Llengua

Quin futur té el català entre els joves?

Màrius Serra, Empar Moliner i Albert Pla Nualart debatran el dimarts 26, moderats per Antoni Bassas, sobre l'ús social de la llengua

Joves estudiants en una biblioteca.
ARA
22/10/2021
3 min

Quin futur té el català entre els joves? És la pregunta del milió. El dimarts dia 26 d'octubre, com a colofó de la segona edició del concurs Re/mot, dedicat a frases fetes i promogut amb la col·laboració de la Generalitat, l'ARA organitza un debat moderat per Antoni Bassas en el qual participaran els escriptors Màrius Serra (membre de la Secció Filològica de l'IEC) i Empar Moliner, i el lingüista del diari Albert Pla Nualart. Serà a les 18.30 hores a la sala Capella de l'edifici històric de la Universitat de Barcelona, a la plaça Universitat. L'acte també comptarà amb un monòleg en clau d'humor de Raquel Hervás abans del mateix debat.

Les dades alarmants d'ús del català entre els joves han reobert un debat que els últims anys havia quedat en segon pla. Ja no només preocupa la situació en àmbits on tradicionalment queda minoritzat (justícia, empresa), sinó en àmbits on ha tornat a perdre molt pes (audiovisual) o on suposadament se l'havia discriminat positivament i ara es veu que la immersió ja no és efectiva i sovint no es compleix (escola). Les preguntes s'acumulen i l'interès i compromís de molts parlants segueix molt viu.

Si us voleu inscriure i venir al debat, ho podeu fer aquí

Ho hem comprovat en els últims temps a l'ARA. Als lectors els apassionen tots els reptes lingüístics que els plantegem. Ho demostra l’èxit del concurs Re|mot, que en aquesta segona edició ha tingut una participació de 2.000 persones, que han hagut de triar entre les 10 frases fetes triades pel jurat a partir de les més de 1.200 propostes fetes pels mateixos lectors. La votació final ha sigut molt ajustada. Per molt poc ha guanyat “El més calent és a l’aigüera” (21% dels vots); la segona preferida ha sigut “Qui té el cul llogat no seu quan vol” (20%). 

L’objectiu de Re|mot és recuperar paraules, expressions i frases fetes poc utilitzades en el llenguatge estàndard català dels mitjans i donar-los una nova vida. L’ARA es compromet a fer servir les paraules i expressions guanyadores, que demostren, a més, el ric patrimoni lèxic del català, i permeten als lectors retrobar o descobrir altres maneres d’expressar-se en tota mena de situacions. El diari els donarà visibilitat continuada incloent-les en els continguts que publiquem, en la mesura que l'actualitat hi doni peu.

En la primera edició del concurs, es va votar el mot xalar, que l'ARA ha anat utilitzant en diferents continguts. Amb la col·laboració del departament de Cultura i l'Optimot, el diari ja prepara una tercera edició del concurs. El jurat d'aquesta segona edició de Re|mot estava format per Francesc Xavier Vila (secretari general de Política Lingüística de la Generalitat), Màrius Serra (escriptor, IEC), Maria Rodríguez Mariné (cap de Llengua de l'ARA), Pau Vidal (filòleg i escriptor), Valentina Planas (La Incorrecta), Mercè Lorente (filòloga, IEC i UPF), Gabriel Bibiloni (lingüista, UIB), Joana Roch (responsable de l’Optimot), Víctor Pàmies (filòleg i lingüista especialitzat en paremiologia) i Ignasi Aragay (director adjunt de l'ARA).

Les 10 frases finalistes triades pel jurat han sigut aquestes, amb el total de vots obtinguts i el percentatge.

Frases: 

  1. El més calent és a l'aigüera: 439 (21%)
  2. Qui té el cul llogat no seu quan vol: 420 (20%)
  3. No tocar ni quarts ni hores: 299 (14%)
  4. Tal faràs, tal trobaràs: 222 (11%)
  5. Vol i dol: 176 (9%)
  6. A cal sabater, sabates de paper: 131(6%)
  7. Fer la gara-gara: 118 (6%)
  8. Tallar el bacallà: 86 (4%)
  9. Ficar-se de peus a la galleda: 93(4%)
  10. Totes les masses piquen: 83 (4%)
stats