Els relats de viatges fets per dones sobre el mapa i amb un clic
L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya obre una exposició virtual sobre relats de viatgeres i exploradores
Ègeria va ser una escriptora i aventurera que, al segle IV, va escriure Itinerarium, en què narra els seus viatges per Terra Santa. Se la considera la pionera de les viatgeres i és la que obre la llista de la seixantena de viatgeres que l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) ha volgut posar sobre el mapa a El món amb ulls de dona. Relats de viatges escrits per aventureres, científiques i exploradores.
El mapa mostra com les dones, des d’antic, han trepitjat el territori i han deixat testimoni dels seus viatges. Hi ha, per exemple, els relats de Madame de Staël, Anne-Louise Germaine Necker (París, 1766-1817), una intel·lectual, novel·lista i assagista suïssa, que va ser expulsada de França per Napoleó, i que relata el seu exili a Rússia, Finlàndia, Àustria o Polònia, amb la seva mirada d'una Europa en transició. Sobre el mapa hi ha també la famosa exploradora i naturalista Isabella Bird (Boroughbridge, 1831 - Edimburg, 1904), que va ser la primera dona que va pertànyer a la Royal Geographical Society, o Mary Kingsley, que a finals del segle XIX va publicar Cautiva de África: las peripecias de una viajera intrépida. Freya Stark (París, 1893 - Asolo (Itàlia), 1992) va ser una altra intrèpida exploradora i escriptora, condecorada per la Royal Geographical Society, que parlava deu llengües, i que va viatjar en solitari fins als gairebé cent anys. Hi ha també força catalanes, com l'escriptora Anna Murià, que va escriure sobre els seus viatges per Mèxic o les fonts del Maresme, o Maria Antònia Simó i Andreu (Barcelona, 1915-2007), una pionera escaladora, que juntament amb el seu marit, Agustí Jolis, van publicar més de 15 llibres i articles de muntanya. Tot sense oblidar Aurora Bertrana, que l'any 1935 va marxar de viatge al Marroc, on va visitar harems, bordells i presons, i va descriure les vides de les dones marroquines a El Marroc sensual i fanàtic.
La donació d'un professor i viatger de Sabadell
"No es tracta d’una selecció exhaustiva sinó d’un exercici per visualitzar l’amplitud d’horitzons de les dones viatgeres: des de les que descriuen l’entorn més proper fins als territoris més llunyans. Aquesta mostra és un tast del món vist i relatat per les dones. L’objectiu de la mostra és animar els lectors a recórrer el món a través de la literatura i també reivindicar-ne l’aportació de les dones", asseguren des de l'ICGC.
Els llibres que s’hi mostren formen part de la biblioteca especialitzada en viatges Isidre Carné, professor i viatger sabadellenc que va donar més de 1.800 llibres de viatges a l'ICGC. La mostra es completa amb altres llibres del fons general de la Cartoteca.