Memòria històrica
Cultura25/02/2021

Recuperen les restes de 54 soldats enterrats al mas de Santa Magdalena

Els arqueòlegs preveuen trobar més cossos a la fossa de la masia, que va ser un hospital de guerra

Entre l'agost i el setembre de 1938, en plena Batalla de l'Ebre, al mas de Santa Magdalena hi havia un hospital de guerra. El 2015, una investigació de la Universitat Rovira Virgili que tenia per objectiu ampliar el mapa de fosses va assenyalar que en aquesta masia ruïnosa a la serra de Cavalls, als afores de Móra d'Ebre, hi podien haver enterrat els qui no havien sobreviscut a les operacions o havien arribat morts a l'hospital. Fa unes setmanes s'hi va començar a excavar i, de moment, s'hi han trobat les restes de 54 persones. Els arqueòlegs preveuen trobar més cossos, perquè fins ara s'han obert tan sols catorze de les més de seixanta rases o zones d'enterrament que hi ha a la finca. Les excavacions, per tant, continuaran durant els pròxims dos o tres mesos.

Cargando
No hay anuncios

L'única pista per intentar identificar els soldats enterrats al mas és una llibreta en què un dels metges de l'hospital, Miquel Gras Artero, va anotar el nom d'una trentena d'homes que hi van morir. La llibreta la guardava l'associació prioratina No Jubilem la Memòria. Les investigacions han permès, de moment, localitzar els familiars de dos soldats, Josep Abueso i Joan Urgell. Els encreuements genètics hauran de confirmar si els d'aquests dos soldats estan entre els cossos que s'estan recuperant.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta no és la primera fossa d'un hospital de guerra que s'excava. Als hospitals de guerra del Soleràs i Miravet van sortir 146 i 111 restes, respectivament. El mas de Santa Magdalena devia funcionar fins que es va perdre la serra de Cavalls, el 4 de novembre de 1938, només dotze dies abans de donar per perduda la Batalla de l'Ebre, una batalla de desgast, un infern per als gairebé 250.000 combatents que s’hi van enfrontar.

Cargando
No hay anuncios

La Direcció General de Memòria Democràtica vol adquirir un fons del fotògraf Alec Wainman, un brigadista britànic que va captar imatges del moment en què es cavaven les rases a Santa Magdalena. Les fotografies d’Alec Wainman (1913-1989), pacifista, conductor d’ambulàncies, intèrpret i oficial de premsa durant la Guerra Civil, mostren sobretot moments de la rereguarda. Les memòries i les 1.650 fotografies de Wainman van estar perdudes durant 40 anys. Serge Alternês (el pseudònim de John Alexander Wainman), el fill d’aquest voluntari poliglot -parlava 20 llengües-, les va localitzar després d’un llarg periple en una maleta de pell. Bona part del material el recull a Live souls. Fotos inèdites de la Guerra Civil (Comanegra). L'exconseller Raül Romeva, que va impulsar el pla de fosses el 2017, ha visitat avui el mas de Santa Magdalena: "No podem mirar al futur amb una mirada neta i sana si no hem fet abans endreça del passat. Aquesta és la raó per què aquestes accions no s'aturin i es multipliquin arreu on sigui possible", ha assegurat.