Iñárritu triomfa als premis Bafta, que obliden Spielberg i 'Carol'

'El renacido' s'emporta cinc dels vuit premis als quals optava, entre els quals el de millor pel·lícula, millor director i millor actor principal per Leonardo DiCaprio

Alejandro González Iñárritu i Leonardo Di Caprio als premis Bafta / EFE
Agències
15/02/2016
4 min

Londres'El renacido', del mexicà Alejandro González Iñárritu, ha estat la gran estrella aquest diumenge de l'edició número 69 dels Bafta, després d'emportar-se cinc dels vuit premis als quals optava, en una cerimònia que ha donat l'esquena a les favorites, 'Carol' i 'El puente de los espías'.

Millor pel·lícula, director, actor principal (Leonardo DiCaprio), direcció de fotografia (Emmanuel Lubezki) i so han estat les cinc categories en les quals s'ha imposat 'El renacido', a la qual ha seguit -per nombre de premis- ¡Mad Max: Furia a la carretera', que se n'ha emportat quatre -optava a set-: millor disseny de producció, millor vestuari, millor maquillatge i perruqueria i millor muntatge.

Videocrítica de 'El renacido', la gran favorita dels Oscars'El renacido', basada en la novel·la de Michael Punke, que narra la venjança del paranyer Hugh Glass, ha servit a González Iñárritu per reconciliar-se amb els Bafta després d'haver-se de marxar-ne amb les mans gairebé buides l'any passat amb 'Birdman'.

"Vam viure moments molt durs filmant 'El renacido', però tots aquests moments han estat recompensats ara", ha dit el director en la roda de premsa posterior a la gala.

Els Bafta han donat l'esquena a les dues principals favorites, 'Carol' i 'El puente de los espías', que tenien nou nominacions cadascuna.

'Carol', la història d'amor entre Therese Belivet (Rooney Mara) i Carol Aird (Cate Blanchett) als Estats Units de la dècada de 1950, basada en una novel·la de Patricia Highsmith, comptava amb nominacions a millor pel·lícula, director, actriu, actriu secundària o guió adaptat, entre altres categories menors, però ha marxat de Londres amb les mans buides.

'El punte de los espías', d'Steven Spielberg, que narra un intercanvi entre els Estats Units i la Unió Soviètica en plena Guerra Freda, es va endur només un premi. Spielberg va pujar a l'estrada només per rebre el guardó que va reconèixer el britànic Mark Rylance com a millor actor secundari.

Així, el gran triomfador de la gala va ser González Iñárritu, que va completar la seva gran nit amb el premi a millor director, categoria en la qual va superar Todd Haynes ('Carol'), Adam McKay ('La gran apuesta'), Ridley Scott ('Marte') i Steven Spielberg ('El puente de los espías').

El protagonista d''El renacido', el nord-americà Leonardo DiCaprio, va ser un dels més aclamats a la catifa vermella i un dels més emocionats a l'hora de recollir el seu premi.

DiCaprio, que a 'El renacido' interpreta al paranyer Hugh Glass i que aspira a guanyar el primer Oscar de la seva carrera després en la seva cinquena nominació, s'ha imposat a Bryan Cranston ('Trumbo'), Matt Damon ('Marte'), Michael Fassbender ('Steve Jobs') i Eddie Redmayne ('La chica danesa').

"No és només una pel·lícula, és un viatge èpic en el qual ens hi embarquem tots. Ha estat una cosa tremendament especial en la meva vida. Vam fer la nostra feina, vam posar l'ànima i el cor en aquest projecte i estic feliç de formar part d'aquest film", ha dit DiCaprio, exultant, després de recollir el guardó.

En la categoria femenina, el Bafta a millor actriu protagonista se l'ha emportat la nord-americana Brie Larson per 'La habitación', un paper per al qual es va emportar el Globus d'Or i és favorita per guanyar l'Oscar.

Larson s'ha es va imposar a Cate Blanchett ('Carol'), Saoirse Ronan ('Brooklyn'), Maggie Smith ('The Lady in the Van') i Alicia Vikander ('La chica ').

En la categoria d'actriu secundària, la guanyadora ha estat la britànica Kate Winslet per 'Steve Jobs', un premi per al qual competia amb Alicia Vikander ('Ex Machina'), Jennifer Jason Leigh ('Los odiosos ocho'), Julie Walters ('Brooklyn') i Rooney Mara ('Carol').

Altres premis destacats de la nit han estat el de música, que ha recaigut en el veterà mestre italià Ennio Morricone per la composició a 'Los odiosos ocho', de Quentin Tarantino, i el de millor documental per a 'Amy' d'Asif Kapadia, sobre la vida de la cantant ja desapareguda Amy Winehouse.

El Bafta a la millor pel·lícula de parla no anglesa, per la qual partia com a favorita la superproducció del taiwanès Hou Hsiao-Hsien, 'The Assasin', ha anat a parar a Argentina, a 'Relatos salvajes', de Damián Szifrón.

El premi en la categoria d'animació ha estat, com s'esperava, per a 'Inside Out', i els de guió se'ls han endut 'Spotlight' (guió original) i 'La gran apuesta' (guió adaptat). La pel·lícula més taquillera de l'any, l'última lliurament d'Star Wars, s'ha emportat només el premi d'efectes visuals.

La cerimònia s'ha celebrat a la imponent Royal Opera House, al West End londinenc, que s'ha vestit de gala per a albergar la nit més important del cinema al Regne Unit, en una vetllada que ha comptat amb convidats d'excepció com Tom Cruise, Cate Blanchett, Eddie Redmayne, Idris Elba, Matt Damon o Michael Fassbender, entre d'altres.

Una gala que s'ha caracteritzat per l'humor i pel ritme impecable, i que ha estat presentada per una de les figures més populars del cinema, la televisió i la cultura de Gran Bretanya, l'actor Stephen Fry.

El moment estel·lar de la nit ha arribat al final de la gala, quan el llegendari actor nord-americà Sidney Poitier ha rebut el Bafta honorífic a través d'un vídeo.

stats