. 

"En un dissabte normal venem el 12% de tota la setmana"

"La baixada de vendes del mes de gener ha sigut general durant tota la setmana, amb l'excepció de dilluns i divendres, dies en què hi havia més moviment. Tancar en dissabte no compensa de cap de les maneres: Vic és capital de comarca i els caps de setmana hi venen molts visitants que ara se n'han hagut d'estar. En un dissabte normal venem el 12% de tota la setmana", explica Xevi Cortacans, de la vigatana Muntanya de Llibres. El llibreter recorda també l'experiència del 2020: "La llibreria va acabar caient un 15% si mirem tot l'any, però si no hagués sigut per la recuperació dels mesos de juny i juliol, esperonada sobretot pel Sant Jordi d'estiu, la caiguda hauria sigut més notable. Hem salvat l'any per la campanya del 23 de juliol, perquè teníem parada a la Setmana del Llibre en Català i per la Fira del Llibre de Muntanya". Cortacans també ha tingut paraules d'indignació pel tancament de les llibreries en dissabte durant tot el gener. "Ens hem sentit molt menyspreats –diu–. La feina del Govern és tirar endavant el que ha dit que faria. El fet de no plasmar la declaració de les llibreries com a activitat essencial ha indignat el sector. El que molesta, sobretot, és la falta de coherència política".

La llibretera de l'Altaïr Helena Bernadas.
"Tancar ens ha fet molt mal"

La pandèmia ha colpejat doblement la llibreria Altaïr de Barcelona. "Portem un any dur, perquè no només som una llibreria, sinó que estem enfocats en el món dels viatges. La crisi del coronavirus ens ha afectat per totes dues vessants", assenyala la llibretera de l'Altaïr, Helena Bernardas. El seu establiment, de més de 400 metres quadrats, ha hagut d'estar tot el gener tancat, unes restriccions que van arribar quan semblava que començaven a remuntar. "Per Nadal hi va haver una petita pujada i després ens van tancar de cop. Això ens ha fet molt de mal", lamenta Bernadas. L'Altaïr ha intentat atenuar el cop fent comandes per telèfon i venda per internet, però aquestes opcions no els han compensat el mes. Ara la llibretera celebra l'anunci de la reobertura a partir de dilluns, però és prudent a l'hora de parlar de futur. "Estem en una situació crítica, no vull fer-me expectatives i que després no es compleixin. Agraïm que s'hagi rectificat la mesura i esperem que la gent vingui", diu Bernadas.

stats